РУСИЈА У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ ПОКРЕНУЛА ПИТАЊЕ ОКО ГЕНЕРАЛА РАТКА МЛАДИЋА

RUSIJA U SAVETU BEZBEDNOSTI POKRENULA PITANJE OKO GENERALA RATKA MLADIĆA

15 decembra 2020

RUSIJA zahteva da bivšeg komandanta srpske vojske Bosne i Hercegovine Ratka Mladića u Hagu pregledaju nezavisni lekari – izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Genadij Kuzmin.

Govoreći u Savetu bezbednosti koji je razmatrao izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Kuzmin je naglasio da generalovo zdravlje zabrinjava, da članovi porodice i advokati „bukvalno se bore za Mladićev život“.U nastavku je upozorio:

„Istovremeno, rukovodstvo Mehanizma i sudije odbacuju sve njihove zahteve tvrdeći da nisu u interesu pravde. Sam optuženi nije u mogućnosti da ostvari svoje pravo da poseti lekara po svom izboru“, rekao je visoki ruski diplomata.

Kuzmin je istakao da Rusija insistira da rukovodstvo Mehanizma prihvati nezavisne lekare koje sam Mladiće izabere koji bi obavili „kompletan pregled“ i utvrdili kakvo je generalovo zdravstveno stanje, uključujući i očuvanost njegovih „kognitivnih funkcija“.

Posebno je ukazao da se u Mladićevom slučaju ne radi samo o stanju optuženog:

„Postavlja se i pitanje – koliko dugo Savet bezbednosti može zatvarati oči pred nečovečnim postupanjem svog pomoćnog tela“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad3 says:

    "mehanizam"?Šta je sad pa to,oni pravni sitem jasno i glasno proglašavaju MEHANIZMOM.Nema sumnje da su poslednja vremena nad nama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *