Rusija upozorila Brisel i Vašington da se ne mešaju u unutrašnje stvari Ukrajine

Rusija upozorila Brisel i Vašington da se ne mešaju u unutrašnje stvari Ukrajine

25 januara 2014

LavrovZvanična Moskva je zvanično upozorila SAD da se ne mešaju u unutrašnje stvari Ukrajine.

Ovo je saopštio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Istovremeno je naglasio da je – u pauzi međunarodne mirovne konferencije Ženeva-2 – o situaciji u Ukrajini razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

„Skrenuo sam pažnju kolegi Keriju da je sada veoma važno ne mešati se u procese u Ukrajini i izbgeavati sve izjave koje mogle da pogoršaju situaciju. Nadam se da me je dobro čuo“ – rekao je ruski ministar inostranih poslova.

Lavrov je o Ukrajini razgovarao i sa Ketrin Ešton i ministarskom spoljnih poslova Italije Emom Bonino. O tim susretima je rekao:

„U oba razgovora sam osetio da postoji veće razumevanje – u svakom slučaju, veće nego pre mesec dana – opasnosti od koketiranja sa ukrajinskom pozicijom samo zato da bi joj se pružila podrška protiv aktuelne vlasti u Kijevu. Pokazan je interes da se pomogne smirivanju situacije i razumevanje da je mogu razrešiti jedino sami Ukrajinci“.

Lavrov je još podvukao: „Krajnje je važno da spolja ne dolazi ništa što bi opozicija, a naročito raspojasani bojovnici, mogli da dožive kao ohrabrivanje, a svoje akcije – kao delovanje koje se oslanja na nekakvo evropsko raspoloženje“.

Gotovo istovremeno se oglasio i stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin.

On je prvo ocenio da Sjedinjene Države pokušavaju da izvrše pritisak na vladu Ukrajine i da deluju „provokativno“, pa naglasio: „Mislim da SAD, na žalost, deluju prema Ukrajini u veoma provokativnom maniru. Vašington pokušava da izvrši pritisak na vladu u Kijevu, pored ostalog – i anuliranjem viza nizu ukrajinskih fukcionera i visokih činovnika koji su, kako je tvrdila portparolka Stejt departmenta Meri Harf, tobože krivi za upotrebu sile protiv demonstranata. To je politika koja jedva da uzima u obzir interese ukrajinskog naroda. Jer, kad državni vrh Ukrajine pokušava da preduzme mere da spreči razaranje Kijeva – SAD traže da se specijalne policijske jedinice povuku iz glavnog grada zemlje! Kako da se na takav zahtev gleda“?

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *