РУСИЈА: Све што кажемо, употреби се против нас

RUSIJA: Sve što kažemo, upotrebi se protiv nas

19 juna 2015

Moscow 3457Zamenik ministra inostranih poslova Aleksej Meškov izjavio je da Rusija želi da se vrati normalno stanje u Ukrajini, pa snažnije akcije SAD nisu potrebne.

„Rusija je bila i ostala jedan od najaktivnijih igrača kada se radi o vraćanju normalnosti u Ukrajini. Mi smo članica Normandijske grupe, potpisali smo sporazum iz Minska i implementiramo ga u potpunosti“, naveo je Meškov u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”.

Prema njegovim rečima, ono o čemu bi trebalo da pričamo jeste propaganda.

„U našem slučaju to znači da sve što kažemo se koristi protiv nas. Zbog toga smo, nažalost, naviknuti na optužbe”, istakao je Meškov.

Meškov je, na pitanje da li bi bilo od pomoći da se u pregovore uključe SAD, rekao da je veoma teško menjati pravila igre kada je igra u toku. On je istakao da je proces veoma delikatan i da je to svima jasno, te da se ne radi o formalnom prisustvu ili neprisustvu Amerikanaca.

“Mi imamo naše kanale za dijalog o toj temi sa njima i SAD se zasigurno konsultuju sa Nemačkom, Francuskom i Ukrajinom. Naravno da su Amerikanci uključeni u rešavanje konflika, ali se ne radi o formalnostima”, objasnio je Meškov.

U vezi predloga za slanje mirovnih snaga, on je rekao da trenutno postoji misija OEBS u Ukraniji koja funkcioniše i koja je čak robusnije opremljena. Sada je, kako je dodao, važno da se pobrine da zadatak misije može u potpunosti biti ispunjen, uključujući verifikaciju, dronove, satelitske snimke i slično.

“Moramo da koristimo sve što danas imamo na raspolaganju”, naveo je ruski diplomata.

Upitan da li su tačne tvrdnje pojedinih analitičara da Moskva čeka na novu američku vladu za novi početak odnosa, Meškov je podsetio da aktuelna vlada u Vašingtonu pred sobom ima još godinu i po, te da Evropa, ali i Rusija ne mogu toliko čekati.

“Mi smo spremni sa svakom američkom vladom da razgovaramo, ma ko u njoj bio”, poručio je Meškov.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *