Rusija traži da zatvor u Gvantanamu bude što pre zatvoren

Rusija traži da zatvor u Gvantanamu bude što pre zatvoren

20 januara 2014

guantanamo2-1700015082Zatvor „Gvantanamo Bej“, u kojem se ruski državljanin Ravilj Mingazov nalazi zajedno sa još oko 200 osoba osumnjičenih za terorizam, treba što pre da bude zatvoren.

To je pred novinarima izjavio opunomoćenik Ministarstva spoljnih poslova Rusije za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Konstantin Dolgov, a prenosi RIA „Novosti“.

Dolgov, koji se prilikom posete zatvoru Gvantanamo nalazio na čelu ruske međusektorske delegacije, izjavio je da je ova poseta ojačala principijelni stav ruske vlasti „da zatvor ‘Gvantanamo’ treba da bude što pre zatvoren“.

Korekcionu ustanovu na vojnoj bazi Dolgov je opisao kao „sramnu stranicu u istoriji SAD“. U njoj „nije poštovano pravosuđe i kršena su ljudska prava“.

Prema njegovim rečima, tokom bilateralnih kontakata Amerikanci su tvrdili da se administracija predsednika Obame zalaže za što skorije zatvaranje zatvora.

Dolgov je takođe izjavio da će Rusija od SAD tražiti hitno oslobađanje Mingazova, poslednjeg ruskog zatvorenika u Gvantanamu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *