РУСИЈА У УН ОТКРИЛА: Америка се спрема за…

RUSIJA U UN OTKRILA: Amerika se sprema za…

26 oktobra 2018

Zamenik direktora Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Belousov izjavio je da se istupanjem iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa Vašington sprema za rat.

Posle glasanja komiteta Generalne skupštine UN protiv rasprave o ruskoj rezoluciji za podršku Sporazuma o likvidaciji raketa, predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Robert Vud ponovo je optužio Rusiju za kršenje sporazuma.„U poslednjih pet godina SAD su pokušale da utiču na Rusiju zbog kršenja Sporazuma o likvidaciji raketa“, rekao je on. „Oni su nedavno priznali da proizvode rakete kopnenog baziranja, ali tvrde da ne narušavaju granice ustanovljene ovim sporazumom“. Vud je zaključio da u toj situaciji Sjedinjene Američke Države više nisu mogle da budu strpljive.

Kao odgovor na to, Belousov je napomenuo da se Moskva ne poslednjih pet godina, već od 2000. godine žali Vašingtonu na ispunjavanje uslova Sporazuma.

„Nedavno su na zasedanju (komiteta) Sjedinjene Američke Države izjavile da se Rusija sprema za rat“, nastavio je on. „Da, Rusija se sprema za rat. Spremamo se za odbranu naše domovine, našeg teritorijalnog integriteta, naših principa, naših vrednosti, našeg naroda — pripremamo se za takav rat“, naglasio je Belousov.

„Ali mi se ozbiljno razlikujemo od Sjedinjenih Američkih Država“, istakao je diplomata. „Na lingvističkom planu, ova razlika je samo u jednoj reči. Rusija se sprema ’za rat‘, a SAD pripremaju ’rat‘. Zašto bi u protivnom Sjedinjene Američke Države istupale iz Sporazuma, gradile svoj nuklearni potencijal, usvajale novu nuklearnu doktrinu koja smanjuje nivo opasnosti za moguću upotrebu nuklearnog oružja? To je pitanje za sve nas“, obratio se ruski diplomata svojim kolegama u Ujedinjenim nacijama.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio da 20. oktobra Sjedinjene Američke Države nameravaju da istupe iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov nazvao je ovu odluku opasnim korakom, a Vašington su takođe kritikovali u Berlinu i Pekingu. Ove nedelje ruska strana zvanično je predstavila tekst rezolucije u prilog Sporazumu o likvidaciji raketa sekretarijatu UN i predsedniku prvog komiteta Organizacije, ali je komitet odbacio ovaj dokument većinom glasova.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vesko says:

    Rat ce biti brutalan, SAD se pripremaju da zrtvuje sve svoje evropske NATO vazale kako bi ih izbacili iz ekonomske konkurencije i tako oslabili i Rusiju ekonomski. Rat ce zapoceti Poljska ili neko od tih retardiranih nacija u Evropi, Rusija ce uzvratiti munjevitim udarom po svim NATO vazalima u Evropi, brutalno ih unistavajuci kako bi odvratili SAD od rata i sprijecili kopnenu invaziju. SAD se nece pomjeriti. To ce se odigrati munjevito a sva krivica ce se staviti na te koji su zapoceli rat u Evropi. SAD nije duzan da ratuje ukoliko neko od vazala sam zapocne rat, to su potvrdili i kada je Turska oborila ruske avione. Znaci crno se pise evropskim NATO vazalima, bice gurnuti u samounistenje. Zato dovlace tu municiju kako bi podigli moral tim retardiranim nacijama u Evropi da se okuraze i krenu opet na Rusiju. Sprema se pakao za Evropu.

    • Nina says:

      Nije samo Evropa u pitanju, mada nas to najviše pogadja. Širom sveta postoji priličan broj američkih baza, govore o oko 700 ili 800 čak i više baza. Npr. na teritoriji Izraela postoji američka baza i postoje silosi za čuvanje američkih balističkih raketa koje mogu da pogode teritorije i Evrope i Azije. U još nekoliko blistoistočnih zemalja ima američkih baza i ko zna čime su one opremljene. ... Od 29 članica NATO-a, samo dve su neevropske države: SAD i Kanada, Turska je pretežno azijska zemlja i delimično evropska. Preostalih 26 članica NATO-a sve su čistoevropske države, ali jako malo se one pitaju, kada su u pitanju aktivnosti NATO-a svima diktira Amerika. Izuzetak je sada Poljska koja sama traži američku bazu na svojoj teritoriji. Zbog kadrova i načina komandovanja za NATO baze u Evropi opravdano se kaže da su to američke baze u Evropi. Te evropske države članice NATO-a izgleda da ne znaju ni kad je u bazi na njihovoj teritoriji smešteno nuklearno naoružanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *