„РУСИЈА треба да делује против НАТО – да ради на распаду и уништењу НАТО“

„RUSIJA treba da deluje protiv NATO – da radi na raspadu i uništenju NATO“

20 oktobra 2023

RUSKI strateški mislilac Sergej Karaganov smatra da njegova zemlja treba da se odvoji od Evrope i Zapada.

Fakti objavljuju poslednji deo intervjua koji je dao visokotiražnom moskovskom dnevnom listu „MK“.

* Kažete da je Zapad poludeo od mržnje prema Rusiji. Ali, možda to nije ludilo, već samo teško, a u isto vreme racionalno proračunato takmičenje?

— Postoji element konkurencije. Ali Zapad je jednostavno poludeo jer gubi moralne pozicije i ekonomske pozicije. Gubi sve pozicije u svetu nakon svoje petstogodišnje dominacije i to petnaest godina posle svoje apsolutno blistave pobede, koja se dogodila krajem osamdesetih.* Možete li pružiti dokaze?

– Pogledajte oko sebe! Zar su još potrebni neki posebni dokazi? Sve im se ruši! Njihovo rukovodstvo je puno morona. Postavite moderne evropske lidere u red i pored njih stavite lidere tih istih evropskih zemalja od pre pedeset ili četrdeset godina. To su i fiziološki različiti ljudi! A tek šta ovi današnji nude!

* Dakle, predlažete da se odluke o životu i smrti miliona ljudi donose na osnovu činjenice da nešto nije u redu sa savremenim zapadnim liderima i njihovim licima?

– Ne. Nažalost, na Zapadu i u nekim drugim regionima sveta, ali posebno na Zapadu, postoji snažna degradacija elita. To je opasno za ceo svet.

* Dobro, u čemu je ta degradacija? Da li je predsednik Bajden zaista gluplji od predsednika Lindona Džonsona, koji je iz nekog razloga započeo rat u Vijetnamu?

– Nije predsednik Džonson taj koji je ovo pokrenuo. Vijetnamski rat je počeo pre njega. A predsednik Bajden je, naravno, neuporedivo gluplji od predsednika Džonsona, a posebno od američkih predsednika Kenedija i Niksona. Sam Bajden ipak nije najgori među aktuelnim zapadnim liderima. On je još uvek `stara škola, ali je prestar.

Bajden takođe govori da nuklearni rat nije ništa gori od globalnog zagrevanja. A vidimo šta se dešava oko njega.

Vidimo svu tu američku elitu. Poznavao sam je jednom. Ali, sada su nje preostali tek ostaci. A u Evropi gotovo da i nije ostalo ozbiljno mislećih među njenim liderima. Poznavao sam značajan deo evropske strateške elite. Mogli ste se ne složiti sa njima, raspravljati se, čak i psovati. Ali, to su bile ličnosti. Sada takvih nema.

* Zašto Bajdena nazivte glupim? Pogledajmo situaciju sa stanovišta američkih ciljeva i interesa: ruski energetski resursi su proterani iz Evrope, Evropa se krotko pokorava SAD…

Američka politika usmerena na postizanje tih ciljeva počela je mnogo pre Bajdena. Situacija u Ukrajini je namerno detonirana da bi bilo sprečeno približavanje Rusije i Evrope, koje je izgledalo realno početkom 2000-ih.

U tom smislu, Amerikanci se zaista ponašaju veoma racionalno i za sada pobeđuju na tom, pre svega komercijalnom nivou. Gaze evropsku ekonomiju. Amerikanci sada imaju manje mogućnosti da isisavaju sokove iz zemalja Svetske većine i stoga sada izvlače sve sokove iz Evrope.

Sukob u Ukrajini je za njih relativno koristan. Na njega troše, u njihovim relacijama, sasvim mali novac, a nama nanose ozbiljnu stratešku štetu.* Pa gde je tu glupost?

– Glupost je u tome što oni strateški rizikuju uništenje sebe i celog sveta – Evrope, pre svega.

* Sa velikim zadovoljstvom sam pročitao jedan od vaših članaka iz 2011. godine. Naveo bih jedan fragment iz tog teksta: „Udaljavanje od Evrope preti nam daljim gubitkom identiteta naše zemlje i sociokulturnom degradacijom. Ili ćemo se približiti Evropi ili ćemo se varvarizovati. Ruska civilizacija je – uz svu svoju originalnost – i dalje deo evropske”.

– Nažalost, moraćemo da se otrgnemo. Sećam se savršeno, tako sam i mislio. U velikoj meri to će i biti gubitak. Međutim, na sreću, evropska civilizacija će ostati sa nama. Odatle smo već uzeli sve što nam je trebalo – i to dosta davno. A mi ćemo preživeti i ostati, možda, poslednja evropska kultura.

Humanizam nam je došao iz Evrope. Ali, sada je došlo do potpuno ludog „abortusa vrednosti“: posthumanizma i svega ostalog. Ne možemo da na to idemo. Vraćajmo se sebi. Mi smo, ipak, azijska zemlja, koja je u jednom trenutku sebi dala moćnu evropsku vakcinu. Dobili smo mnogo iz Evrope. Trebalo bi da joj budemo zahvalni.

Bez Evrope ne bismo imali Dostojevskog, Tolstoja, Puškina, Gogolja. A bez Dostojevskog, Tolstoja, Puškina i Gogolja ne bi bilo Rusije. Ne bismo bili ništa. Ili bismo bili, izvinite, druga Ukrajina.

* Ako je tadašnji stav, kako se sada ispostavlja, bio pogrešan, naivan i pogrešno proračunat, onda možda nije sve u redu sa vašom sadašnjom pozicijom?

– Ne slažem se sa vašom logikom. Ne odričem se svog prethodnog sagledavanja. Mislim da će to biti gubitak.

Zapravo, ja sam početkom 90-ih bio jedan od onih koji su insistirali da uđemo u NATO. Verovao sam da će se sam NATO, ako u njega uđemo, pretvoriti u panevropski sistem bezbednosti. Ali, to nije uspelo. Shodno tome, potrebno je delovati protiv NATO, za raspad NATO i za uništenje NATO-a.

* Dakle, priznajete da ste pogrešili. Možda je i vaša trenutna pozicija pogrešna?

– To je moguće. Ja nisam bog. Mada, kako kažu, i Bog ponekad greši. Samo, verujem da na osnovu svog iskustva, svog znanja, svog moralnog smisla, treba da radim upravo ovo što sada radim. Iako od toga imam izuzetno malo zadovoljstva.

* Sudeći po Putinovom odgovoru na vaše pitanje na Valdajskom forumu, on smatra da je trenutna nuklearna doktrina Rusije sasvim adekvatna. Ispada da, sa Vaše tačke gledišta, predsednik nije dovoljno budan?

— Ja sam naučnik, a ne političar. Moja dužnost je da govorim istinu. A, koliko razumem, predsednik mene čuje. Sam je to rekao.

KOMENTARI2 komentara

  1. Snežana says:

    odličan tekst, Rusija treba da uništi nato, da bi čovečanstvo živelo u miru...

  2. Protokoli hrvackih ludaka says:

    pa to i rade-napad na dolar, oduzimanje vazala u Africi i na B.Istoku, uništavanje "vrhunske NAto tehnologije" u Ukrajini, kontra sankcije i rezultirana inflacija i recesija na Zapadu a posebno u EU, rat u IzraHelu...a tek šta ce da im rade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *