RUSIJA UZVRAĆA MEDIJSKI UDARAC: Informativni kanal Russia Today počinje rad u Britaniji

RUSIJA UZVRAĆA MEDIJSKI UDARAC: Informativni kanal Russia Today počinje rad u Britaniji

31 oktobra 2014

russia-todayInformativni kanal Russia Today, ili RT, koji je podržan od strane Kremlja, pokrenuće TV kanal posvećen Velikoj Britaniji u četvrtak kako bi „sasekao medijsku hajku na Rusiju koja dolazi iz Britanije“.

RT, koji je bio kritikovan kao propagandni program ruske vlade, rekao je da će se RT UK uglavnom „fokusirati na pitanja koja su bitna Britancima“.

Međunarodna verzija RT je već dostupna u Velikoj Britaniji. Njihova nova domaća verzija sadržaće 5 sati programa snimljenog u Londonskom studiju Milbank.

Glavni urednik RT-a, Margarita Simonijan je rekla: „Cilj RT-a je uvek bio da se predstavi nova perspektiva gledaocima – da se prikaže strana priče koju neće videti na mejnstrim kanalima“.

„Sada, sa kanalom posvećenim Velikoj Britaniji, možemo da služimo interesima britanske publike promovišući debate i nove načine razmišljanja o specifičnim britanskim pitanjima“.

Kanal, koji je pokrenut kao Russia Today 2005. godine pre nego što je postao brend RT, 4 godine kasnije, suočavao se sa optužbama koje su uključivale žalbe članova sopstvenog osoblja koji su dali otkaz zbog stavova o krizi u Ukrajini.

RT-ova dopisnica iz Londona, Sara Firt dala je otkaz u julu ove godine nakon pokrivanja pada malezijskog aviona MH17, optužujući ih za „najšokantniju očiglednu dezinformaciju“.

Četiri meseca kasnije, njihov dopisnik iz Vašingtona, Liz Val, dala je otkaz uživo, okrivljujući zataškavanje vojne intervencije u Krimu od strane Moskve.

Izdanje u Velikoj Britaniji uključivaće RT voditelje poput Britanca Bila Doda, američkog finansijskog komentatora Maksa Kajzera i novinara i voditelja Afšina Ratansija.

RT u Velikoj Britaniji će emitovati oko pet sati britanskog programa dnevno „uključujući vesti uživo, dokumentarce i emisije sa gostima“. Ostatak rasporeda sastaviće se od sadržaja sa drugih RT kanala.

RT ima tri informativna kanala na engleskom, španskom i arapskom, uključujući RT America sa bazom u Vašingtonu. Tvrdi se da je dostupan u više od 100 država za preko 700 miliona gledalaca.

Kao ključno oružje u naporima Vladimira Putina da raširi meku moć Rusije, očekuje se da RT dobije oko 250 miliona funti od ruske vlade iduće godine, što je skoro 30% veće od njihovog budžeta za 2014. godinu.

U poseti studiju prošle godine, ruski predsednik je rekao osoblju da očekuje da budu objektivni, ali i da „razbiju anglosaksonski monopol nad globalnim protokom informacija “.

Priliv novca je dospeo uprkos sasecanjima federalnog budžeta u Rusiji gde su ozbiljno velike restrikcije uvedene na strano vlasništvo njihovih medija koji dominiraju državom. Dodatni fond je takođe odobren ruskoj globalnoj novinskoj agenciji, Rossiya Segodnya.

RT, čiji je slogan „pitaj više“, postavlja se kao alternativa zapadnim novinskim kanalima kao što su BBC i CNN.

Novinska priča o ukrajinskim pobunjenicima, emitovana u julu ove godine i dokumentarac pod nazivom Tragač za istinom takođe istražuje regulator zbog mogućeg kršenja regulacija emitovanja.

Ofcom je izjavio da je novinski kanal dva puta prekršio regulacije emitovanja o tačnosti i nepristrasnosti 2012. godine sa odvojenim izveštajima o konfliktima u Siriji i Libiji.

Regulator se suočio sa pozivima da preduzme dalje akcije protiv kanala zbog proruskog stava o konfliktu u Ukrajini.

Firt, londonska dopisnica koja je dala otkaz zbog pokrivanja pada MH17 rekla je za Guardian u julu: „Došlo je do tačke gde nisam više mogla da ih branim. Uvek sam se borila protiv ovog argumenta da je RT zla mreža ali probudite se i razmislite, shvativši da je to pogrešno“.

Nedavno objavljen RT dokumentarac MH17: Neispričana priča, postavio je teoriju da nije projektil odgovoran za obaranje aviona, ubijajući 298 putnika, već da je u pitanju vatra iz drugog aviona.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pingback: Rusija uzvraća medijski udarac: Informativni kanal „Russia Today“ počinje rad u Britaniji | SRBski FBReporter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *