РУСИЈА ТРАЖИ ОД ЗАПАДА ДА ПОВУЧЕ „РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ“

RUSIJA TRAŽI OD ZAPADA DA POVUČE „REZOLUCIJU O SREBRENICI“

5 maja 2024

RUSIJA se zalaže za povlačenje nacrta rezolucije o Srebrenici 1995. godine koji bi trebalo da se razmatra pred Generalnom skupštinom UN, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da predlog o Srebrenici predstavlja ispolitizovanu inicijativu koju forsira ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija uz podršku država NATO.– Pri tome upravo je NATO odgovoran za tragične događaje u Jugoslaviji koji su doveli do pogibije ljudi različite etničke i verske pripadnosti, uključujući i Srebrenicu i okolinu. Pozivamo autora nacrta rezolucije da povuče dokument – rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Ona je dodala da je međunarodna zajednica u Rezoluciji Generalne skupštine br. 69/323 iz 2015. godine usaglasila jedinstveni datum, 9. decembar, kada se odaje počast svim žrtava genocida ma gde da se on dogodio.

– Nacrt ove rezolucije ne može da obezbedi nacionalno pomirenje u Bosni i Hercegovini. On može samo da pojača nesuglasice u toj zemlji i na Balkanu u celini – smatra Zaharova.

Ona je istakla da dokument ima antisrpski naboj i da je to očigledno.

– U dokumentu nema direktne optužbe na račun srpskog naroda ali se poziva na odluke Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde o Srebrenici koje se teško mogu nazvati pravednim prema Srbima, što su priznali i mnogi koji nisu imali simpatije za Srbe.Te odluke ne uživaju podršku u zemljama balkanskog regiona i sveta“, istakla je Zaharova – rekla je ona.

Od posebnog je značaja činjenica da se inicijativa forsira pri čemu se krše procedure unutar same BiH, a Republika Srpska više puta iznosila svije neslaganje, zaključila je Zaharova.

KOMENTARI14 komentara

 1. Željko says:

  Zapad, pod Zapad podrazumijevam i Hrvatsku, će povući Rezoluciju o Srebrenici sutra ali malo sutra!

  • Kosovac says:

   @ Željko, …..U pravu si kolega, nema šta da podrazumevaš, Hrvatska i jeste sastavni deo pederskog Zapada. Ko će kome, nego svoj svome.

  • Velika Metla says:

   Željko, ni za svoje se gaće ne pitate. Nedo..., reci ti nama, kako prolazite u "ukropiji" ? Nisi bedo iz istorije ništa naučio, zato si i osuđen da je ponavljaš.

  • NikolaVeliki says:

   A ti si Željkec ubeđen da se NDH i u ovoj situaciji nešto pita ? Zaista? Kao i uvek u povjesti hrvati su zaduženi samo za čišćenje štala i đubreta iza Nemačkih gospodara. I naravno za činjenje i sprovođenje naj gnusnijih i naj ogavnijih dela pokolja i genocida... Pa posle Nemački gospodari budu optuživani za hrvatske gadosti i zločine...

 2. Kulak says:

  Ako stvarno dođe do izglasavanja te zločinačke rezolucije, dan izglasavanja treba proglasiti DANOM SPALJIVANJA NEMAČKE ZASTAVE. Njemački zlikovci pripremaju rezoluciju, a poguravaju ih lobisti među bosanskim muslimanima. Ako bude izglasavana rezolucija, taj dan treba spaljivati nemačke zastave u svim gradovima Republike Srpske, Srbije i na svim mestima u svetu gde žive Srbi. I spaljivati namačke zastave svake godine na taj dan.Narode u prijateljskim državama treba pridobiti da rade isto.

 3. Dražen Jovan Petrović says:

  Kako to da bosanski muslimani i dalje žive u Srebrenici? Kad je genocid, ubijaju se svi, žene, djeca i muškarci. Nema preživjelih u genocidu. To šta u Srebrenici i dan danas žive bosanski muslimani zajedno sa nama Srbima znači da nije bio nikakav genocid.

  • Velika Metla says:

   Oni žive u Srebrenici vrlo lako..., rentirali su svoja imena da se mogu upisati kao žrtve "đeMosajda" za neku crkavicu i eto miline. -:)))

 4. Petrovgrad says:

  Uzvratiti rezolucijama o genocidu Amerike i drugih NATO država prema Libiji, Iraku, Iranu, Avganistanu,SR Jugoslaviji, Siriji,.... Rusi ima da ih urnišu.

 5. Lepa Kata says:

  Milijana Baletić pominje neka dokumenta u kojima piše da su streljanja muslimana u i oko Srebrenice izvršile snage specijalnih jedinica vojske velike britanije - Koliko su za dešavanja u i oko Srebrenice odgovorni i krivi pripadnici holandske vojske - za zloćčin a ne genocid najmanje od svih su odgovorni Srbi,svi drugi :britanci,holanđani,nemci,kauboji su više krivi.A etiketa,kad se zalepi,teško se skida,nekad je neophodan oštar nož da se sastruže.

 6. Zig says:

  Zanimljivo, kada se pogleda u presude suda u Hagu za Srebrenicu i konkretno za izvrsioca ubistva osudjen samo jedan covek, iz Skorpiona, jedinica iz RSK a on, hrvat!!! Svi ostali srbi samo po komandnoj odgovornosti, niko za ubistva .

  • Kosovac says:

   @ Zig, …..Tako je. Zapad nije hteo da sprovede istragu, čekao je 5 godina da se sve zaboravi, pa je tek posle 2.000 godine počeo da trubi o „zločinima“ u Srebrenici. Sećam se kod nas je B92 tri puta nedeljno pustao neki dokumentarni film o „zločinima“, na engleskom jeziku. Tada su Dosmanlije već bili na vlasti. Zato sada potomci dosmanlija trube o genocidu.

  • Kosovac says:

   @ Zig, …..Krtice u srpskoj vojsci su bili tajni radnici Američkih, Engleskih i Nemačkih obaveštajnih službi, To su odlični borci i to sve na strani Srba, sve dok kao u ovom slučaju ne dobiju naređenje da se razotkriju i urade neku diverziju protiv Srba. Normalno je da za tu diverziju nisu znali ni Karadžić ni Mladić, jer bi oni reagovali. Silnik sa Zapada je Karadžića i Mladića osudio protivno svim pravnim normama, što je i dokazao dr. Šešelj kao i mnogi drugi srpski i strani naučnici. Pojava Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu predstavlja pravi dokaz da su pravne norme Zapadne civilizacije izgubile svoj integritet.

  • RASPUCHIN says:

   "Zig" Ti "Škorpioni" su osnovani od strane KOS-a i to mnogo ranije i bili su pod stalnom kontrolom JNA i KOS-a i u vrijeme dešavanja u Srebrenici. Nije korektno podvaljivati tu jedinicu Krajini koju je prodao , izdao i predao ti isti KOS i JNA. Sve dok se budu pričale ovakve priče a ne prozivali pravi krivci , za ukupnu SRBsku propast , nemamo šanse da opstanemo kako narod.

 7. milorad5 says:

  hehe,nije da će ih poslušati ali rusi su konačno shvatili odakle klupče treba odmotati...što više prašine to gora situacija za "rezoluciju" jer je čista laž a kad se mnogo galami,laž postane vidljiva,jer se neuki i neinformisani zainteresuju, pa malo počnu da kopaju po priči čisto iz radoznalosti,a tu IMA ŠTA DA SE ISKOPA..planina mrtvih i legije pljačkaša i masovnih ubica sa zapada..ma svi su skočili na nas makar kap krvi da liznu i tu su se zajeb...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *