RUSIJA: U Ukrajini je u toku pokušaj državnog prevrata

RUSIJA: U Ukrajini je u toku pokušaj državnog prevrata

19 februara 2014

-Zvanična Moskva je saopštila da poslednje događaje u Ukrajini tretira kao „pokušaj državnog prevrata“.

Objavljujući ovo, Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika Ruske Federacije, ukazao je da se Ukrajina već suočila sa upadima demonstranata u državne institucije i skladišta oružja, a odgovornost za to leži na opozicionim ekstremistima.

„Moskva najodlučnije osuđuje nasilje koje dolazi od ekstremističkih elemenata koji su iskoristili ponuđenu amnestiju i odmah započeli nasilna dejstva“ – naglasio je Peskov.

On je istovremeno saopštio da je Putin prethodne noći („veoma, veoma kasno“ – kako je rekao) telefonski razgovarao sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem. Istovremeno je naglasio da sve što se objavljuje o sadržaju tog razgovora „patka i daleko od istine“.

„Predsednik Rusije – podvukao je Peskov – nije davao i ne daje savete svom ukrajinskom kolegi šta i kako da radi. A nema nameru da to radi ni ubuduće. Pozicija Rusije je poznata: pronalaženje rešenja za situaciju u Ukrajini je njena suverena unutrašnja stvar i isključiva nadležnost njene vlasti“.

Peskov je otkrio: da je Moskva u kontaktu „sa svim civilizovanim političkim snagama Ukrajine“. Pri tom je naglasio da je smirivanje situacije u toj zemlji apsolutni prioritet i da je zato prerano da se sada govori o drugoj tranši ruskog kredita Kijevu.

Povodom dramatičnog pogoršavanja situacije u Ukrajini oglasilo se i rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Saopštilo je da u Moskvi izaziva negodovanje odsustvo reakcije ukrajinskih opozicionih lidera na delovanje radikalnih elemenata među protivnicima vlasti. Umesto toga, lideri opozicije se demagoški kriju iza parola o privrženosti demokratiji i „evropskim vrednostima“.

Ruski MIP je ocenio da vođe opozicije na taj način samo podilaze akterima „crnokošuljaške revolucije“ i pozvao ih da odmah pozovu svoje pristalice da prestanu sa nasiljem, a sami da bez oklevanja „započnu dijalog sa zakonitom vlašću, bez pretnji i ultimatuma“.

Ruska diplomatija je ocenila da zasad nema ni adekvatne reakcije povodom Ukrajine esropskih političara i struktura jer još odbijaju da priznaju da sva odgovornost za delovanje ekstremnih snaga leži na ukrajinskoj opoziciji.

Ministarstvo inostranih poslova RF posebno je naglasilo: „Rusija će učiniti sve što je u njenoj moći da se u Ukrajinu vrate mir i spokojstvo. Ukrajina je za Rusiju prijateljska bratska država i strateški partner“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *