RUSIJA UPOZORAVA: Napad na sirijsku nuklearku može biti katastrofalan

RUSIJA UPOZORAVA: Napad na sirijsku nuklearku može biti katastrofalan

5 septembra 2013

Damascus signVojni udar na Siriju mogao bi imati katastrofalne posledice ako bi neka raketa pogodila mali nuklearni reaktor u blizini Damaska koji sadrži radioaktivni uranijum, upozorilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je pozvalo atomsku agenciju Ujedinjenih nacija da hitno proceni te rizike, s obzirom da SAD razmatraju mogućnost vojne akcije kako bi kaznile sirijsku vladu zbog navodnih napada hemijskim oružjem.

„Ukoliko bojeva glava, namerno ili slučajno, bude ispaljena na Minijaturni neutronski reaktor (MNSR) u blizini Damaska, posledice bi bile katastrofalne“, navedeno je u saopštenju.

Okolno područje bi moglo biti kontaminirano visoko obogaćenim uranijumom i taj nuklearni materijal bi posle takvog napada mogao dospeti u ruke ljudi koji bi ga mogli upotrebiti kao oružje, upozorilo je ministarstvo.

Rusija je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da „hitno reaguje“ i da svojim članovima predstavi „analizu rizika od mogućeg američkog napada na MNSR i druga postrojenja u Siriji“, preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je danas takođe saopštilo da je jedan izveštaj ruskih stručnjaka pokazao da oružje koje je korišćeno u hemijskom napadu u martu u blizini sirijskog grada Alepo bilo slično onom koje izrađuju pobunjenici, preneo je Itar-Tas s.

Ministarstvo je predočilo da međunarodna istraga o korišćenju hemijskog oružja u Alepu još nije otpočela i da bi izveštaj ruskih stručnjaka, koji je uručen generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, mogao da pomogne da se utvrde sve okolnosti tog incidenta.

Ti ruski nalazi se, međutim, ignorišu, a zemlje koje okrivljuju sirijsku vladu za prošlomesečni napad u blizini Damaska zataškavaju dokaze koji govore suprotno, navedeno je u saopštenju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *