RUSIJA UPOZORILA FRANCUSKU: Ako ne isporučite ratne brodove, snosićete teške posledice

RUSIJA UPOZORILA FRANCUSKU: Ako ne isporučite ratne brodove, snosićete teške posledice

25 novembra 2014

The French helicopter transport ship MisNisu se stekli pravi uslovi za isporuku ratnog broda visoke tehnologije, nosača helikoptera, Rusiji zbog krize u Ukrajini, izjavio je danas francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus, dok Moskva vrši sve veći pritisak da joj se isporuči brod.

„Mi smatramo da nisu ispunjeni uslovi za isporuku iz razloga koji su danas očigledni“, rekao je Fabijus za radio Frans Inter.

Rusija je navodno upozorila Pariz na ozbiljne posledice ako Francuska ne isporuči prvi od dva naručena nosača helioptera klase „Mistral“ do kraja novembra, navodi AFP. Međutim, Fabijus nije hteo da kaže kada tačno ističe rok, uz obrazloženje da je „to utvrđeno ugovorom“.

„Na ruskoj strani postoji neprihvatljivo prisustvo na strani proruskih snaga, ali i na ukrajinskoj strani ima neprihvatljivih izjava“, kazao je francuski šef diplomatije, misleći na deklarativnu želju Kijeva da uđe u NATO, prenosi AFP.

Prema prvobitnom ugovoru, sklopljenom 2011. godine, prvi od dva velika ratna broda – nosača helikoptera klase „Mistral“ trebalo je da bude isporučen ranije ovog meseca. Ali, zbog krize u Ukrajini i naglog pogoršnja odnosa Zapada i Rusije, Francuska se našla pod velikim pritiskom saveznika, prevashodno SAD, zbog čega je u septembru donela odluku o odlaganju isporuke.

Ako probije rok za isporuku, Francuska će morati da plati Rusiji ogromnu odštetu.

KOMENTARI2 komentara

  1. v.zdravko says:

    Ma "trla baba lan,da joj prodje dan"! Diplomatija je uvek u sveri politike i to nazalost "dnevne" Francuska isporucuje jer pre 2 sedmice ,Monsieur Holand je licno rekao da se ugovor mora postovati bez obzira na Ukrajinsku krizu To je cist Americki diplomatski pritisak kojem se svakodnevno opiru zemlje EU.Kreditne linije su bez zastoja,kao i mnoge zemlje izvoze u Rusiju Ako Rusija donese "cvrsti recipro citet"sankcionisanja, EU gubi dnevno preko 5 milijardi dolara Izjava monsieur Fabijusa je po onoj nasoj narodnoj "kad' najvise grmi,najmanje kisa pada"Rusija je poslala vec ekipe na obuku u Sant Nazir.

  2. DuKo says:

    Pa nije RUSIJA naručila brodove posle ili za vreme krize u Ukraini već mnogo pre i prema tome ugovori se moraju poštovati a u ostalom brodovi će tako ili onako biti isporučeni RUSIJI a ona ološ može da kmeči koliko joj volja, RUSIJA je R U S I J A.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *