РУСИЈА УПОЗОРАВА: Ударни системи НАТО-а у Грузији – црвена линија за Москву

РУСИЈА УПОЗОРАВА: Ударни системи НАТО-а у Грузији – црвена линија за Москву

29 децембра 2021

Распоређивање ударних система НАТО-а у Грузији представљало би директну претњу Русији и њеним савезницима – за Москву је то „црвена линија“, рекао је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко за Спутњик.

„Улазак Грузије у НАТО и распоређивање ударних система наоружања на њеној територији за нас су ‘црвене линије’, будући да ће такве акције драстично променити војно-политички однос снага на Јужном Кавказу и представљаће директну претњу безбедности Русије и њених савезника у региону“, рекао је Руденко.Такође је додао да се Москва залаже за миран суживот и равноправну сарадњу са Грузијом, упркос прекиду међудржавних веза што је иницирала власт у Тбилисију.

На самиту НАТО-а у Бриселу у лето 2021. године лидери Алијансе подржали су право Украјине и Грузије да се придруже овом савезу и изјавили да је потребно да наставе реформе, али нису навели временски оквир могућег уласка ових земаља у организација.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упозорио је да ће покушаје насилног увлачења Грузије у НАТО Русија сматрати прекорачењем црвене линије.

Подсетимо, Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u