„Rusija uvek treba da podržava Srbiju“

„Rusija uvek treba da podržava Srbiju“

10 juna 2013

srbija_rusija_220311Jubilej Ruskog centra za nauku i kulturu «Ruski dom» u Beogradu, odnosno proslava 80 godina njegovog rada, isto kao i 1150 godina od nastanka ćirilice, bili su povod dolaska delegacije iz Rusije koju je predvodio Konstantin Kosačov, rukovodilac ruske Državne agencije za međunarodnu društvenu saradnju i istovremeno specijalni predstavnik predsednika Rusije. Oni su u glavnom gradu Srbije razgovarali sa najvišim srpskim zvaničnicima i Patrijarhom Irinejom, a na konferenciji za štampu su između ostalog rekli da «Rusija treba da uvek bude uz Srbiju i da je podrži na svim poljima».

Delegacija iz Ruske Federacije je imala kraće zvanične susrete sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i dvojicom njegovih ministara zaduženim za obrazovanje i kulturu, a takođe i sa Patrijarhom Srpskim, pri čemu su izrazili zadovoljstvo zbog postignutih dogovora, a radi se pre svega o obnovi Ruskog groblja u Beogradu, koja treba da bude završena do sredine sledeće godine, ali bilo je reči i o drugim zajedničkim srpsko-ruskim projektima.

U prostoru slavljeničkog «Ruskog doma», na konferenciji za štampu, Konstantin Kosačov je saopštio i podatak da će već ove nedelje početi sa radom mešovita srpsko-ruska grupa koja će imati zadatak da odredi na koji način će Rusija učestvovati u radovima na dovršetku Hrama Svetog Save u Beogradu.

Takođe, on je tom prilikom izjavio i da su od srpskih vlasti dobili «uveravanja da će podstaći razvoj ruskog jezika u Srbiji i da će u skorijoj budućnosti biti vrlo konkretno realizovana ideja o otvaranju jedne ili više dvojezičnih škola ili odeljenja», a istakao je i to da su na pomenutim razgovorima razmotrene mogućnosti da se proširi program putovanja u Rusiju za studente iz Srbije.

Naposletku, Konstantin Kosačov je u društvu Valerija Rjazanskog, koji je predsednik Odbora za socijalnu politiku u ruskom Savetu Federacije, poručio da «Rusija uvek treba da pruža podršku prijateljskoj Srbiji, s kojom ima veličanstvenu prošlost i bliskost».

Na konferenciji za novinare, delegacija iz Ruske Federacije je navela i to da je u planu formiranje državne fondacije koja bi pomagala društva srpsko-ruskih prijateljstava u Srbiji i Rusiji, a kako je još izjavio šef ruske Državne agencije za dijasporu i međunarodnu društvenu saradnju, «ova fondacija će dobijati sredstva iz budžeta i finansijski će podržati realizaciju projekata», a potom je izrazio nadu da će i biznismeni iz obe zemlje imati sluha za srpsko-ruska društva.

Zanimnjivo je bilo i mišljenje koje je takođe izrečeno na pomenutoj konferenciji za štampu u beogradskom Ruskom domu, a tiče se sredstava javnog informisanja u svetu i savremenoj Srbiji, i ono glasi da «većina vesti koje nose negativne informacije o Rusiji bivaju trenutno objavljene, a one pozitivne se prećutkuju ili skrivaju, što nije fer odnos prema onima kojima su mediji namenjeni».

A kada je reč o ovom poslednjem, čitaoci i slušaoci štampanih i elektronskih medija u Srbiji uglavnom i sami verovatno uviđaju da konstatacija koju je izneo visoki gost iz Rusije, u potpunosti odgovara istini.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *