Rusija: Ukrajina će izvršiti samoubistvo ukoliko potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU

Rusija: Ukrajina će izvršiti samoubistvo ukoliko potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU

19 avgusta 2013

Rusija UkrajinaKontrola robe na rusko-ukrajinskoj granici, koja je izvazvala poteškoće, predstavlja jednokratnu akciju, ali u slučaju da Ukrajina potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU carinske procedure bi mogle biti pooštrene, smatra savetnik predsednika RF Sergej Glazjev.

Federacija poslodavaca Ukrajine tvrdi da je carina RF od 14. avgusta pojačala kontrolu robe praktično svih ukrajinskih izvoznika i procenjuje njihove potencijalne gubitke na 2,5 milijardi dolara.

Stručnjaci sa obe strane povezuju situaciju na granici sa željom vlasti RF da primoraju Ukrajinu da stupi u Carinski savez ili da osujete potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, koje je planirano za novembar.

„Nema potrebe za dramatizovanjem. Stvar je u tome da je ruska carinska služba sprovodila preventivnu akciju u vezi sa pripremama za promenu u režimu carinskih procedura u slučaju da Ukrajina potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU“, rekao je Glazjev novinarima. On je naglasio da je ta akcija bila jednokratna.

„Zasad nije doneta nikakva odluka, informacije se još uvek obrađuju. Situacija se sada normalizovala, ali se za svaki slučaj pripremamo za pooštravanje carinskih procedura za slučaj da Ukrajina odjednom odluči da napravi taj samoubilački korak i potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU“, izjavio je savetnik predsednika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *