„РУСИЈА треба да делује против НАТО – да ради на распаду и уништењу НАТО“

„РУСИЈА треба да делује против НАТО – да ради на распаду и уништењу НАТО“

20 октобра 2023

РУСКИ стратешки мислилац Сергеј Караганов сматра да његова земља треба да се одвоји од Европе и Запада.

Факти објављују последњи део интервјуа који је дао високотиражном московском дневном листу „МК“.

* Кажете да је Запад полудео од мржње према Русији. Али, можда то није лудило, већ само тешко, а у исто време рационално прорачунато такмичење?

— Постоји елемент конкуренције. Али Запад је једноставно полудео јер губи моралне позиције и економске позиције. Губи све позиције у свету након своје петстогодишње доминације и то петнаест година после своје апсолутно блиставе победе, која се догодила крајем осамдесетих.* Можете ли пружити доказе?

– Погледајте око себе! Зар су још потребни неки посебни докази? Све им се руши! Њихово руководство је пуно морона. Поставите модерне европске лидере у ред и поред њих ставите лидере тих истих европских земаља од пре педесет или четрдесет година. То су и физиолошки различити људи! А тек шта ови данашњи нуде!

* Дакле, предлажете да се одлуке о животу и смрти милиона људи доносе на основу чињенице да нешто није у реду са савременим западним лидерима и њиховим лицима?

– Не. Нажалост, на Западу и у неким другим регионима света, али посебно на Западу, постоји снажна деградација елита. То је опасно за цео свет.

* Добро, у чему је та деградација? Да ли је председник Бајден заиста глупљи од председника Линдона Џонсона, који је из неког разлога започео рат у Вијетнаму?

– Није председник Џонсон тај који је ово покренуо. Вијетнамски рат је почео пре њега. А председник Бајден је, наравно, неупоредиво глупљи од председника Џонсона, а посебно од америчких председника Кенедија и Никсона. Сам Бајден ипак није најгори међу актуелним западним лидерима. Он је још увек `стара школа, али је престар.

Бајден такође говори да нуклеарни рат није ништа гори од глобалног загревања. А видимо шта се дешава око њега.

Видимо сву ту америчку елиту. Познавао сам је једном. Али, сада су ње преостали тек остаци. А у Европи готово да и није остало озбиљно мислећих међу њеним лидерима. Познавао сам значајан део европске стратешке елите. Могли сте се не сложити са њима, расправљати се, чак и псовати. Али, то су биле личности. Сада таквих нема.

* Зашто Бајдена називте глупим? Погледајмо ситуацију са становишта америчких циљева и интереса: руски енергетски ресурси су протерани из Европе, Европа се кротко покорава САД…

Америчка политика усмерена на постизање тих циљева почела је много пре Бајдена. Ситуација у Украјини је намерно детонирана да би било спречено приближавање Русије и Европе, које је изгледало реално почетком 2000-их.

У том смислу, Американци се заиста понашају веома рационално и за сада побеђују на том, пре свега комерцијалном нивоу. Газе европску економију. Американци сада имају мање могућности да исисавају сокове из земаља Светске већине и стога сада извлаче све сокове из Европе.

Сукоб у Украјини је за њих релативно користан. На њега троше, у њиховим релацијама, сасвим мали новац, а нама наносе озбиљну стратешку штету.* Па где је ту глупост?

– Глупост је у томе што они стратешки ризикују уништење себе и целог света – Европе, пре свега.

* Са великим задовољством сам прочитао један од ваших чланака из 2011. године. Навео бих један фрагмент из тог текста: „Удаљавање од Европе прети нам даљим губитком идентитета наше земље и социокултурном деградацијом. Или ћемо се приближити Европи или ћемо се варваризовати. Руска цивилизација је – уз сву своју оригиналност – и даље део европске”.

– Нажалост, мораћемо да се отргнемо. Сећам се савршено, тако сам и мислио. У великој мери то ће и бити губитак. Међутим, на срећу, европска цивилизација ће остати са нама. Одатле смо већ узели све што нам је требало – и то доста давно. А ми ћемо преживети и остати, можда, последња европска култура.

Хуманизам нам је дошао из Европе. Али, сада је дошло до потпуно лудог „абортуса вредности“: постхуманизма и свега осталог. Не можемо да на то идемо. Враћајмо се себи. Ми смо, ипак, азијска земља, која је у једном тренутку себи дала моћну европску вакцину. Добили смо много из Европе. Требало би да јој будемо захвални.

Без Европе не бисмо имали Достојевског, Толстоја, Пушкина, Гогоља. А без Достојевског, Толстоја, Пушкина и Гогоља не би било Русије. Не бисмо били ништа. Или бисмо били, извините, друга Украјина.

* Ако је тадашњи став, како се сада испоставља, био погрешан, наиван и погрешно прорачунат, онда можда није све у реду са вашом садашњом позицијом?

– Не слажем се са вашом логиком. Не одричем се свог претходног сагледавања. Мислим да ће то бити губитак.

Заправо, ја сам почетком 90-их био један од оних који су инсистирали да уђемо у НАТО. Веровао сам да ће се сам НАТО, ако у њега уђемо, претворити у паневропски систем безбедности. Али, то није успело. Сходно томе, потребно је деловати против НАТО, за распад НАТО и за уништење НАТО-а.

* Дакле, признајете да сте погрешили. Можда је и ваша тренутна позиција погрешна?

– То је могуће. Ја нисам бог. Мада, како кажу, и Бог понекад греши. Само, верујем да на основу свог искуства, свог знања, свог моралног смисла, треба да радим управо ово што сада радим. Иако од тога имам изузетно мало задовољства.

* Судећи по Путиновом одговору на ваше питање на Валдајском форуму, он сматра да је тренутна нуклеарна доктрина Русије сасвим адекватна. Испада да, са Ваше тачке гледишта, председник није довољно будан?

— Ја сам научник, а не политичар. Моја дужност је да говорим истину. А, колико разумем, председник мене чује. Сам је то рекао.

KOMENTARI2 коментара

  1. Snežana says:

    odličan tekst, Rusija treba da uništi nato, da bi čovečanstvo živelo u miru...

  2. Protokoli hrvackih ludaka says:

    pa to i rade-napad na dolar, oduzimanje vazala u Africi i na B.Istoku, uništavanje "vrhunske NAto tehnologije" u Ukrajini, kontra sankcije i rezultirana inflacija i recesija na Zapadu a posebno u EU, rat u IzraHelu...a tek šta ce da im rade...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u