РУСИЈА УПОЗОРИЛА АМЕРИКУ: Добро размислите пре него што нападнете Ирана

RUSIJA UPOZORILA AMERIKU: Dobro razmislite pre nego što napadnete Irana

23 maja 2019

Moskva preporučuje Vašingtonu da razmisli o mogućim posledicama agresivnog ponašanja prema Iranu, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ranije je agencija „Asošijeted pres“, pozivajući se na izvore, saopštila da će Pentagon dostaviti Beloj kući planove o slanju još 10.000 vojnika na Bliski istok zbog napetosti u odnosima s Iranom.„SAD komplikuju situaciju usmeravanjem nosača-aviona, bombardera u zonu Persijskog zaliva. To prate ratoborne izjave i neosnovane, ničim potvrđene optužbe na račun Irana o nekakvoj subverzivnoj delatnosti u regionu i pretnjama američkim diplomatama u susednom Iraku. Stvara se utisak da sankcijama i vojnim pritiskom, oštrom, agresivnom retorikom Vašington ciljano provocira Teheran na oštrija dejstva, da čak i traži povod za direktan sukob. To je veoma opasna politika“, kazala je Zaharova.

Prema njenim rečima, SAD ne smeju da ometaju procese rešavanja problema unutar Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava o iranskom nuklearnom programu.

„Preporučujemo Sjedinjenim Američkim Državama da razmisle o tome čemu može da odvede agresivno ponašanje i kakve dodatne probleme može da stvori takva politika za taj napaćeni region, kao i za celu međunarodnu bezbednost“, dodala je Zaharova.

SAD su usled zaoštravanja situacije u vezi s Iranom poslale u Persijski zaliv najmanje sedam vojnih brodova i prenele raketni kompleks „Patriot“. Pentagon je saopštio da je to odgovor na „naznake povećane spremnosti Irana da izvodi ofanzivne operacije protiv američkih snaga“.

Predsednik SAD Donald Tramp je saopštio da se nada da će izbeći rat s Iranom, a iranski vrhovni lider Ali Hamenei je naveo da Iran ne namerava da ratuje sa SAD, ali da će nastaviti da pruža otpor Vašingtonu.

KOMENTARI4 komentara

 1. spira says:

  Ameri ne znaju da misle . Oni bi sve na silu. Nisu se opametili na Srbiji i ovo im nije *99.

 2. Budi Bog s nama says:

  Iran je ipak zatražio pomoć od Rusije, Putin se postavio neutralno ali ovo je ipak prvi od uslova da bi Rusija nekako i delovala. Amerika se postavila kao dežurni policajac, odnosno dežurni agresor, dok Putin ipak tvrdi da Rusija ne treba da bude dežurni vatrogasac onih žarišta koje generišu šašavi ameri. Međutim Iran je tražio pomoć i Putin to nije ispustio iz vida. Amerika se previše osilila i pustila rogove, smatra da rukovodi NATO-om i čitavom Evropom, ali će se evropski carevi okrenuti protiv bludnice Amerike.

 3. A akoM says:

  USA su posljednjih godina natovarili ogroman problem i patnju široj regiji Azije,Blistoka,Sj.Afrike,Europe,i još im nije dovoljno,nego još ulja dolijevaju na vatru!Nitko ne može biti toliko glup da to više ne vidi,pa ni oni,USA!Daklen,USA nije glupa nego to radi namjerno!Namjerno gura cijeli ovaj širi region u katastrofu,da bi se iscrpio,uništio,a USA ostala uglavnom izvan i preživjela,te ostala absolutnim pobjednikom i Gospodarem svijeta!Ako joj taj plan uspije!?!

 4. Beli Orao says:

  Sve je to odlično , s tim će još više okrenuti arapski svijet protiv sebe!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *