РУСИЈА УПОЗОРИЛА АМЕРИКУ да војним ангажовањем у Украјини све води ка војном судару Русија-НАТО

RUSIJA UPOZORILA AMERIKU da vojnim angažovanjem u Ukrajini sve vodi ka vojnom sudaru Rusija-NATO

5 oktobra 2022

PENTAGON je objavio da će – u okviru novog paketa vojne pomoći vrednog 625 miliona dolara – Ukrajini isporučiti četiri višecevna bacača raketa HIMARS, zajedno sa potrebnim brojem projektila, 32 artiljerijska oruđa i 200 oklopnih vozila.

Plus: 16 haubica od 155 mm, isto toliko topova 105 mm, 75.000 artiljerijskih granata 155 mm, 500 navođenih projektila istog kalibra, 300.100 mina za minobacače, kao i 200.000 metaka za streljačko oružje.I još: 200 oklopnih terenskih vozila MaxxPro MRAP, protivpešadijske mine Claymore, hiljadu projektila od 155 milimetara za daljinsko razminiranje i opremu za postavljanje prepreka.

Pentagon je priznao da su SAD od početka sukoba predale Ukrajini više od 16,8 milijardi dolara vojne pomoći.

Američka novinska agencija Bloomberg je 2. oktobra, pozivajući se na izvore u administraciji Džoa Bajdena, objavila da su Sjedinjene Države spremne da obezbede Ukrajini mesečnu finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara i da isto toliko očekuju od Evropske unije.

Bajden je 1. oktobra potpisao zakon o i 12,4 milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini.

Krajem septembra je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da Vašington ne isključuje mogućnost isporuke tenkovima Kijevu.

Na sve ovo je odreagovao Konstantin Voroncov, zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije:

„Isporuke američkog oružja Ukrajini približavaju se opasnoj tački direktnog sukoba između Rusije i NATO. SAD povećavaju snabdevanje Ukrajine oružjem, a njenoj armiji već obezbeđuju obaveštajne podatke i direktno učešće svojih militanata i savetnika u sukobu. To ne samo da odlaže neprijateljstva i dovodi do novih žrtava, već i približava sve opasnoj liniji direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO“.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Ovo je ludilo, Rusi jos ne kapiraju da ratuju sa Natoom, a ne sa Ukrajinom. Sa takvim mozgom, dobro i prolaze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *