Русија ветом у СБ УН онемогућила Запад да спаси сиријску Ал Каиду

Rusija vetom u SB UN onemogućila Zapad da spasi sirijsku Al Kaidu

9 oktobra 2016

faf2acurkincar

Rusija je noćas u Savetu bezbednosti UN blokirala zapadni (formalno: francuski i španski) predlog rezolucije o Siriji kojim je traženo obustavljanje bombardovanja Alepa sa zabranom letova vojnih aviona iznad tog grada.

Za prelog je glasalo sve što je pod američkom kontgrolom (11 zemalja), a protiv – Rusija, Venecuela i još dve države.

Predsedavajući SB UN – Vitalij Čurkin – odmah po završetku glasanja, objavio je: „Tekst rezolucije nije prihvaćen jer je protiv njega glasao jedan stalni član Saveta bezbednosti UN“.

Ulaganje veta, Ministarstvo inostranih poslova RF objasnilo je ovako: „Preloženi dokument preterano politizuje humanitarnu sferu i usmeren je samo na to da izvrši dodatni pritisak na vladu Sirije, a samim tim – i na Rusiju“.

Šef francuske diplomatije, Žan-Mark Aro, uoči glasanja je izjavio: „To će za Rusiju biti – trenutak istine“.

Zamenik ministra inostranih poslova RF, Sergej Rjabkov, ocenio je da protivnici Rusije u SB UN posežu za političkim ucenama.

Ambasador Velike Britanije u SB UN – Metju Rajkfort – nije se ustručavao da izgovori:

„Veto (Rusije) onemogućilo je dostizanje jedinstva unutar Saveta koje bi dalo kakvu takvu nadu da će prestati stradanje naroda Sirije, a još je umanjio autoitet SB UN u očima sveta. Ovaj veto je cinična zloupotreba privilegija i odgovornosti stalnog člana SB UN“.

Čurkin je, inače, izrazio žaljenje što je Francuska postala jedan od najuporijih pobornika smene režima u Siriji. Odmah je još dodao:

„Razorivši Libiju i proglasivši to za veliki uspeh, zapadna trojka stalnih članova Saveta bezbednosti UN dohvatila se Sirije. Francuske inicijative povodom Sirije bile su sračunate na propagandističke efekte i samim tim bile osuđene da propadnu. Ova inicijativa Pariza predstavljala je podilaženje Sjeeidnjenim Državama i bila ispolitizovana i jednostrana“.

Noćas se oglasilo i Ministarstvo inostranih poslova RF koje je ocenilo da je francusko-španski tekst rezolucije imao samo jedan cilj: da zabranom bombardovanja i avio-udara zaštiti terorističku grupaciju Džebhat an-Nusra (sirijska Al Kida) u „umerenu opoziciju“ koja se sa njom slila.

Dok je u SB UN govorio ambasador Sirije Bašar Džafari – salu su demonstrativno napustili stalni prestavnici vodećih zapadnih država, plus – Ukrajina.

Potom je usledilo glasnje o predlogu ruske rezolucije koja je podržavala plan Stafana de Misture o omogućavanju pripadnicima an-Nusre da sa ličnim naoružanjem napuste istočni Alep, kao i plan Keri-Lavrov.

Čurkin je nakon dizanja ruku objavio da rezolucija nije dobila dovoljan broj glasova.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vanja says:

    Unistiti teroriste do kraja i bez milosti, a lupiti po koju cvrgu zapadu, uopste nije lose.

  2. Kulak says:

    I što će sad Ameri sa svojom izmišljotinom ISLAMSKOM DRŽAVOM?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *