РУСИЈА УПОЗОРАВА ПРИШТИНУ: Одустаните од „Војске Косова“

RUSIJA UPOZORAVA PRIŠTINU: Odustanite od „Vojske Kosova“

3 jula 2017

Rusija očekuje od zvanične Prištine da odustane od ideje stvaranja vojske Kosova i poziva da te napore preusmere ka obezbeđivanju prava za kosovske Srbe, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksej Meškov.

On je ponovio da se Moskva zalaže za dijalog Beograda i Prištine.

– Nadamo se da će sporazumi o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji, koji su postignuti pre dve godine, biti konačno potpuno primenjeni, rekao je Meškov, na forumu „Dubrovnik 2017“, preneo je Tass.

– Mi očekujemo da albanski lideri na Kosovu odustanu od pokušaja da uspostave vojsku Kosova na taj način kršeći osnovnu rezoluciju Saveta Ujedinjenih Nacija 1244, da prestanu da nude provokativna saopštenja o teritorijalnim zahtevima Prištine i da odustanu od svojih nacionalističkih planova. Pozivamo ih da preusmere te napore ka osiguravanju prava i sloboda kosovskim Srbima i drugim nealbanskim narodima, istakao je Meškov.

Meškov je izjavio da Zapad pokušava da predstavi Balkan kao sferu svojih ekskluzivnih interesa.

– Što se tiče pristupa stranih igrača situaciji u regionu, moramo da primetimo sa žaljenjem da se ponavljaju pokušaji predstavljanja Balkana kao sfere ekskluzivnih interesa Zapada. Zemlje jugoistoične Evrope uvlače u veštački izbor – ili dalja integracija u Evropsku uniju ili saradnja sa Rusijom – rekao je Meškov.

Prema rečima Meškova, Moskva smatra da je to u osnovi pogrešno pošto mnoge zemlje „zadržavaju međusobno korisne odnose i sa Evropskom unijom i sa Rusijom“.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Bla, bla, bla ....Bla, bla. bla...

  2. kuka says:

    Samo sadističko iživljavanje nad Srbima i ništa više!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *