RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Rusi prave „crnu listu“ Amerikanaca i pozivaju svoje milijardere da porez plaćaju u Rusiji

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Rusi prave „crnu listu“ Amerikanaca i pozivaju svoje milijardere da porez plaćaju u Rusiji

20 marta 2014

20140206_putinKremlj je spreman da sastavi „crnu listu“ nepoželjnih američkih zvaničnika, kao odgovor na sankcije Zapada, kaže zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov.

On ističe da bi odgovor Moskve mogao biti i „asimetričan“ u odnosu na mere koje SAD i EU spremaju Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

„Ako Vašington obnovi mere zbog kojih bi eskalirale tenzije i konfrontacije i pokuša da nam, koristeći sankcije, govori šta da radimo, naš odgovor, jasno, neće biti usmeren samo na personalne sankcije“, rekao je Rjabkov.

Zamenik šefa ruske diplomatije je precizirao da Rusija razmatra „širok spektar mogućih odgovora“.

„Odgovor bi mogao da bude kao u ogledalu, odnosno formiranje ‘crne liste’ određenih američkih zvaničnika. Lica na toj listi ne bi obavezno bili direktni predstavnici administracije, već i predstavnici drugih struktura koje imaju utica na politiku SAD. To će se svakako desiti, u to nema sumnje“, rekao je Rjabkov u telefonskom razgovoru za „Glas Rusij.

Rjabkov je ipak naveo i da su moguće „asimetrične mere“.

„Drugim rečima, to bi bio odgovor koji bi, da to tako kažemo, bio značajan i koji ne bi prošao nezapaženo u Vašingtonu, jer postoji mnogo oblasti našeg dijaloga i kooperacije veoma važnih za američku stranu“, rekao je Rjabkov.

PUTIN: PLAĆAJTE POREZ KOD SVOJE KUĆE

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je ruske milijardere da plate porez kod kuće zbog bojazni da bi nove sankcije Zapada mogle da pogode poslovne ljude.

Na sastanku u Moskvi sa najbogatijim ljudima u Rusiji, Putin je rekao da preduzeća „treba da se registruju na ruskoj teritoriji i da plate poreze u matičnoj zemlji“, preneo je AP.

Ovaj poziv usledio je nakon pretnji zapadnih zemalja da će uvesti Rusiji novu rundu sankcija.

Naime, SAD i Evropska unija već su uvele sankcije protiv jednog broja ruskih zvaničnika, za koje tvrde da su umešani u, kako kažu, nezakoniti referendum na Krimu o pripajanju Rusiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *