RUSIJA: UN su dostavile dokaze da su fotografije žrtava hemisjkog napada u Siriji falsifikat

RUSIJA: UN su dostavile dokaze da su fotografije žrtava hemisjkog napada u Siriji falsifikat

10 septembra 2013

Dead-bodies-SyriaJuče u Ženevi 9. septembra, tokom brifinga o realnoj mogućnosti vojnog napada na Siriju od strane SAD-a, međunarodni eksperti su u toku 24. sednice Saveta za ljudska prava, UN predstavili ubedljive dokaze da su snimci i fotografije žrtava hemijskog napada u predgrađu Damaska 21. avgusta bili ranije isfabrikovani. Ovo se navodi u saopštenju na zvaničnom sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Govornici su pretstavili svedočenja mnogobrojnih svedoka međunarodnix eksperata, kao i sirijske javnosti, verskix lidera i dopisnika TV kanala „Rusija 24″ Anastasija Popova, koji je već dugo vremena u Siriji“, saopštava Rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Dokaz o nevinosti sirijske vlade pretstavljeni su 9. septembra tokom brifinga „Ljudska prava i oružani sukobi: SAD pretnje o upotrebi sile protiv Sirije i međunarodnog prava“. Sastanak je održan u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi tokom 24. zasedanja Saveta UN za ljudska prava.

„Auditorijumu su prodemonstrirani dokazi, zasnovani na izjavama brojnih svedoka, koji jednoglasno potvrđuju da su pobunjenici, koji se bore protiv sirijske vlade, upotrebili hemijsko oružje u istočnoj Guti, predgrađu Damaska. Rezultati istrage o ovom incidentu od strane aktivista i svedoka, predani su Nezavisnoj istražnoj komisiji o Siriji“, – takođe se pominje u izveštaju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Učesnici brifing sednice su u datim okolnostima potvrdili, da bi upotreba sile protiv Damaska, koji bi prošao bez sankcija Saveta bezbednosti UN, bio flagrantno kršenje međunarodnog prava.

„Istaknuto je, da međunarodna zajednica ne podržava ideju SAD za napad na Siriju. Ovo je posebno, naglašeno na samitu G20 u Sankt Peterburgu“, – istaknuto je u saopštenju ruskog MID RF.

Učesnici sastanka su se složili da „bi spoljno mešanje izazvalo civilne žrtve i humanitarny katastrofy u Siriji i regionu u celini, i išlo bi ekstremistima na ruku“.

Pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova ističe, da su sve zemlje, tokom brifinga, došle do zaključka da „američka vlada treba da bude odgovorna za nezakonite pretnje o upotrebi sile protiv Sirije“. Učesnici su takođe pozvali UN da spreči mogući napad.

Istovremeno, međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch nastavlja da odgovornost za korišćenje hemijskog oružja, u blizini Damaska, svaljuje na Sirijy.

„Dokazi, koji su nama dostavljeni, jasno ukazuju da su sirijske vladine snage bile odgovorne za upotrebu hemijskog oružja u dva predgrađa Damaska, 21. avgusta 2013 godine“!

U saopštenju, međunarodna organizacija takođe navodi da „napadi koji su prouzrokovali pogibiju na stotine civila, uključujući decu, očigledno su bili rezultat upotrebe smrtonosnog nervo-paralitičnog gasa, koji je izuzetno toksičan i najviše podseća na sarin“.

(Vaseljenska.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Goran says:

    I Human Rights Watch u službi SAD.. Zašto me to ne čudi..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *