РУСИЈА У СБ УН ИЗНЕЛА ДОКАЗЕ И ПОСТАВИЛА ПИТАЊА која су шокирала ЗАПАД

RUSIJA U SB UN IZNELA DOKAZE I POSTAVILA PITANJA koja su šokirala ZAPAD

19 aprila 2018

Izveštaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja o incidentu u Solsberiju ne sadrži zaključak koji je očekivala Velika Britanija, da je supstanca koja je upotrebljena na Sergeju Skripalju i njegovoj kćerki proizvedena u Rusiji, izjavio je u sredu na sednici Saveta bezbednosti stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„U izveštaju OZHO nema ničega što bi pomoglo britanskoj strani da svoju lažnu verziju o umešanosti Rusije u događaj u Solsberiju opravda. Glavna stvar koje tamo nema i za kojom je žudela britanska strana jesu zaključci o tome da je supstanca upotrebljena u Solsberiju proizvedena u Rusiji“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, operativnost analize OZHO potvrđuje da takva supstanca može biti proizvedena u bilo kojoj laboratoriji s odgovarajućom opremom.

Nebenzja je istakao da situacija s trovanjem Sergeja i Julije Skripalj podseća na situaciju s trovanjem Aleksandra Litvinjenka.„Sve smo mi to već prošli u slučaju trovanja Litvinjenka. Potpuna netransparentnost dejstava britanske strane, koja i dalje skriva sve informacije koje omogućavaju da se izgradi celokupna slika o onome što se događalo s Litvinjenkom. Za one koji ne znaju, saopštiću: Velika Britanija je te informacije prosto sakrila“, rekao je Nebenzja.

„Britanske vlasti se bave planskim uništavanjem svedočanstava i materijalnih dokaza. Ubijene su životinje iz Skripaljeve kuće. Očigledno je da nisu testirane. Čiste se mesta koja su Skripaljevi posećivali – bar, restoran, klupa, teren u parku i tome slično. Pritom obični ljudi i dalje žive u Solsberiju kao da se ništa nije ni desilo“, rekao je Nebenzja.

On je podsetio da Skripaljeve niko nije video od 4. marta i da niko ne zna gde su.

Ruski diplomata je ponovo istakao da je Rusija Velikoj Britaniji postavila 47 pitanja u vezi sa slučajem „Skripalj“, a da je dobila delimične odgovore na samo dva.

„Incidenti u Solsberiju i sirijskoj Dumi su povezani: to su prljave antiruske provokacije“, rekao je Nebenzja.

Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali usled incidenta u britanskom Solsberiju, gde su otrovani saradnik britanskih specijalnih službi, bivši pukovnik Državne obaveštajne uprave Rusije Sergej Skripalj, i njegova kćerka Julija.

Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih nervno-paralitičkom supstancom A-234 umešana Rusija, koja to izričito negira.

(Sputnik)

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    I sta sad, hoce li biti odmazde. Naravno da nece, oni lazu a vi kevcete.

    • padre says:

      Znam, da bi jih ti polupao, kao dete zvećku, ali pojman nemam, šta bi time dobio!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *