RUSIJA: Ukrajina u NATO – najveća opasnost za evropsku bezbednost

RUSIJA: Ukrajina u NATO – najveća opasnost za evropsku bezbednost

10 septembra 2014

Barack Obama, Matteo Renzi, Angela Merkel, David Cameron, Petro Poroshenko, Francois HollandeRuski izaslanik u EU Vladimir Čižov izjavio je danas da bi ulazak Ukrajine u NATO bio izazov bez presedana po evropsku bezbednost i upozorio EU da ne uvodi sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

„Ukrajina u NATO bi predstavljala izazov bez presedana za evropsku bezbednost, najveći od pada Berlinskog zida“, rekao je Čižov.

On je, takođe, uputio još jedno upozorenje EU da ne uvodi sankcije Rusiji zbog Ukrajine, prenosi AFP.

„Naša poruka EU glasi: ne ugrožavajte mirovni proces u Ukrajini uvođenjem sankcija zbog krize u Ukrajini. Samo Savet bezbednosti UN ima pravo da uvodi sanckije. Ali sankcije nikada nisu bile efikasno sredstvo“, rekao je ruski izaslanik.

„Jednostrane mere EU protiv Rusije su pogrešne, nefer i zasnovane su na pretpostavci da je Rusija učesnik sukoba. Ona to nikada nije bila, nije i nikada neće biti“, zaključio je on.

PUTIN I POROŠENKO

Ruski predsednik Vladimir Putin je u današnjem telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom istakao kako je Moskva rešena da nastavi da doprinosi pronalaženju mirnog rešenja sukoba na istoku Ukrajine, saopštio je Kremlj.

Do ovog razgovora, jednog od mnogih između dva lidera u poslednje vreme, dolazi u atmosferi održavanja krhkog primirja između snaga Kijeva i proruskih aktivista, uprkos sporadičnim okršajima, prenosi AFP.

Putin i Porošenko su istakli koliko je značajno da obe strane u konfliktu nastoje da obezbede trajno primirje, stoji u saopštenju Kremlja.

Napominje se i da su dvojica predsednika razgovarala o ekonomskim odnosima između dve zemlje koji su opali na najniže grane otkad je izbila kriza.

Članice EU će sutra ponovo razgovarati o tome kada da primene nove sankcije protiv Rusije, saopštili su danas zvaničnici Unije. Među članicama je došlo do nesuglasica oko toga u kolikoj meri uvođenje ovih sankcije treba da zavisi od prekida vatre u Ukrajini.

U principu je dogovoreno da nove sankcije budu uvedene u ponedeljak, ali je po rečima Hermana van Rompeja, predsednika Evropskog saveta, „EU spremna da delimično ili u celini preispita usvojeni paket u zavisnosti od razvoja situacije na terenu“.

Među protivnicima uvođenja novih sakcija prednjačila je Finska. Na kraju su Finci ipak glasali za sankcije, ali tek nakon dogovaranja mehanizma za njihovo ukidanje ako se primirje u Ukrajini održi i počnu pregovori o trajnom miru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *