РУСИЈА ВИШЕ НЕЋЕ ДА ЧЕКА – КРЕЋЕ ПРИТИСАК НА АМЕРИКУ: Руси долазе на амерички праг

RUSIJA VIŠE NEĆE DA ČEKA – KREĆE PRITISAK NA AMERIKU: Rusi dolaze na američki prag

11 marta 2023

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev obavio je jedno veoma značajno inostrano putovanje, koje bi trebalo da navede Amerikance da razmišljaju o odnosima sa Moskvom. Ovu tačku gledišta izneli su autori kineskog izdanja Sohua.

Kineski analitičari podsećaju da je Rusija pre izvesnog vremena odlučila da suspenduje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja. To znači da sada SAD nemaju načina da legalnim kanalima dobiju informacije o nuklearnim snagama Rusije. Zbog ovoga američki političari treba da obrate posebnu pažnju na nedavno inostrano putovanje Nikolaja Patruševa, sigurni su autori Sohua.„Patrušev je stigao u kubansku prestonicu pre nekoliko dana i fokusirao se na razgovore o bezbednosnoj saradnji sa kubanskom vladom“, piše kinesko izdanje.

Analitičari su primetili da je Moskva i pre početka rusko-ukrajinskog sukoba upozorila Zapad da ne isključuje mogućnost razmeštanja vojne infrastrukture na Kubi. Zatim je u januaru 2022. zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov, dobio pitanje da li se razmatra mogućnost pojave ruske vojne infrastrukture u „dvorištu“ SAD. Rjabkov je odgovorio da neće ništa potvrditi, ali neće ni isključiti.

Autori Sohua smatraju da je sada, u kontekstu ukrajinske krize i činjenice da Rusija direktno govori o vojnom sukobu sa NATO, mogućnost razmeštanja nuklearnih objekata na Kubi nesumnjivo još više porasla. Štaviše, kao što je već pomenuto, Ruska Federacija je suspendovala učešće u Ugovoru START i spremna je da se vrati na sporazum samo ako uzme u obzir američko oružje raspoređeno u Evropi.

„Tako se značajno povećava verovatnoća ponavljanja kubanske krize“, navode stručnjaci iz Kine.

Po njihovom mišljenju, Moskva se stvaranjem pretnje na granicama Sjedinjenih Država nada da će na ovaj način naterati Amerikance da konačno sednu za pregovarački sto. Nije tajna da su SAD te koje igraju vodeću ulogu u ukrajinskoj krizi i upravo sa njima treba da pregovaramo o daljem vanblokovskom statusu Ukrajine i da se Vašington odrekne svojih pretenzija na Kijev.

Istovremeno, ruski predstavnici ponavljaju da su spremni za pregovore ako uzmu u obzir interese Ruske Federacije.

Moskva je napomenula da će u svakom slučaju postići ciljeve postavljene u okviru specijalne vojne operacije, odnosno demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Istovremeno, Rusija je spremna da to postigne i na bojnom polju i kroz pregovore. Autori kineskog izdanja smatraju da je na ovaj način Rusija dala nagoveštaj SAD šta želi od njih u procesu mirnog rešavanja situacije.„Rusija očigledno već gubi strpljenje, ali za sada nastavlja da šalje signale da je spremna da pregovara. Ako Sjedinjene Države nastave da ignorišu ovo, kubanska kriza bi se mogla ponoviti. U stvari, ovo je ekstremni pritisak Rusije na Sjedinjene Države da povuku svoje dalje učešće o ukrajinskom pitanju“, piše Sohu.

U suprotnom, ako se stav SAD po ukrajinskom pitanju ne promeni, moguće je da će Ruska Federacija primorati SAD da sednu za pregovarački sto, obnavljajući okolnosti kubanske krize. Prema autorima kineskog izdanja, bliska saradnja na visokom nivou između Rusije i Kube jednaka je ultimatumu ruske strane Sjedinjenim Državama.

Prema rečima autora Sohua, Vašington je navikao da sopstvene geopolitičke ciljeve ostvaruje vodeći proksi ratove, ali ovoga puta situacija je nešto drugačija. Rusija je velika zemlja sa moćnom vojnom silom, a SAD rizikuju da se opeku suprotstavljajući joj se.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Udjite im medju bubrege, priredite im ruzicastu revoluciju, doslo vreme za "obrnuto".

 2. Beli Orao says:

  Tačno zavrnite im muda do ne zacvile od bola a tad nastavite sa uvrtanjem!

 3. Velika Metla says:

  Postaviti rakete na Kubi POD HITNO ! Američki satanisti razumeju SAMO MOTKU.

 4. Toma Marinković says:

  Mislim da Rusija je već neštpo uradila na Kubi,i to je noćna mora Amerikanaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *