RUSIJA, UKRAJINA, AMERIKA: Kraj jeseni biće veoma vruć, prevruć!

RUSIJA, UKRAJINA, AMERIKA: Kraj jeseni biće veoma vruć, prevruć!

15 septembra 2014

germany Lavrov 77u7uRetko, veoma retko se može pročitati takozvani „direktan tekst” u kome top-političar govori ono što misli, a ne ono što od njega zahtevaju pravila međunarodne diplomatije ili politička svrsishodnost. Sumnjam zato da je poslednja Lavrovljeva izjava namenjena upravo onima koje brine prokleto rusko pitanje: „Da li Kremlj razume šta se dešava?”.

U intervjuu TASS-u (uzgred, kolegama sve čestitke na vraćanju istorijskog naziva!!!), Lavrov je stavio tačku na i kad je reč o tome kako Kremlj vidi situaciju na Zapadnom Frontu: konflikt SAD sa nama ima fundamentalni, principijelni i iznuđeni karakter. Citiram:

„Ne bi bilo ni Krima ni jugoistoka Ukrajine da je Zapad smislio još nešto. Postavljeni cilj: po svaku cenu izbaciti Rusiju iz ravnoteže. To je davno formulisani zadatak. Uzmite u obzir i Siriju. Pre nekoliko godina na nas su se ostrvljivali kao na zaštitnike diktatora koji tiraniše svoj narod”.

Za posebno nadarene, Lavrov ponavlja još jednom tu pretpostavku, ali ovog puta sasvim direktno:

„Naglašavam: kad neko želi, povod se nađe. Vašington i neke evropske zemlje nisu juče odlučili da izoluju Rusiju”.

Dakle, Kremlj nije sve shvatio juče i poduže sagledava situaciju na liniji Sirija-Iran-Ukrajina kao karike istog lanca i kao epizode iste kampanje sračunate na uništenje Rusije.

U tom kontekstu želim u blic-formi da prokomentarišem nekoliko poslednjih događaja:

1. Primirje.

Mislim da mu je kratak vek. A da li je svrsishodan: treba popraviti dalekovode, popraviti/dovoditi u red gasovod u Lubansku/Donjecku koji nije korišćen ko zna koliko godina, bolje je i da se konvoji humanitarne pomoći i „humanitarne pomoći” voze u tišini i bez pucnjave. Po mom skromnom mišljenju, ako bude gasa i struje u LNR i DNR – to će biti snažan adut u budućim fazama sukoba. Kladim se sa 9:1 da će vojni sukob (uz povremene pregovore) trajati dugo i daj Bože da do kraja godine vidimo međufinale.

2. Gazpromova blokada reversnog gasa za Ukrajinu.

Evropljanima je dat signal da se „bliži zima” i da Gazprom/Kremlj imaju ozbiljnu nameru da gasni sukob dovedu do kraja.

3. Strelok (Igor Strelkov) je u Moskvi.

Živ je — to je dobro. Veruje Mjuridu i radi sa Mjuridom — to je loše. To je katastrofalno, ali u prvom redu po njega samog.

4. Stupanje na snagu Asocijacije EU-Ukrajina odloženo je za 2016. godinu.

Kasno gospodo. Ovu varijantu kompromisa Putin je (preko Janukoviča) predlagao u prošloj godini, pre eskalacije konflikta. Sada se ovo može evidentirati kao priznanje Brisela da je Moskva bila od početka u pravu i ništa više od toga. Ulozi su višestruko podignuti od momenta kada je ova varijanta bila aktuelna.

5. Sankcije — što ih je više tim bolje.

Najvažnije da proces što duže traje, jer za alternativni sistem SVIFT i druge komponente finansijskog sistema nismo sve završili, ali se na njima uporno radi. Brzina sa kojom sve to ide – gotovo je idealna.

6. Ugovor o nafti sa Iranom počinje da se kristališe.

Za to posebno treba odati priznanje otkačenim drugovima u Vašingtonu koji su odlučili da krajem avgusta uvedu nove sankcije Iranu — to je bio neočekivani tok, da kažemo „diplomatija u stilu Klička” koju ne mogu svi odmah da procene. U Teheranu jesu. Tako da se može reći da je iransko rukovodstvo uspešno prošlo IQ test.

7. Putin je pozvao Indiju, Iran, Pakistan u ŠOS.

Ukoliko se ostvari makar jedna od tih ponuda – to će biti ogromna pobeda antiameričke koalicije.

8. Nagoveštaji da Rusija može napustiti različite međunarodne sporazume.

Ovde nije reč o Evropskom sudu za ljudska prava, ne. To je sitnica. Daleko su interesantniji sporazumi o nuklearnom naoružanju, uključujući i one koji zabranjuju postavljanje nuklearnog oružja u kosmosu i na podvodnim platformama (kod obala SAD) — ovi pravci su daleko interesantniji.

Za to nisu potrebna velika ulaganja, mnoge tehnologije već postoje, a za SAD će to biti potpuno drugačiji košmar.

Kraj jeseni će biti veoma vruć. Čak isuviše.

(Fakti.org, prevod: Goran Šimpraga)

KOMENTARIJedan komentar

  1. LJuba NS says:

    Amerikanci su ZLO bili i ostali.Nemojte popustiti jer toje poraz,nemojteim verovati jer oni uvek lažu u svoju korist.Tako da laž opravdava srestvo.Srbi su za vrsme Drugog svetskog rata spasili oko 500 pilota zaštoje Draža Mihajlović odlikovan od presednika Trumana.Onje pušten niz vodu zarad komuniste Tita Hrvata koji je sistematski rasturio Srbiju.Dasu ti piloti pali na tada NDH pitanjeje kakobi prošli od strane Ustaša.I šta radi Amerika posle 50 godina pomaže Ustašama dase rasturi Jugoslavija.Proteruje sve Srbe iz Hrvatske i svodijih sa 35 % na 5 % zabranjuje jezik i ćirilično pismo jer toih vređa.Onda stvara Kosovo bombarduje Srbiju i dovodi teroriste na vlast i pravi najveću bazu na teritoriji Srbije Bonstil.Lepo suse odužili Srbiji za 500 pilota.Poslalisu njihovu decu da rasture prijateljsku državu u mislima Srba a radise o SATANISTIČNOJ državi i politici.Uporedite ovi sa Ukrajinom i vidićete neverovatnu podudarnost.Zato nemojteim ništa verovatni.Radise o prevarantima najveće i najgore vrste.Neostupajte i gledajte da nemate sa njima ništa jer onisu ZLO najveće od postojanja sveta....Moždaje sada teško ali sunce izlazi na ISTOKU a zalazi na zapadu a već je zašlo.Bežite od ZAPADA....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *