RUSIJA UPOZORAVA: Uzvratićemo žestoko na sankcije i zatvorićemo gas dok se ne plati dug

RUSIJA UPOZORAVA: Uzvratićemo žestoko na sankcije i zatvorićemo gas dok se ne plati dug

7 marta 2014

moscow.0Rusija ne prihvata jezik sankcija i pretnji a u slučaju njihove realizacije u praksi, one neće ostati bez odgovora, saopštila je danas zvanična Moskva, reagujući na rezultate jučerašnjeg vanrednog zasedanja Evropskog saveta u Briselu posvećenog Ukrajini.

Naftni div Gasprom upozorio je Ukrajinu da će obustaviti isporuku plina u tu zemlju ako ne plati 1,8 milijardi dolara duga, javlja BBC.

Prete da bi se mogla ponoviti situacija iz 2009. kada je došlo do prekida u isporuci plina Ukrajini, što je imalo neželjene posledice za građane na zapadu Evrope.

– Ili će Ukrajina izmiriti dug i platiti trenutne isporuke ili postoji opasnost da ni se mogla ponoviti situacija iz 2009., rekao je Aleksej Miller, šef ruskog Gasproma.

Rusija je danas optužila pojedine zemlje-učesnice i izvršne strukture Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da se u ukrajinskoj situaciji ponašaju „u najgorim tradicijama dvostrukih standarda“, kao i da „zatvarajući oči pred zločinima u Kijevu i zapadnoj Ukrajini“ teži „strogom praćenju aktivnosti legalnih krimskih vlasti“ ne čekajući njihov zvaničan poziv.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *