РУСИЈА УПОЗОРАВА: „Нешто се „кува“ у Сирији!

RUSIJA UPOZORAVA: „Nešto se „kuva“ u Siriji!

9 marta 2018

Nešto se kuva u Siriji i Rusija je veoma zabrinuta da vesti o upotrebi hemijskog oružja mogu poslužiti za nešto mnogo “veće” u vezi Sirije, kaže Nebenzija.

Stalni ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama rekao je da je zvanična Moskva veoma zabrinuta zbog vesti koje stižu iz medija a koje se tiču odluka SAD u vezi Sirije.

“Mislim na vesti o sastancima američkih diplomata u takozvanom ‘uskom formatu’. Nešto se kuva u vezi Sirije. Mi smo veoma zabrinuti da će se navodna upotreba hemijskog oružja upotrebiti za nešto veće i mnogo opasnije”, kazao je Vasilij Nebenzija.

Na pitanje da li misli da će dogovorena obustava vatre u Siriji koja se ne poštuje poslužiti Americi kao povod za neke akcije, ambasador Rusije je odgovorio: “Nikad ne znate. Pitajte njih.”

Podsetimo, na poslednjoj sednici SB UN o Siriji dogovoreno je da se razmena vatre u istočnoj Guti, predgrađu Damaska, gde sirijske snage potpomognute Rusijom bombarduju pobunjeničke frakcije, koje pak podržavaju SAD, obustavi na 30 dana kako bi ka tom delu ratom zahvaćene Sirije krenuli humanitarni konvoji i kako bi se evakuisali ranjeni i ugroženi civili.

Međutim, nijedna zaraćena strana ne poštuje dogovor o primirju i humanitrani konvoji do sada nisu uspeli da dostave ni prve kontingente pomoći jer su morali da se vrate zbog bezbednosti.

Takođe, svakodnevno pristižu nove informacije o rastu broja civilnih žrtava, za koje obe strane optužuju onu drugu. Isto tako, skoro svakog dana pojavljuju se i vesti da su doktori u Guti zbrinjavali povređene koji su imali simptome trovanja hemijskim oružjem.

(B92)

KOMENTARI7 komentara

 1. Roy says:

  Jadna Rusija ne zna nista nego samo zakljucuje da se ne sto kuva, a rat vec osmu godinu traje. Sta bi se to moglo kuvati?

  • goran says:

   Rusija ko nevina mlada, nadadja da se nesto kuva, verovatno podvarak.

  • Miraš says:

   Čudne su vesti iz Istočne Gute: Borbe su u toku, rat je, a kamioni sa humanitarnom pomoći za civile svaki dan defiliju. Te pomoć UN, te pomoć Crvenog Krsta, rastrčale se ali SVETSKE ku(r)varice Mice sve na kamionima. Nije bilo takve uzbune a ni slučajno pojave humanitarnih organizacija kad su bili ugroženi civili u Mosulu i Raki. Šta sve oni donose u tim tolikim kamionima usred borbe? Da li neko to kontroliše? A danas me je iznenadila kratka vest. Novinar Hassoun Mazen (izgleda da je naklonjen pobunjenicima) na svom tviteru napisao je: Džajš al Islam dao je danas iyjavu i govori o sporayumu sa delegacijom UN koja je stigla u Istočnu Gutu. Sporazum obuhvata evakuaciju svih HTS boraca, i onih koje je ranije uhapsila Džajš al Islam, a prema Idlibu, severna Sirija. Šta ovo znači? Jedna religiozno motivisana teroristička grupa napravila je dogovor sa UN da se svi borci Al Kaide (HTS) spašavaju i prenesu do Idliba kroz oslobodjenu teritoriju Sirije. Te terorističke grupe, a naročito HTS, da li su one štićenici UN? Ili su štićenici samo jednog dela UN i to onog koji pripada mračnoj eliti i stvara mračni novi svetski poredak. A predstavnici Sirije koji dosledno nastupaju u interesu očuvanja celovite i suverene Sirije oni su bre staromodni i izandjali tj. prevazidjeni te ih zato stalno za nešto optužuju i napadaju u tim istim UN.

  • Miraš says:

   Terorizam u urbanim uslovima je stravičan. Sada je jedan od važnih ciljeva da se civili izvuku iz Istočne Gute, ali terorističke grupe su zavele policijski čas u vreme od 9-12 i pucaju na civile koji se pojave u koridorima za izlazak. Ne dozvoljavaju civilima da odu jer ako ostanu sami onda su gotovi. Ali zato se trude i humanitarci da civile hrane i poje da bude što duže živo to civilno tkivo na kom opstaju njihovi teroristi kao paraziti. I onda još predstavnik UN spašava Al Kaidu. Možda to jeste trenutno neka mala korist da bar jedna teroristička grupa napusti I.Gutu, ali koliko već takvih ima u Idlibu. U Idlibu snage SAA nemaju kontrolu granice prema Turskoj, prema Hataju. Dakle teroristi bilo kada preko Turske preko te oblasti Hataj mogu odatle da odu na slobodu. A pre nego što odu napraviće haosa i pokolja po Idlibu.

 2. Miraš says:

  Vlasti Sirije uputile su Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i specijalizovanim komitetima, čak i Organizaciji za zabranu hemiskog oružja, više od 140 pisama s podacima koji potvrđuju da terorističke organizacije poseduju hemijske supstance koje koriste protiv civila, izjavio je stalni predstavnik Sirije pri UN Bašar Džafari. Kao primer, diplomata je naveo podatke o tome da su 22. februara ove godine kamioni s otrovnim supstancama prešli granicu na kontrolnom punktu Babe el Hava na granici s Turskom. Prema Džafarijevim rečima, ove supstance predate su za korišćenje protiv civila u oblastima u kojima se nalaze teroristi. A u UN o tome ćute i još Niki Hejli optužuje sirijske vlasti da truju sopstveni narod i to u mestima i oblastima u kojima Sirija trenutno nema kontrolu teritorije. Čuje se sa istim optužbama i Francuska i V.B. itd. Znaju svi oni šta se zapravo dešava, nego sve te optužbe na račun zvaničnog Damaska za upotrebu otrovnih gasova su pretnje silom i nepravdom sa najvišeg nivoa. Eto i ovo je primer kako mračna elita preko svojih slugu u moćnim državama želi da slomi i prekroji druge još uvek suverene države i da stvara Novi svetski poredak.

 3. goran says:

  Ionako ce vas optuziti da ste ubijali civile, to smo vec vise puta videli. Zato, dragi Rusi, patosirajte teroriste sa sve civilima. Nema drugog izbora, ovako postaje smesno da najjace armija ne moze da pobedi teroriste. Teroristima dati rok za predaju. Ako se ne predaju, dici u vazduh pola Damaska. Nema druge.

  • Miraš says:

   Nema potrebe da im prete baš sa "dići u vazduh pola Damaska". Oni su dosad ratujući u istočnoj Guti pretnju već ostvarili. Zato makaze, one s kojima če se I.Guta preseći na dva ili na 3 dela, stoje već danima u vazduhu. Mi cvikamo i dolazimo i u najurbanija naselja, samo gledajte. A teroristi se sećaju kako je bilo naprimer prilikom oslobadjanja Alepa. Već su se preko svojih medija teroristi iz I.Gute žalili da rusko bombardovanje uznemirilo je civile te žele da napuste svoja naselja. To im nikako ne odgovara jer onda su i oni gotovi. Već su se jednom pre nekoliko dana izjasnili o napuštanju I.Gute ali nije pao i dogovor. Uglavnom tada je Fajlak Rahman rekao da bi južnije u Daru, a HTS bi u Alepo. Oni to rekoše kao da su turistićke, a ne terorističke organizacije. Već dva dana nema značajnijih vesti o novim napredovanjima iz Gute, izgleda da se nešto čeka... Ako ode jedan deo terorista onda će borbe trajati još nekoliko nedelja, a ako ne odu trajaće nekoliko meseci do leta ili još duže. Nije im preostala samo I.Guta imaju još dosta posla u drugim delovima Sirije. Tokom ove operacije Sablja Damaska dosad su tri puta izvedena simuliranja sa trovanjem baš u I.Guti. Zbog "trovanja" pretili su i to unapred i Niki Hejli i Makron i Boris Džonson, i neki američki uticajni krugovi da će zbog toga biti vojne odmazde prema Siriji. Trovanje se simulira u bazi da bi iz vrha pretnjama počeli pregovori o spašavanju njihove Al Kaide (HTS) i drugih terorističkih grupa. Kriminal i mafija je u vrhu država zapadnog sveta, i u samom vrhu UN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *