РУСИЈА УПОЗОРАВА: НАТО преко Заева почиње хаос на Балкану

RUSIJA UPOZORAVA: NATO preko Zaeva počinje haos na Balkanu

21 marta 2018

Rusija je upozorila Makedoniju da NATO i Amerikanci preko njih hoće da izazovu haos na Balkanu.

U Moskvi su se sastali zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško i makedonski ambasador Goce Karajanov, a sa tog sastanka je saopšteno da je Rusija upozorila Makedoniju na negativne posledice njenog pristupanja NATO, pre svega po regionalnu bezbednost i bilateralne odnose.

– Strane dele stav o situaciji u regionu Balkana. Ruska strana naglašava da bi planovi uključivanja Republike Makedonije u NATO mogli da imaju negativne efekte na regionalnu bezbednost i bilateralne odnose – navodi se u saopštenju.

Suština ruskog upozorenja, kako ocenjuju analitičari i diplomate, svodi se na to da će NATO i Vašington pokušati da isforsiraju i maksimalno ubrzaju ulazak Makedonije u alijansu, bez obzira na raspoloženje među građanima. Krajnji cilj takvih poteza, kao i niza sličnih, jeste da se izazove nova nestabilnost u regionu, a to, kako smatraju u Moskvi, može da bude fitilj koji će potpaliti balkansko bure baruta.

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da je Rusija s pravom upozorila Makedoniju i savetovala toj zemlji da po pitanju ulaska u NATO ne zanemari volju građana.

– Jasno je da ulazak u NATO nije po volji građana Makedonije i da to nikada ne bi izabrali, pa će Zapad insistirati da se narod ne pita. Biće isto kao sa Crnom Gorom, odluka bez referenduma – smatra Anđelković i dodaje da sve tenzije u regionu koriste samo jednoj, zapadnoj strani.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da je ulazak Makedonije u NATO gotova stvar i da će alijansa sada krenuti u pohod na RS.

– Makedonija se pod vladom Zaeva odrekla mnogo čega, identiteta, imena, nacionalnosti koju su joj Srbi darovali posle dva svetska rata. Neće biti čudo ni da se sada ogluše o dobronamernu rusku poruku. Tamo je problem što predsednik Ivanov misli na jedan način, dok Zaev radi suprotno, zbog čega su ga i doveli na to mesto – kaže Galijašević, objašnjavajući da SAD žure da uvedu Makedoniju u NATO da bi na taj način ojačale svoje južno krilo i uspostavile koridor od Makedonije preko Kosova, Hrvatske i Slovenije, pa dalje na zapad.

Miroslav Lazanski smatra da opomena Rusije ne može ništa da promeni i da je ulazak Makedonije u NATO sigurna stvar.

– Nema šanse da se taj proces zaustavi – siguran je Lazanski.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  nacistički nato misli da ako je pridobio na svojoj strani nekoliko hiljada izdajnika,što u vidu politikanata,što u vidu običnih ljudi,može cele narode da porobi u tim državama? Gadno ste se prevarili!

  • Željko says:

   Da budem iskren bolje je i pod NATO "čizmom" nego pod srpskim "opankom"!

   • Velika Metla says:

    Željko,Srbi sa sve "opanci"su vam državu stvorili,konjušaru ljigavi i odvratni! Budi pod kime ti volja,samo ćeš prvo da vratiš otetu Dalmaciju i Srbsku Krajinu! Italija mora dobiti svoju Istru,a vama ussRašama će "sljeme"da ostane,ako budete makar se i ponašali kao normalni!

   • Veliki brat says:

    Srbska Krajina ne postoji niti je ikada postojala, a Dalmacija je oduvijek hrvatska zemlja. Radije vi vratite Hrvatima istočni Srijem, Mađarima ostatak Vojvodine, a Sandžaku dajte slobodu i pravo na samoopredjeljenje.

 2. Trifun says:

  To Makedonci moraju da rijese ako zele! Ako ne zele njihov problem. Srpski narod na Balkanu nikada nece biti pokoren, NI POD KAKVIM USLOVIMA, silom ili milom. Naprotiv. Zapadne hijene ce biti protjerane SA SVIH SRPSKIH TERITORIJA. Uz pomoc Rusije ovaj put. Crno se pise agentima zapada i NATO okupatorima na Balkanu. Zapamtite sto sam vam rekao. Nema nazad.

 3. Trifun says:

  Osveticemo se za sve. Necemo ostati duzni nikome. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *