РУСИЈА У ПОТПУНОСТИ ИЗБАЦУЈЕ ДОЛАР из Фонда националног благостања

RUSIJA U POTPUNOSTI IZBACUJE DOLAR iz Fonda nacionalnog blagostanja

3 juna 2021

Rusija će u roku od mesec dana u potpunosti odustati od američkog dolara u strukturi Fonda nacionalnog blagostanja (FNB) i smanjiće udeo britanske funte, saopštio je ruski ministar finansija Anton Siluanov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

„Mi smo, kao i Centralna banka, doneli odluku da smanjimo ulaganja sredstava Fonda nacionalnog blagostanja u dolarske aktive. Ako danas imamo oko 35 odsto investicija FNB u dolarima i 35 odsto u evrima, doneli smo odluku da u potpunosti odustanemo od dolarskih aktiva, ulaganja u dolare zamenićemo povećanjem ulaganja u evro i zlato“, objasnio je Siluanov.Kako je precizirao, udeo dolara u strukturi FNB će biti sveden na nulu, udeo britanske funte do pet odsto, udeo japanskog jena će ostati na nivou od pet odsto, udeo evra će porasti do 40 odsto, juana do 30 odsto, a u strukturu Fonda će ući i zlato sa udelom od 20 odsto.

„Dakle, zamenili smo dolare povećanjem ulaganja od pet odsto u evro, zlato i juan“, dodao je ministar.

Na pitanje kada će se to dogoditi, Siluanov je rekao „prilično brzo, u roku od mesec dana“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da odluku o smanjenju udela dolara u FNB na nulu donosi vlada, ali da je proces dedolarizacije vidljim golim okom.

„Mogu samo da kažem da je proces dedolarizacije konstantan, on je sada, zapravo, vidljiv golim okom. I taj proces dedolarizacije se ne odvija samo u našoj zemlji, nego i u mnogim zemljama sveta koje su počele da se brinu zbog pouzdanosti osnovne rezervne valute“, rekao je Peskov.

Trenutno u strukturi FNB udeo dolara i evra iznosi po 35 odsto, juana – 15 odsto, britanske funte – 10 odsto, jena – pet odsto.

Rusija neprekidno diverzifikuje nacionalne rezerve otkako je 2014. godine Vašington počeo da nameće sankcije, kako bi smanjila oslanjanje svoje ekonomije na američki dolar. U 2019. godini udeo zaliha u zlatnim polugama u ruskim rezervama prvi put je premašio rezerve u američkim dolarima, preneo je RT.

KOMENTARI6 komentara

 1. M says:

  Dolar će trajati duže od eura,jer će i USA trajati duže od Europe!

  • Miraš says:

   Ne mora da znači jer privreda EU je zdravija od američke privrede. Glavni problem je koliko je privreda EU povezana sa privredom USA, jer tim putem američko posrtanje prenosiće se na Europu. Slabljenje dolara bi predstavljalo problem i za Kinu, takodje za Japan, Južnu Koreju, itd. Ali činjenica je da mnoge zemlje zabrinjava američko prekomerno štampanje dolara bez pokrića. Zatim mnogi su počeli da shvataju da kad koriste dolar za medjunarodna plaćanja da time hrane zmiju koja će i njih najverovatnije ujesti, kao što je već ujela države po Bliskom istoku, plus Libiju, Avganistan, itd. Ranije su pisali da ako u svetu opadne ukupno za 12 posto tražnja za USA dolarom za medjunarodna plaćanja, da je to dovoljno da USA dolar počne da opada.

  • Miraš says:

   Ove mere možda treba gledati u užem smislu, samo u okviru poremećaja odnosa SAD-Rusija. Rusija ako drži u svom Fondu nacionalnog blagostanja 35% dolara, da li USA nekim svojim bezobzirnim i bahatim merama, a koje bi uključile i njene saveznike i vazale, da li može da liši Rusiju mogućnosti korišćenja tih dolarskih sredstava?

 2. Gagi says:

  Zbog toga i jesu na udaru kaubojske stamparije. Iz istih razloga su polupali Siriju,Iran... lupaju i lome dalje. Gube najznacajnije sredstvo ucene, navikli su da politicarima dele kofere bezvredne hartije i na taj nacin otimaju tudje suverenitete i delove teritorija. Sa ovima koji su imali naftu tako nisu mogli, nije im bio potreban njihov baksis, zato su ih i pobili slicno kao Causeskua.

 3. Milan says:

  To znači da neke složenije i ovde nepomenute prognoze govore da dolar će ipak uhvatiti strmoglavica. Ali da bi se to desilo američki uticaj treba eliminisati iz većine država koje su bogate naftom. Jer današnji dolar je petrodolar, tj. stabilan je zato što ga mnoge države koriste za naplatu/plaćanje izvoza/uvoza nafte i gasa. Da li će se dogoditi isključivanje američkih dogovora o petrodolaru sa Saudijskom Arabijom sklopljenih još za vreme Niksona? To izvesti bilo bi i složeno i nesigurno zbog poznate prevrtljivosti S. Arabije. Plus da li treba američku vojsku potpuno izbaciti iz država koje su bogate naftom, iz Iraka i Sirije, itd ??? Što je prilično rizično.

 4. Zoran says:

  Da li ste se ikad zapitali kako to da je stampa jos pre pojave Putina pricala da ce da se pojavi neko ko ce da uzdigne Rusiju? Kao eto Vanga pricala, pa posle drugi neki... Mislite da je to slucajno? Ako verujete da je to samo vidovitost, onda nista. Ako mislite da je to namerno radjeno...onda znate i kakav ce kraj biti.:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *