РУСИЈА УПОЗОРАВА ЦЕО СВЕТ: Спрема се подела Сирије!

RUSIJA UPOZORAVA CEO SVET: Sprema se podela Sirije!

21 aprila 2018

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Moskva ne zna kako će se dalje razvijati situacija u Siriji i da li se njen teritorijalni integritet može održati ili ne, naglašavajući kako je sirijski predsednik Bašar al Asad „legitimni predsednik“, piše „Al Džazira“.

Kao odgovor na pitanje kako Moskva može smatrati legitimnim predsednikom osobu koja ubija svoj narod, Rjabkov je odgovorio: „Nema dokaza da sirijski režim ubija ljude“.

Tokom televizijskog intervjua, Rjabkov je Istakao je kako je Asad „legitiman predsednik koji je na vlast došao voljom naroda“, a istoriju ratovanja Asada i njegovih snaga protiv terorizma opisao je kao „vrlo tragičnu“.

– Ne znamo kako će se situacija dalje razvijati u vezi pitanja da li će Sirija ostati nepodeljena država – dodao je.Moskva je takođe optužila Vašington da podržava oružanu sirijsku opoziciju u uspostavljanju autonomne regije na jugu Sirije. Navela je kako opozicija dobija oružje preko jordanske granice, dok režim nastavlja s mobilizacijom snaga kako bi povratio područja izvan svoje kontrole u južnom Damasku.

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je kako Moskva raspolaže informacijama koje ukazuju na nameru opozicije da uspostavi autonomnu zonu u južnoj Siriji uz podršku Sjedinjenih Američkih Država. Ona je dodala da opozicija prima sumnjive pošiljke preko jordanske granice predstavljene kao humanitarna pomoć SAD.

Ruski izvor je kazao da borci opozicije planiraju da preuzmu kontrolu nad gradovima Dara, Bat i susednim područjima, a zatim uspostaviti autonomnu oblast pod pokroviteljstvom SAD, sa Darom kao glavnim gradom. Ona bi izgledala kao teritorije koje su pod kontrolom tzv. Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na severoistoku zemlje.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pre dva meseca je upozorio SAD na „igru vatrom“ i podelu Sirije. Optužio je Amerikance da koriste Kurde za podrivanje teritorijalnog integriteta Sirije. Time je aludirao na američku vojnu podršku kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG), koje su glavna okosnica Sirijskih demokratskih snaga.

KOMENTARI9 komentara

 1. Miraš says:

  Al Džazira je katarska TV kuća pa su zato takva i pitanja. Katar je bio jedan od sponzora terorizma u Siriji. Baš njima ovo reći da li je to priznanje ili opomena Kataru na njihovom takvom trudu: "istorija ratovanja Asada i njegovih snaga protiv terorizma je „vrlo tragična“... Zatim Katar, S.Arabija i UAE nisu prijatelji Sirije i još su aktuelni u američkom predlogu da budu zamena američkih vojnih snaga u Siriji. Ovaj deo izjave Rjabkova pred arapskim slušaocima ne liči toliko na UPOZORENJE, nego pre liči na neko SUZDRŽAVANJE: "Moskva ne zna kako će se dalje razvijati situacija u Siriji i da li se njen teritorijalni integritet može održati ili ne... Ne znamo kako će se situacija dalje razvijati u vezi pitanja da li će Sirija ostati nepodeljena država".

 2. Miraš says:

  Zemlje iz okruženja koje su finansirale terorizam u Siriji treba da plate odštetu, a ne da čuvaju tobože Kurde, a zapravo najdragocenije sirijske izvore nafte. Ali da li je ovo sve igra? 1. Prvi deo igre: Ako bi stvarno Amerikanci izašli u potpunosti i ušle vojne snage ove tri zemlje onda direktno u sukobu sa Sirijom ne bi bile ćlanice NATO. Dakle Rusija nakon ovakve rokade ne bi imala rizik direktnog sukoba sa NATO dok podržava Siriju da oslobodi ostatak zemlje. Ali neće se to tako razvijati jer postoji i drugi i treći deo igre. 2. Amerikanci žele da osamostale Daru i Kunejtru što je sigurnost Izraelu za ranije oteti Golan. 3. Povodom ovog predloga S. Arabija ima stav da će ući samo ako deo američkih snaga ostaje. Amerikanci su u skorije vrme ojačali bazu Tanf na jugu Sirije pa još postoji malo severnije i nerasčišćeni deo pustinje koji ima u dužinu oko 100 km u koji su iz Tanfa ubacivali teroriste. Osamostaljenje Kunejtre i Dare + baza Tanf + teroristi u velikom delu pustinje + navodna rokada koja se može pretvoriti u jačanje američkih snaga = ozbiljno pogoršanje za Siriju.

  • Miraš says:

   1. U naredna dva meseca na jugu Sirije smanjiti izvore nestabilnosti: Pod hitno osloboditi veći deo pokrajina Kunejtra i Dara. Glavni grad Dara severniji deo je u rukama SAA i nalazi se u veoma uskom slobodnom prostoru te jeste njegova sigurnost veoma rizična. Južni deo je pod kontrolom pobunjenika i u njemu ima puno i pobunjenika ali i terorista ubačenih spolja zbog blizine granice. Minimum ojačati severni deo grada s istočne i zapadne strane, a južni deo čak i da ostane sa nekoliko sela u blizini - to bi bila ama baš nikakva i baš mini teritorija za nekakvu autonomiju. Ne isplati se trenutno ni ginuti za južni deo grada koji je prepun terorista. Odustaće i sami kad vide da to veoma mala teritorija. 2. Rasčistiti bar jedan deo pustinje Homs-Deir ez Zor.

 3. Stefan says:

  Jedan od glavnih uzroka rata u Siriji su i jedno od najvecih nalazista NAFTE na Bliskom Istoku koja se nalazi na Golanskoj visoravni, koja zvanicno /UNO/, pripada Siriji,koje su 2015 otkrili inzinjeri iz Izraela, a gde su u Junu 2016 pocela probna busenja i analiza nalazista od prominentnih velikih akcionera kao Rothschild, Cheney ili Murdoch. Naravno da ce te retko naci u tzv. "Mainstream-Medijima" da "pobunjenici" u Siriji koji se nazivaju kao al-Nusra, za razliku IS dobijaju glavnu podrsku iz Izrala direkto a i indirektno preko "njhove produzene ruke" USA, TR, Saudis etc. Samo onaj koje te cinjenice poznaje, moze ispravno da shvati poslednja bombardovanja u Siriji i zasto se rat u Siriji nikada nece zavrsiti bez podele Sirije.

  • Miraš says:

   Da sumnjaju da su ta nalazišta puno ranije otkrivena, da je zatim napravljen rat u Siriji da tako oslabljena zemlja nikad ne povrati svoje teritorije, a onda kada su mislili da Sirija umire i nestaje objavili su da su počela iskopavanja.... Upravo javljaju da u S. Arabiji bio je ili upravo se odvija pokušaj državnog udara. Kada bi jednom u K.S.Arabija stvarno došlo do promene režima onda bi se smanjile ukupne neprilike na Bliskom Istoku. U Siriji je još uvek moguć ishod rata kao u vijetnamskom ratu kada je marionetski Južni Vijetnam kapitulirao. Severni Vijetnam je tada pobedio zbog nadmoći ruskog oružja, a i sada postoji taj važan uslov. Dakle moguće je da će teritorija Sirije ostati cela, ali mnogo toga po Siriji biće razrušeno. Kombinuju se sada dve vrste rata: ekonomski i pravi ratovi pa je teško reći kako će se dalje rat u Siriji odvijati. Da li će biti nekih faza kada će izgledati nema druge ide se na neku autonomiju i praktično na podelu teritorija, pa onda ništa od toga nego rat se nastavlja. Videćemo.

  • Miraš says:

   Vojni udar u Saudijskoj Arabiji, kralj Salman evakuisan u bunker (VIDEO) 21/04/2018 - 22:25 Autor:Fos Media Večeras je u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, došlo do teške pucnjave i obračuna, a prema većini informacija, radi se o pokušaju vojnog udara. Tviter je preplavljen video snimcima koji prikazuju vanrednu situaciju na ulicama Rijada, a prema prvim informacijama riječ je o dijelu grada u kojem se nalazi kraljevska palata. Prema nepotvrđenim navodima, kralj Salman je evakuisan u bunker u sklopu obližnje vojne baze. Prema prvim informacijama vjeruje se da je incident izazvao dron. Navodno, letjelica je prišla previše blizu rezidencije, pa su pripadnici obezbjeđenja otvorili vatru... Međutim, drugi izvori navode da je Alukas Nepils, general Kraljevskih kopnenih snaga Saudijske Arabije, pokrenuo vojni udar kako bi smijenio kralja Salmana sa vlasti. Žestoka pucnjava čuje se oko Kraljevske palate u Rijadu i u Kuzama distriktu, javlja AP.

 4. Stefan says:

  Naravno da svi tzv.(ne)srbski "Mainstream-Mediji" koje je u Srbiji najvećim delom u Januaru 2015 sa velikom diskrecijom kupio KKR Investment Fund, a glavno vodjstvo svih važnih medija i štampe (think tank) poverio bivsem Direktoru CIA, Generalu David Petraeus-u(članak u celini može i treba obavezno da se pročita u Voltaire.net.org)izvestavaju svakoddnevno/citaj zaludju narod/ o ratu u Siriji,ali o PRAVIM razlozima toga rata necete nijednu rec cuti. Posebno treba naglasiti da Putin nije zaustavio rat u Siriji, da bi "oni" koji vode rat u Siriji odavno vec zapoceli rat protiv Irana, sto je i glavni zavrsni cilj pre onog "najvaznijeg" a to je rat protiv Rusije. Ali to je posebna i veoma interesantna prica, jer se zasada samo zna kako su se proveli svi oni koji su napali Rusiju.

 5. marko says:

  ne verujem puno ovim glupostima novina mislim da je sirijska vojska na svim granicama drzava to sto nato zlei zna se ono sto je 7 godsina radio dovodio teroriste

 6. pravda says:

  Covecanstvo MORA ustati protiv Americko-NATO faszma. Zivela Rusija jedina slobodna drzava sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *