RUSIJA: Ukinuta rezolucija o slanju vojske u Ukrajinu

RUSIJA: Ukinuta rezolucija o slanju vojske u Ukrajinu

25 juna 2014

tumblr_lttc4dK2eV1r51teao1_500 MoscowNa zahtev predsednika Rusije, gornji dom ruske skupštine danas ukinuo rezoluciju kojom se Vladimiru Putinu dozvoljava upotreba vojne sile u Ukrajini.

Za ukidanje rezolucije, izglasane 1. marta, bila su 153 poslanika protiv glasa jednog poslanika, a uzdržanih nije bilo, prenela je agencija Rojters.

Taj korak znači, prema rečima neimenovanog poslanika, „akt dobe volje da se pomogne u mirovnim naporima u Ukrajini“, u kojoj Moskva sebe vidi kao branioca prava manjine koja govori ruski jezik. „Ali, to se (rezolucija) u kratkom roku može vratiti“, dodao je poslanik.

Putin je zatražio u utorak od gornjeg doma ruske Dume da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi.

Putin je, uoči odlaska u zvaničnu posetu Beču uputio pismo Savetu federacije na ime predsednice Valentine Matvijenko, u kome je izneo predlog da se ukine pravo koje je dobio od tog tela „o upotrebi Oružanih snaga Ruske federacije na teritoriji Ukrajine“.

Putin je to zatražio „u cilju normalizacije situacije i rešavanja krize u istočnim regionima Ukrajine, kao i povodom početka trostranih pregovora po tom pitanju“.

Rezoluciju o upotrebi ruskih oružanih snaga u Ukrajini, gornji dom ruskog parlamenta izglasao je 1. marta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *