РУСИЈА УПОЗОРИЛА СРБИЈУ: У току је „ВЕЛИКА АЛБАНСКА АКЦИЈА“

RUSIJA UPOZORILA SRBIJU: U toku je „VELIKA ALBANSKA AKCIJA“

23 novembra 2019

Procenjuje se da se, samo u poslednjih pet godina, više od 11.000 Albanaca sa Kosova i Metohije doselilo u južnu Srbiju.

Masovna kupovina srpskih domova i zemljišta od Srba počela je već 2010. Albanci uglavnom kupuju imovinu u srpskim selima duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.Opština Bujanovac poslednjih meseci podseća na veliko gradilište. Zgrade rastu kao iz vode, a u novim stanovima uglavnom niko ne živi. Kvadrati se prodaju po nerealno visokim cenama, oko 700 evra po kvadratu, a stanove kupuju isključivo Albanci.

Da li je ovo pokušaj „tihog okupiranja“ Albanaca poput „kosovskog scenarija“?

San o „Velikoj Albaniji“

Dr Jelena Vukoičić rekla je da je masovna migracija Albanaca na Kosovo i Metohiju takođe počela da priprema zemlju za sve što nam se kasnije dogodilo.

„Oni su praktično osvojili Kosovo i Hercegovinu u veoma kratkom periodu tokom SFRJ. Jasno je da Albanci imaju strategiju da nasele područja koja smatraju svojim i tako potvrde ideju o takozvanoj „Velikoj Albaniji“, što je njihov dugoročni plan“, objasnila je ona.

Ona upozorava da u ovom slučaju treba biti veoma oprezan, posebno jer Albanci u dijaspori imaju ogromne količine novca, a taj novac se u velikoj meri koristi za realizaciju ideje Albanaca u jednoj zemlji.

„To je prljav novac, zarađen od trgovine drogom, i tim novcem su, u velikoj meri, lobirali za priznavanje nezavisnosti Kosova kao i za američku podršku. Tim novcem kupuju zemlju i nekretnine i na taj način istiskuju Srbe iz tih krajeva, jačajući svoj položaj. To je slučaj i na jugu Srbije, što je samo jedan deo njihovog projekta“, objašnjava ona.

Takođe tvrdi da treba biti posebno oprezan kada je reč o opštini Medveđa, gde Albanci nisu većina, ali su je uvukli unutar svojih granica. Ona je dodala da se ovaj proces ne odvija samo u Srbiji.

Već poseduju polovinu Skoplja

„To se dešava i u Severnoj Makedoniji, gde su Albanci zauzeli polovinu Skoplja, a slične stvari se dešavaju i u Crnoj Gori. To rade gde god su brojni i gde osećaju da treba da osvoje teritoriju. Ne bismo trebali da se u nekom trenutku probudimo i shvatimo da smo okruženi Albancima koji nikada nisu živeli na tom području, a koji su zatim tražili međunarodnu podršku kako bi nam oduzeli još jedan deo naše teritorije “, zaključuje ona.

Srbi sa juga Srbije strahuju od nekih skrivenih namera zbog naglog naseljavanja velikog broja Albanaca.

Na okruglom stolu iz 2017. godine, posvećenom unutrašnjem dijalogu o Kosovu, navedeno je da Albanci na jugu i u centralnoj Srbiji kupuju sve srpsko u poslednjih 15 godina. Ovaj trend je naročito rasprostranjen u Bujanovcu i Medveđi, a u tim opštinama ima beskonačno više birača nego građana, zbog hiljada izmišljenih Albanaca koji zapravo žive u dijaspori.

Nerealne cene

Procenjuje se da se samo u poslednjih pet godina više od 11.000 Albanaca sa Kosova i Metohije doselilo u Niš, a razlog zbog kog Srbi prodaju imovinu je nedostatak novca. S druge strane, cilj Albanaca je da se brojno protežu izvan administrativne linije Kosova. Masovna kupovina srpskih domova i zemljišta od strane Srba počela je već 2010. godine.

Albanci uglavnom kupuju zemlju i kuće u srpskim selima uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, području oko Vranja, uz granicu sa Bujanovcem, ali i u Topličkom okrugu, Prokuplju, Kuršumliji … po mnogo višim cenama.

Međutim, ne postoje evidencije o prodaji imovine, pa je teško utvrditi koliko Albanaca zaista poseduje imovinu u ovom delu Srbije. Imovinu za njih kupuju Srbi sa Kosova, a sud je sklopio ugovor na osnovu kog Albanac navodno pozajmljuje taj iznos Srbinu, a upravo njegova nekretnina garantuje vraćanje novca.Srbin “ne vraća novac na vreme” i tako Albanac postaje vlasnik stana bez ostavljanja traga prodaje.

Drugi problem je što se Albanci sa Kosova i dalje smatraju državljanima države Srbije, tako da mogu slobodno da kupuju nekretnine u Srbiji.

Novi Pazar se takođe nalazi na listi omiljenih lokacija za Albance, ali kupce tamo najviše zanimaju velika seoska imanja, udaljena od grada, za koje se uveliko spekuliše da će biti namenjeni za vehabijski pokret.

Novopečene pridošlice iz okoline Pazara takođe su veoma zainteresovane za kupovinu nekretnina u Apatinu u Vojvodini, gde je, navodno, već kupljen veliki broj salaša i drugih nekretnina izveštava fort-russ. com.

(webtribune.rs)

KOMENTARI15 komentara

 1. Vujadin says:

  Nebulozan tekst. Dosta Srba imaju stanove u Beču, a Beč nikad neće biti u Velikoj Srbiji. Država Srbija treba sve to da isprati, naplati poreze, rente i redovno da naplaćuje komunalne račune, ostalo su špekulacije dokonih novinara.

  • Bora says:

   Srbija je prodata zemlja, sami smo je prodali, zato i dolazi do toga, koliko je familija prodalo imanja na KiM, otišlo nevraćajući se svom zavičaju. Srbija će u budućnosti biti zemlja svih, sem srba jer nas neće biti u Srbiji...

  • robokap says:

   Pođi od PREKO KRaljeva,Kragujevca,Batočine ,Lapova,Velike PLANE,do SMEDEREVA gomile JADNIH IZBEGLIH SRBA a kućerde od po 200-300 kvadrata-svi u železnici SUPUi inim državnim ustanovama SRBI """"PROTRERANI SA KOSOVA"". Slično je u KRUŠEVCU;NIŠU;VRANJU;LESKOBCU.ONI nisu preko 30 godina plaćali ništa -struju,vodu .porez,i ostale dažbine i danas to isto rade.

  • Ivan says:

   Tekst je vrlo realan i moguć. Kao neko ko prati situaciju, živi u Bujanovcu i ima uvid u to šta se dešava u Makedoniji i na ko sovu, mogu da kažem da je sve napisano u tekstu istina. Država može jedino stvaranjem ambijenta i otvaranjem novih fabrika da promeni situaciju, ako želi da se ovako na nastavi. Nažalost tu postoji opstrukcija od strane lokalne vlasti kojima ne odgovara otvaranje fabrika.

 2. Nićifor says:

  Vujadine ti si totalo neobavešten. Vest da u Nišu ima više od 11 hiljada Albanaca naseljenih sa Kosova i Metohije odavno je objavljena, a i način na koji otkupljuju imanja Srba upravo objašnjen u ovom članku. Tebi nije zapeo za oko ni članak da je Ramuš Haradinaj finansijer izgranje mnogih zgrada u Novom Sadu i Vrbasu, o čemu su takođe ne tako davno izveštavali nezavisni mediji. Pre više od deset godina bio sam u Skoplju i od tamošnjih Makedonaca, visoko obrazovanih i prilično dobro pozicioniranih, saznao da su Albanci zauzeli pola Skoplja, kupujući ne samo stanove već cele zgrade. Ko da zaustavi one koji imaju ogromne količine novca da ga plasiraju u kupovinu nekretnina? Pa zar misliš da su Srbi koji su davno napustili svoja ognjišta, a danas sole pamet narodu u Beogradu, ostavili Albancima svoje kuće i stanove za džabe? Ne, dobili su bar dvostruko veći iznos od realne cene nekretnine, za koji su kupili i stan ili kuću u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima Srbije i još dobili i posao. Onaj ko ne pristaje na prodaju kuće i danas trpi ucene i pretnje, jer se uglavnom radi o starim i nemoćnim osobama, za koje je kasno da se kuće u drugom mestu. Njihova je jedina želja da umru u sopstvenom domu.

  • Vujadin says:

   Nićifor, vlasništvo nad praznim nekretninama ne čini državu niti formira vlast. Svi Albanci iz Albanije i Kosova, zajedno ne mogu ugroziti srpsku većinu u Srbiji. Neko nas opasno laže i prepada nekom najezdom Šiptara, njih nema ni na Kosovu, a kamo li u Nišu, lažu nas "vrhovni komandant" i njegovi poltoni i popdguzne muve.

   • Zaliv says:

    @Vujadine, porediti Austriju i Srbiju u istoj meri kao Albaniju tj siptare i Srbe je krajnje smesno. Srbija se ne granici sa Austrijom ali se granici sa siptarima...stoga to sto vi pricate nema veze. Ima razloga za brigu, jer tamo gde nema Srba nema ni drzave Srbije, toliko je prosto. Otidjite do Novog Pazara pa ce vam biti jasno!

  • Bora says:

   Kao što rekoh Srbija je prodata zemlja, mislite da će Srbi iz Austrije, Nemačke i drugih zemalja ikada da se vrate iz dijaspore? Toliko pametnih ljudi beži sa balkanskih prostora, balkan je nepredvidljiv već 200 godina, rat malo malo pa izbije, svima trn u oku Srbija i Srbi. Koliko je naroda nastalo od Srba? Na balkanu skoro svi. Koliko je generacija uništeno niko nezna. Srbija u buduće prodaje svoju zemlju Arapima, Šiptarima, Turcima i budućim migrantima toga je Vučić svestan, iz Arapskih Emirata doveo je šeijke koji su počeli da kupuju i po Bosni. Turska želi svoj deo pogače na balkanu pa zato otvara firme po balkanu... Najveći gubitnici u budučnosti su Slovenija i Hrvatska koje su već unapred zabetonirale svoju budučnost prodajuči švabama sve što imaju ostalo jim mogu uzeti kad god hoče ili žele... Budučnost je kruta i težka, jeftina radna sila i propast €uro valute dovodi EU zemlje u novi gradjanski rat koji će definisati razpad evropske unije i njenih članica. Srbija ako je imalo pametna kao što nije morala i trebala bi da se okrene Rusiji i Kini jer je budučnost na istoku dok ćemo sa zapada dobivati samo ucene i pretnje sve dok jih migranti i budući rat ne unište do temelja...

  • marinko says:

   Svak Znade Da Srbija Nema Vojsku NI Orude za Odbranu Srbije srbska se Zemlja Naveliko Prodaje u Srbiji SSvim Gradanima Zapadnog Balkana sem srba

   • Zaliv says:

    @Marinko, siptare, ima Srbija i vojsku i naoruzanje a i oko 300000 rezervista vojno obucenih koji sutra mogu da uzmu pusku.

  • Zaliv says:

   @Nićifore, porediti Srbiju i tu Svernu Makedoniju kako je sad zovu je smesno. Siptara ima na jugu Srbije ali ni blizu ovih cifara o kojima se prica. Takodje ne moze neko tek tako da se naseli negde, postoje propisi a drzava ipak to drzi pod kontrolom kad je rec o Srbiji. Kad je rec o tzv Makedoniji to nije slucaj, tamo rade sve sta im siptari kazu a kad jednom skines gace tu nema nazad...ovaj tekste je prenaduvan, ne postoji toliko siptara koji su se naselili na jug Srbije, cifra je daleko manja.

 3. Slobodanka says:

  Treba zabraniti sticanje zemlje, kuća i stanova tj. nekretnina na osnovu novčanih pozajmica koje nisu vraćene. nekretnina. Nekretnine se mogu sticati na osnovu ugovora o kupoprodaji tih nekretnina, ili na osnovu nasledstva. Ne treba dozvoliti da nekretnina bude garancija vraćanja pozajmljenog keš novca. Razumem da bankarski kredit o kupovini stana ili izgradnji kuće ima za obezbedjenje hipoteku. Ali da novčane pozajmice izmedju fizičkih lica imaju za obezbedjenje hipoteku u uslovima ovog našeg siromaštva to zelenaštvo treba hitno zabraniti svima, i Albancima i svima ostalima. Banke u današnjim uslovima izbegavaju da daju gotovinske kredite obezbedjene hipotekom ili ih daju u manjim količinama, a ovamo fizička lica napraviše svoje lake varijante hipotekarnih kredita... Zatim sigurno postoji način da se onemogući još i ovo zlo: "Imovinu za njih kupuju Srbi sa Kosova, a sud je sklopio ugovor na osnovu kog Albanac navodno pozajmljuje taj iznos Srbinu, a upravo njegova nekretnina garantuje vraćanje novca. Srbin “ne vraća novac na vreme” i tako Albanac postaje vlasnik stana bez ostavljanja traga prodaje."

 4. Nićifor says:

  Ne treba Rusija da upozorava Srbiju o onom o čemu je pisalo više pisanih medija u Srbiji. Neobaveštenima je dovoljno u Gugl pretragu ukucati tekst: Bilo naše, sad ga rasprodaše - Tabloid Iz ovog članka će se videti sve što piše webtribune.rs, ali ispod članka Tabloida ima dosta članaka i ostalih pisanih medija koji su kasnije objavili slične članke.

 5. padre says:

  Kako ono ide ona "Hajde Jano"?

 6. Archelay says:

  Ovo je nesvesna propaganda u korist klintonovih.I,nije tacno da se desava sto je Sputnik naveo.A nije ni tacno da su Makedonci i Srbi blesavi pa neznaju kako protiv klintonovih okova.Procice etapa ludila i oni nemace kud.Na primer,klintonovih u Makedoniju ih ima izmdzu 16 i 18% a ne,tamo nekih 35% kao sto neko zeli da ih bude.Klintonovi ucenjuju Ljude poput Crvenkovskog,Grujevskog i ovih sadasnjih po pitanju popisa pa tako evo vec 30 god nema nista o popisu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *