РУСИЈА УПОЗОРИЛА СРБИЈУ: Ако уђете у НАТО…

RUSIJA UPOZORILA SRBIJU: Ako uđete u NATO…

9 juna 2020

Predsednik Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je da Rusija na međunarodnoj sceni pruža ključnu podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, i podsetio da je 2008. godine ruska pretnja vetom sprečila da Savet bezbednosti UN odobri deklaraciju o nezavisnosti koju je jednostrano donela vlast u Prištini.

“Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je svog specijalnog izaslanika za pregovore Ričarda Grenela, koji sa vlastima u Beogradu i Prištini radi na konačnom rešenju, a postoje mnoge indikacije da ono podrazumeva razmenu teritorija, promenu granica Srbije i članstvo samoproglašenog Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN)“, rekao je Jeremić u diskusiji u okviru serije Korona dijalozi, koju je pokrenuo CIRSD.Jeremić, koji je i predsednik Narodne stranke, upitao je profesora Sergej Karaganova, dekana Fakulteta za međunarodnu politiku i ekonomiju u Moskvi, da li će Moskva u Savetu bezbednosti podržati članstvo samoproglašenog Kosova u UN ako Srbija pristane na podelu i potpiše sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

Karaganov je odgovorio da su SAD i Evropa izgubile interesovanje za Balkan, bez obzira na izjave koje se mogu čuti u javnosti, a da “pouzdanost Amerikanaca sada nije na nuli nego je u minusu, pa je odluka na Srbiji”, saopštio je CIRSD.

“Rusija će podržati Srbiju u oba slučaja. Mi se ne mešamo i strogo poštujemo pitanja nacionalnog suvereniteta i to je naš vrhovni princip u međunarodnim odnosima”, rekao je Karaganov.

On je rekao i da bi Srbija okretanjem ka NATO izgubila podršku Rusije i svoj nacionalni duh, a da je Rusija počinila moralni zločin i najveću spoljnopolitičku grešku u prethodnih 20 godina kada je pristala na NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

“I danas me je sramota zbog te greške. Najbolje rešenje bilo je da se izda nuklearno upozorenje kada je bombardovana SRJ, ali Rusija je tada bila slaba, ekonomski razorena, a rukovodstvo je bilo moralno trulo na mnogo načina. Počinili smo veliku grešku što to nismo učinili moralnu, političku, ali i ekonomsku”, rekao je Karaganov.

Karaganov je dodao da se Rusija u poslednjih 15 godina “dramatično promenila i okrenula ka Evroaziji”, a da Evropska unija sada “nije pouzdan i efektivan partner”, dok je Rusija zainteresovana za dobre odnose sa većinom članica unije.

Karaganov je i bivši savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina i osnivač međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj” i čuvene publikacije “Rusija u globalnoj politici”, kao i počasni predsednik Ruskog saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

(Beta)

KOMENTARI9 komentara

 1. zaliv.net says:

  Kakav besmislen tekst! Ko u Srbiji uopste razmatra ulazak Srbije u NATO?

 2. uddu says:

  Ha-ha-ha ! pa ovaj nas ce nas sigurno ugurati u NATO e ,a onda ce reci da su to uradili Djilas,Bosko i Jeremic!

  • zaliv.net says:

   Kad i gde je izajvljeno ili bar nagovesteno da Srbija MOZDA moze da udje u NATO ? Ajd idi lupaj u serpicu hahhaha

 3. persida says:

  Gde ste bili kada su srpski izdajnici potpisivali stotine obavezujucih dokumenata sa Natom? Kasno Rusi na Kosovo stizu. A Srbi nisu ni zasluzili bolje jer pameti nikada nemaju.

 4. Milovan says:

  Srbija neće nikada ući u NATO.

 5. Zorana says:

  Hahhahaa kao Rusija upozorava vucicevu vlast da ne ulazi u NATO, a Rusi istovremeno podrzavaju ovu globalisticku vlast. Bravo Rusi, vi me odusevljavate.

  • zaliv.net says:

   Nista ti nisi razumela, nit Rusija upozorava Srbiju u vezi NATO nit iko ovde razmislja da udje u NATO....tekst je kranje smesan a ti odgovaras na njega kao da nisi u Srbiji

  • persida says:

   Putin najveci licemer ikada, ordenovao Vucica, a sad ga upozorava. Kazem licemer, jer toliko glup ipak nije.

 6. Von Urok van der Evil says:

  Ma kakav nato.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *