РУСИЈА УДАРИЛА НА ЛАЖНО КОСОВО: Стигло званично саопштење! Споменули и Србију

RUSIJA UDARILA NA LAŽNO KOSOVO: Stiglo zvanično saopštenje! Spomenuli i Srbiju

6 aprila 2020

Odluka odlazećeg premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da zameni stopostotne takse na robu iz centralne Srbije merama reciprociteta je još jedan demagoški gest, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Iz ruskog Ministarstva ističu da privremene prištinske vlasti nastavljaju da manipulišu pitanjem ukidanja stopostotnih diskriminatornih carina na robu iz centralne Srbije, koje su uvedene u novembru 2018. godine i koje su izazvale paralizu u rešavanju „kosovskog pitanja“.– Još jedan demagoški gest – ukidanje carina od 1. aprila, koje je najavio vršilac dužnosti premijera tzv. Kosova Aljbin Kurti, koji je ogradio tu, opet privremenu, odluku mnogim uslovima. Pre svega, tzv. kosovska administracija insistira na principu reciprociteta, primoravajući Beograd da etiketira proizvode u skladu sa prištinskim uslovima. Drugim rečima, da se složi sa spominjanjem samoproglašene Republike Kosovo u dokumentima, što bi značilo indirektno priznavanje te kvazi države – ističe se.

Na ovaj način, kako se navodi u saopštenju Ministarstva Kosovari ne smekšavaju svoju poziciju, kao što su to od njih zahtevali zapadni pokrovitelji. Naprotiv, pooštravaju zahteve.

– Interesantno da je i Vašington, koji bezuslovno podržava kosovsku nezavisnost, negativno reagovao na nove trikove Prištine koji namerna odlažu nastavak dijaloga sa Beogradom. Zbog toga čudno izgleda reakcija EU koja u svojstvu posrednika treba trezno da oceni situaciju i ne flertuje ni sa jednom stranom – naglasili su u resoru.

– Smatramo da antisrpske mere kosovskih vlasti treba u potpunosti i bezuslovno ukinuti – zakučili su u MIP Rusije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Naše vlasti i mediji ne spominju etiketu. Prave se blesavi i koriste paniku korone virusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *