РУСИЈА УПОЗОРАВА СВЕ: Спрема се офанзива, желе да заузму…

RUSIJA UPOZORAVA SVE: Sprema se ofanziva, žele da zauzmu…

13 decembra 2018

Oružane snage Ukrajine spremaju ofanzivu u pravcu Marijupolja, saopštila je na nedeljnom brifingu portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema rečima Zaharove, Ukrajina želi da iskoristi ratno stanje kako bi zauzela obalu Azovskog mora i izašla na granicu sa Rusijom.

Zaoštravanje situacije u Donbasu daje predsedniku Ukrajine Petru Porošenku povod za odlaganje predsedničkih izbora, koji su zakazani za 31. mart 2019. godine.

„Po zamisli kijevskih stratega, zaoštravanje situacije (u Donbasu) je potrebno predsedniku Ukrajine Petru Porošenku kako bi pokušao da zadrži rejting koji pada uoči izbora. Osim toga, oštro zaoštravanje situacije u Donbasu daće Porošenku povod za produžetak ratnog stanja sve do odlaganja predsedničkih izbora“, rekla je Zaharova.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI15 komentara

 1. slobo says:

  sada cemo da vidimo kako Rusija brani ruski narod.Vrijeme je da se nesto rijesi.dosta je bilo mlacenja prazne slame I raznih sporazuma I Minska .

  • E.Lirsch says:

   Putin ce da podvije rep. Kao i dosad. Nece on da ljuti "zapadne partnere". Sta ce njemu rusi u ukraini.? Prepustio je on ti brigu VELIKOM DEMONU iz Vatikana.

  • Milica says:

   Ne vidite dobro, nije istina da u Donbasu se brani ruski narod. Nije reč o prostoj podeli Ukrajinci naspram Rusa, nego ko je naklonjeniji Istoku, a ko Zapadu. Po podacima iz 2001 godine baš u Donjeckoj oblasti Ukrajinci su činili 56,9%, a Rusi 36,2%, ali ruski je bio svima maternji jezik 74,9% . U Luganskoj oblasti Ukrajinci su tada činili 59%, a Rusi 39%, ali ruski je bio svima maternji jezik 68,8%. Prevelika je ta razlika izmedju maternjeg jezika i izabrane nacionalne pripadnosti. Nemam podatke o tome kako se izjašnjavaju danas nakon više od 4 godine rata. Rusija će do neke mere (granice) podržavati one koji su napadnuti i moraju da se brane, ali s druge strane nije zainteresovana da ona pospešuje gradjanski rat medju Slovenima.

   • Deda Micko says:

    Nije nego, tako i mi gledamo kroz prste Hrvatima jer govorimo isti jezik. To je nakaradna politika, a Putin je biznismen, a ne vodja jedne mocne zemlje. On previse kalkulise, ceka, odlaze, upozoraava... samo ne radi ono najvaznije.

    • DUSKO says:

     DA KI SI SVESTAN DA ONO NAJVAZNIJE JE SVETSKI RAT !!!

     • Miraš says:

      Ne samo, treba prepoznati ciljeve tog specijalnog rata. Ne treba leći na rudu (zagristi udicu) i reagovati baš onako kako kreatori specijalnog rata očekuju.

    • Miraš says:

     Rusi nisu skloni da gledaju kroz prste. Isti scenario je prenet u Ukrajinu kao u nekadašnjoj SFRJ sa ciljem da se razbukta gradjanski rat. Upadljiva razlika je u tome što Ukrajina je postala nezavisna država još 1991 godine, a oko 23 godine kasnije 2014 godine kod njih počinju sukobi. Čemu toliko kašnjenje? Ako je Ukrajina samostalna već 27 godina što su se tek sad setili da ratom rešavaju neka pitanja sa Rusijom. Očigledno je da od 2014 godine Ukrajina je izgubila suverenost, Kijevske vlasti prodali su poput prostitutki nezavisnost zemlje, i sada Ukrajinci su postali objekt specijalnog rata i služe kao jeftino topovsko meso za geopolitički obračun Zapaa sa Rusijom. Šta bi preduzeo da ti neko zloupotrebljava mentalno zaostalog brata ili trenutno nesposobnog da ispravno vlada sobom sa ciljem da te podmlo napada? Da li bi samo ubio takvog zaludjenog brata ili bi skupio snagu da se obračunaš sa inteligentnim kriminalcem koji ga zloupotrebljava? Složenije je od ovoga jer reč je o sudbini puno većeg broja ljudi.

     • Miraš says:

      Ne samo, treba prepoznati ciljeve tog specijalnog rata. Ne treba leći na rudu (zagristi udicu) i reagovati baš onako kako kreatori specijalnog rata očekuju.

 2. rodja says:

  Čudno je, da se "proglas vojske kosova" i napad ukrajine vremenski podudaraju!!! nato smatra da će "početak napada" ukrajine na Rusiju, Rusiji biti onemogućeno da i dalje daje podršku Srbiji. Svašta. To Rusija "ne vidi"!!!

 3. Miraš says:

  Borci DNR i LNR odbraniće sve svoje položaje do linije razgraničenja, neće dozvoliti da ukrajinske snage predju tu liniju razgraničenja, a neće krenuti ni u ofanzivu preko linije razgraničenja sa ciljem da oslobode preostale delove Luganske i Donjecke oblasti koji su od ranije pod kontrolom Ukrajine. Kijev po već ustaljenom običaju i još više nego ranije tvrdiće da postoji prisustvo vojske okupatora - Ruske Federacije, a Moskva će tvrditi da organizovanog dejstva oružanih snaga Ruske federacije tamo u Ukrajini nema.

 4. Miraš says:

  Nema sumnje da napad na DNR i LNR biće žestok. Medjutim najsloženije i najprljavije igre biće ono o čemu se malo govori - da li će biti novih provokacija ali i napada ukrajinskih snaga na Krim i u rejonu Crnog mora sa ciljem da na taj način izazovu rat Ukrajina - Rusija? To je pored Donbasa drugi kolosek ya otpo;injanje takvog rata. Ruska Federacija je pokazala već dosta za odvraćanje od toga: Na Krim u Saki dostavljen je avion radar AN-50; razmestila je pored postoje'e tri još jednu novu diviziju unapređenih protivavionskih raketnih sistema S-400 Trijumf; zatim dostavljeni su na Krim ruski raketni protivbrodski obalski sistemi "Bal" zbog mogućih provokacija, koje se mogu dogoditi ne samo iz pravca Kerča, nego i iz Odese, itd. ; Ruska crnomorska flota ojačana je novim brodovima i podmornicama. Sve to je i prikazano slikom i filmom a i iznenadnim pojavljivanjem podmornica ovih dana. Nema sumnje da ruska vojska na Krimu spremna je da odbije svaku moguću agresiju od strane svakog potencijalnog protivnika, bilo da je reč o SAD, NATO-u ili Ukrajini, ali interesantnije i važnije je pitanje - demonstracijom svega toga da li je obezbedila ODVRAĆANJE od napada na Krim i na njen deo Crnog mora. Ako je postigla odvraćanje od napada na drugom koloseku onda nema šanse da bude proglašeno postojanje rata Ukrajina - Rusija. Da li će gospodari iz Vašingtona upotrebiti npr. Ukrajinsku flotu za za samoubilački napad na Rusiju? Kijevske vlasti daju sve ozbiljnije simptome pristanka na takvu ludost.

  • Miraš says:

   Ispravka: To je pored Donbasa drugi kolosek za otpočinjanje ukrajinsko-ruskog rata. ... Ruski analitičari dosta su pisali o ovome, ali naši mediji to ne prenose.

 5. Milica says:

  Donbas će ovaj put biti odbranjen, a to znači da npr. najkasnije u februaru-martu Ukrajina će napraviti novi i još veći napad na Donbas jer Porošenko će nastojati da najpre ostvari vojni uspeh i podizanje svog rejtinga pa tek tada su mogući izbori. Ne verujem da će izbori u Ukrajini biti održani ni 31.03.2019.godine. Pa desiće se ponovo napad na Donbas recimo u Maju, itd. Dokle tako? U slučaju Ukrajine i Donbasa nema poštovanja Sporazuma iz Minska i nema dogovora o uvođenju mirovne misije UN. Bez obzira na to Ukrajina bi mogla da opstane zajedno sa Donbasom i da uvede mir samo dolaskom sasvim drugačijih vlasti koje bi objedinile celu zemlju, ali neće biti ni IZBORA, a REVOLUCIJA NARODA nije moguća u uslovima uvedenog ratnog stanja. Porošenko i elita koja ga prati nisu spremni da plate cenu svog odlaska sa vlasti da bi živela Ukrajina! Dolazak sasvim drugačijih snaga na vlast u Ukrajini ne odgovara ni Vašingtonu i Briselu jer to bi značilo smanjivanje njihovog uticaja. Krim bi u tom slučaju ostao u sastavu Rusije što Zapadu nikako ne odgovara - Krim je njihov najveći strateški gubitak. Zato sa Zapada ponavljaju sankcije i sankcije Rusiji jer nadaju se da unutrašnjim slabljenjem Rusije kadtad dobiće Krim. RAT je do daljnjeg jedino rešenje jer Zapadu uopšte nije cilj da sačuva Ukrajinu, nego najvažnije im je da dobiju Krim i kontrolu Crnomorskog regiona. ... Moguć je raspad zemlje, delovi Ukrajine deo po deo udaljavaće se i osamostaljivati od ovakvog zvaničnog Kijeva, da bi se zatim ponovo sastavili. Takvo izlaženje iz krize bi duže potrajalo.

 6. Vesko says:

  NATO, Ukrajinski Banderovci i Siptari na Kosovu gube!! U bilo kojoj varijanti. Ovo je predstava, teatar. Znaju da su gubitnici sta god da urade ili ne urade. Kad je vec tako zasto vec ne ici na sve ili nista? Ali nista ih ceka na kraju nove avanture. Jod jedno ponizenje i ubrzavanje propasti, finansijski, moralno i politicki. Rusija je spremna ovaj put za bilo kakav okrsaj, veliki ili mali.

 7. harry neron says:

  Rusi vanredno nabavili veče količine kofa jer če jim trebati u slučaju da se bilo šta zapapri na Balkanu za shranjivanje protočenih krokodiljih suza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *