РУСИЈА УПОЗОРАВА НАТО и САД да се повуку

RUSIJA UPOZORAVA NATO i SAD da se povuku

6 marta 2023

Rusija je upozorila Sjedinjene Države i NATO, da će se suočiti sa „katastrofalnim posledicama“, ako nastave da se dalje mešaju u rat u Ukrajini.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Sergej Rjabkov, rekao je na Konferenciji o razoružanju u Ženevi, da „najakutniju stratešku pretnju sada predstavlja politika SAD i NATO, koja ima za cilj, dalje podsticanje sukoba u, i oko Ukrajine“.„Njihovo sve veće učešće u oružanom sukobu, vodi u direktan vojni sukob nuklearnih sila, sa katastrofalnim posledicama.“

AFP prenosi, da je ruski diplomatski predstavnik govorio pred uglavnom praznom salom, a mnoge zapadne diplomate su se umesto toga okupile, da bi se fotografisale ispred murala naslikanog u plavo-žutoj boji ukrajinske zastave, tokom njegovog predviđenog vremena za govor.

„Smatramo ovo kao izvanredan iskaz solidarnosti sa ukrajinskim narodom, koji se odupire ničim izazvanoj i neopravdanoj agresiji Rusije“, rekla je ukrajinska ambasadorka Jevgenija Filipenko.

„Dok Rusija ne povuče svoje tenkove sa polja Ukrajine… mi smo ovde da pokažemo podršku našem ukrajinskom kolegi“, rekao je britanski ambasador, Sajmon Menli.

„Njihova borba je naša borba.“

Rusko upozorenje o posledicama, dolazi samo nekoliko dana nakon što je NATO pristao na zahtev Ukrajine za skorašnje članstvo.

„Saveznici u NATO-u su se složili, da će Ukrajina postati članica naše alijanse, ali u isto vreme to je dugoročna perspektiva“, rekao je Stoltenberg novinarima, tokom posete glavnom gradu Finske, Helsinkiju.Stoltenbergova izjava je ponovo potvrdila uverenje, koje je već vladalo u Kijevu, da je članstvo samo na korak.

Američki državni sekretar, Antony Blinken, održao je video obraćanje u četvrtak ujutru, naglašavajući potrebu, da se istraga o ratnim zločinima na visokom nivou, u vezi sa akcijama Moskve protiv njenog suseda, takozvane „Istražne komisije“ (Commission of Inquiry), proširi na ruske akcije u Ukrajini.

„Sve dok Rusija nastavlja da vodi svoj rat, „COI“ bi trebalo da nastavi da dokumentuje takve zloupotrebe, obezbeđujući nepristrasan zapis o tome šta se dešava, i osnovu za nacionalne i međunarodne napore, da se počinioci pozovu na odgovornost“, rekao je on.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mussa Kessedžija says:

    Rusiju će da zgaze ko uholažu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *