РУСИЈА УПОЗОРАВА: Запад спрема хемијску провокацију у Украјини

RUSIJA UPOZORAVA: Zapad sprema hemijsku provokaciju u Ukrajini

8 jula 2024

Zapad planira da optuži Rusiju za upotrebu hemijskog oružja, upozorio je danas načelnik trupa radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

Prema njegovim rečima, „SAD i Nemačka, zajedno sa Ukrajinom i tehničkim sekretarijatom Organizacije za zabranu hemijskog oružja spremaju se da pokrenu specijalnu misiju za istragu činjenica tzv. upotrebe hemijskog oružja u Ukrajini kako bi se podigle optužbe protiv Rusije“.Kako je dodao Kirilov, ove države planiraju da falsifikuju dokaze i predstave kao da je Moskva iskoristila toksična jedinjenja za vreme SVO. U tu svrhu, kako je rekao, Vašington je već izdvojio 400.000 dolara.

Iz Moskve, takođe, podsećaju da je ruska strana već predala Organizaciji za zabranu hemijskog oružja dokaze da je Ukrajina prekršila Konvenciju o zabrani hemijskog oružja, ali da ta organizacija nije nikako odreagovala.

Reakcija nije usledila zbog toga što je takva direktiva stigla sa Zapada, objašnjava Kirilov.

Samo tokom SVO, Moskva je primetila da je Ukrajina u više od 400 slučajeva primenila toksične hemikalije.

„Primećeni su brojni slučajevi da ukrajinska strana koristi iritirajuću supstancu hloropikrin, često pomešanu sa hloroacetofenonom. Slični incidenti dogodili su se u oblasti grada Donjecka i naselja Bogdanovka, Gorlovka, Kremena i Artjomovsk“, rekao je Kirilov.

Takođe, ratni zarobljenici koje je uhvatila Rusija otkrili su da su ukrajinske oružane snage opremljene gasnim bombama američke proizvodnje C-S, ukrajinskim hemijskim iritirajućim ručnim granatama sa oznakom „Teren-6“ i hemijskom municijom domaće proizvodnje.

Još jedna od stvari na koju je Kirilov danas ukazao je i laboratorija u Avdejevki za proizvodnju toksičnih materija, koja je, prema informacijama MO Rusije, dnevno mogla da proizvede i do tri kilograma toksičnih materija.

„Skrećem pažnju da je smrtonosna inhalaciona doza za ovu grupu toksičnih supstanci veoma mala i iznosi samo 70-80 miligrama za ljude“, istakao je načelnik trupa radijacione, hemijske i biološke odbrane ruske vojske.

„Analiza sadržaja kontejnera koji se nalaze u laboratoriji pokazala je prisustvo sumporne kiseline i natrijum-cijanida, što sugeriše da je pronađena oprema korišćena za proizvodnju otrovnih sredstava. Takođe su uzeti brisevi iz laboratorijske opreme i izduvnog sistema u skladu sa zahtevima OZHO i dostavljeni laboratoriju za hemijsku analizu Ministarstva odbrane Rusije na detaljnu analizu“, objasnio je Kirilov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *