РУСИЈА СВЕ АГРЕСИВНИЈА: Западу ништа није јасно

RUSIJA SVE AGRESIVNIJA: Zapadu ništa nije jasno

24 decembra 2018

Rusija okončava vojno prisustvo SAD u Siriji testiranjem novog oružja, podupire odbranu i povećava prisustvo trupa blizu objekata kojima upravlja Pentagon.

Danima nakon vraćanja iz Sirije, ruski zamenik premijera Jurij Borisov detaljno je lokalnim medijima preneo sve o novim sistemima naoružanja koji su uključeni u konflikt.To uključuje Pantsir S1, Iskander- M balistički raketni sistem na zemlji, Tupolev Tu- 160 supersonički strateski bombader, Tu- 22M3 supersonički bombader i Tu- 95 bombader s propolerima, kao i Mikojan MiG- 29K borce i Ka-52K Katran helihoptere.

Rusija je poslala S-300 u Siriju, nakon smrtonosnog međunarodnog incidenta u Izraelu i obaranja tuskog aviona. Iako je sirijska letilica slučajno udarila na ruski nadzorni avion tokom ovog susreta, ubijajući 15 članova posade, i Moskva i Damask složili su se da je Izrael kriv, a poslednji izveštaji sugerišu da je Moskva odlučna da iz Sirije izbaci Izrael i SAD.

SAD i Izrael, zajedno sa Turskom, Saudijskom Arabijom i Katarom, podržavali su pobunu 2011. i uspon džihadista koji su pretili da će unuštiti vođstvo sirijskog predsednika Baćara al Asada. U godinama nakon toga, civilni rat je prikazan kao demokratski ustanak, a SAD je formirala koaliciju kako bi se počelo bombardovanje ISIS.

Rusija se direktno umešala u Siriju naredne godine, dajući Siriji vojnu podršku.

Dok je SAD u velikoj meri odustala od podrške sirijskoj opoziciji u zamenu za neutrale sirijske demokratske snage, Pentagon je zadržao čvsrte veze s pobunjeničkom grupom poznatom kao Maghavir al Tavra, bazirana na zoni kontrolisanoj od strane SAD u Al Tanfu, u južnoj Siriji. Iran, Rusija i Sirija zahtevale su od SAD da odustanu od ovoga, smatrajući da je prisustvo SAD tamo nelegalno.

Al Tanf baza postala je sve kontroverznija kada su je okružile SAD uključujući i Rukban izbeglički kamp, gde su deca umirala od neuhranjenosti. Kamp je lociran u pustinji kod granice s Joradnom, koji je zatvorio granice zbog straha od ISIS. Rusija i SAD krive jedna drugu zbog stanja tamo.

Ranije ovog meseca, oba zvanična i proopozicijska sirijska izvora optužila su SAD da je ciljao sirijske vojne pozicije blizu Al Sukhna iz Al Tanfa, iako se o koaliciji raspravljalo na ISIS sajtu. Nekoliko dana kasnije, ruski general Valeri Gerasimov rekao je da je predložio SAD koaliciji da kontrolišu Al Tanf bazu, ali da je predlog ignorisan.

Rusija upozorava SAD da istog momenta moraju da napuste južnu Siriju

Tenzije rastu, a analitičar ruske vojske pukovnik Šamil Garejev rekao je da direktan konflikt između Rusije i SAD nije verovatan, ali nagomilavanje ruskih i sirijskih jedinica u regionu bi moglo da izvrši pritisak da se SAD povuče.

“Ne mislim da će ruske snage izvršiti napad na Amerikance. Ruska vojska u Siriji ima legitimnu bazu, za razliku od Pentagona. Ruske i sirijske snage koncentrisane su blizu Al Tanfa da bi osigurale stabilnost, eliminisale grupe ISIS terorista i pomogle izbeglicama. Svakako, ovi koraci biće usmereni ka pritisku SAD da ode iz Sirije.”

Komadant Specijalnih snaga SAD Rejmond Tomas upozorio je prošle godine da, ako Rusija zvanično preispituje vojno prisustvo SAD u Siriji osim cilja da se bori sa ISIS-om “možemo da želimo da ostanemo ali nemamo i mogućnost to da uradimo”.

Dok Pentagon zvanično ima limitiran mandat u Siriji da se bori sa ISIS-om, zvanučnici Vašingtona ćutke širi ciljeve SAD koji uključuju izbacivanje snaga koje su pod iranskom komandom i omogućavanje političkog procesa da zbaci Asada s vlasti.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. rajko says:

  Šta zapadu nije jasno? Već godinama pljuju po Rusiji, brišu pod sa njom, ignorišu mišljenje ruskih političara, kleveću bezobzirno i ne reaguju na upozorenja da to nije u redu, da nije fer klevetati i nije lepo lagati. Na kraju je Rusija iscrpla sva sredstva i shvatila da zapad razume samo jezik sile i oružja. A Rusi imaju i jedno i drugo i to sad pokazuju. Šta tu nekom ima da bude nejasno? Zapad ima aroganciju, a Rusi lek protiv arogancije. Jasno kao dan.

  • Velika Metla says:

   Rajko,to sve rade s Rusijom ALI samo u medijima(jer su mediji na zapadu okupirani od globalista i njihovih služunčadi)! Nemaju zapadnjaci MOOODA da se oči u oči iskušaju s Rusijom,jer znaju,iz njihovog ličnog iskustva,da bi dobili po labrnji samo tako! Zapad samo kevće i laje na Rusiju,i ponaša se kao najgora seoska prekoplotuša,koja samo ogovara i kevće na svakoga ko joj nije i jeste po volji!

 2. Budi Bog s nama says:

  Pa kada je amerikancima bila jasna Rusija? Ovo su međutim neke od naznaka da se bliži kraj sveta, da bi napokon došlo pravedno Božije carstvo kada ćemo svi dobiti platu po delima našim.

 3. Miraš says:

  Amerikanci odavno iz baze Tanf tj. iz većeg i centralnog južnog dela Sirije šire teroriste kao zarazu u svim pravcima prema Al-Bukamalu, prema gradu Deir ez Zor, prema Sukhni i Palmiri i prema pokrajini Suvajda. Ranije iz pravca Al-Tanfa pored živih i osvedočenih američkih boraca protiv ISIS stizale su veće grupe boraca ISIS i do Al-Karjatajna što je severnije od grada Damaska. Zamislite da im se dozvoli da propuste veće grupe ISIS, zatim bi Amerikanci krenuli da kao to oslobode od ISIS i zauzeli bi npr. Palmiru koja je važno gasno i naftno čvorište, a i strategijski je veoma važna jer saobraćaj iz zapadne Sirije od grada Homsa ide preko Palmire i Sukhne do velikog grada Deir ez Zor na istoku zemlje. Odavno organizovane patrole snaga SAA nastojale su da to spreče, a onda kad njihovo kretanje primete iz baze Al-Tanf amerikanci su ih gađali i ubijali i zatim još daju ciničnu izjavu da su to bili teroristi. Takvi opasni kriminalci minimum moraju biti bliže okruženi. Zato su Rusi napravili novu bolje opremljenu bazu na samoj liniji deeskalacije sa tom bazom. Na koliko god se može sigurniji način tj. bolje opremljeni, ruske i sirijske snage skoncentrisale su se bliže Al-Tanfu. A da su Amerikanci uspeli iz Tanfa da se još više prošire Izrael bi sa zadovoljstvom trljao ruke.

 4. Miraš says:

  Divlja i velika američka baza Tanf pokriva tromeđu Sirija-Jordan-Irak. Dužina sirijske južne granice: prema Jordanu ima 375 km i prema Iraku i to samo na jugu Sirije do pograničnog grada Al Bukamala ima još slično toliko. Kad Amerikanci napuste bazu Tanf Sirija će morati celu tu južnu granicu posebno da utvrdi i obezbedi. Problem je što južna granica Sirije je pustinjska (uglavnom kamena pustinja) i retko je naseljena te ako se ne obezbedi ta južna granica ona će uvek biti propustljiva za nove teroriste. Iz S. Arabije za nepuna dva sata preko Jordana mogu da stignu grupe novih terorista, a ranije su pisali da Amerikanci prave novu bazu u Jordanu dosta blizu sirijske granice. Sirija će se stabilizovati, ali da li će kreatori haosa napraviti novi haos južnije u Jordanu. Jordan se graniči sa Izraelom na zapadu, sa Sirijom na severu, sa Irakom na severoistoku i sa S.Arabijom na istoku i jugu. Na jugu preko Crvenog mora, tačnije preko uskog akabskog zaliva Crvenog mora Jordan gleda i u Egipat.

 5. Miraš says:

  Slika uz vest nije pogrešna jer u kišnom delu godine (tokom zime) ta pustinja malo ozeleni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *