РУСИЈА ВИШЕ НЕЋЕ СЕДЕТИ СКРШТЕНИХ РУКУ: Асаду стиже помоћ – ТУРЦИ У ПРОБЛЕМУ

RUSIJA VIŠE NEĆE SEDETI SKRŠTENIH RUKU: Asadu stiže pomoć – TURCI U PROBLEMU

1 marta 2020

Dve ruske fregate koje su u prošlosti učestvovale u antiterorističkoj operaciji u Siriji kreću novom rutom do ove zemlje usred pogoršanja situacije u Idlibu, najavio je PR ruske Crnomorske flote, Aleksej Rulev.

Ruske fregate Admiral Makarov i Admiral Grigorovič prolaze turski zemljouz Bosfor i Dardanel prema Sredozemlju, rekao je PR ruske Crnomorske flote Aleksej Rulev u petak 28. februara.“Admiral Makarov i Admiral Grigorovič, naoružani preciznim oružjem – raketnim sastavima Kalibar-NK – kreću se iz Sebastopolja prema otvorenom moru kako bi se pridružili pomorskoj grupi ruske mornarice u Sredozemlju…Još jedna fregata Crnomorske flote, Admiral Esen, bila je na misiji na Sredozemlju od januara”, rekao je.

Koja će biti misija fregata?

Fregate se vraćaju u regiju kako bi zapretili teroristima, rekao je za bivši komandant Crnomorske flote Viktor Kravčenko.

“Ako napetost raste negde u svetu, američki su brodovi i dalje tu. Zašto ne i mi? To može biti neka vrsta odvraćanja. Prisutnost naših brodova nužna je i za zaštitu naših brodova koji plove ovom regijom“, objasnio je g. Kravčenko. Prema bivšem komandantu ruske Baltičke flote Vladimiru Valujevu, dolazak ruskih fregata namenjen je osiguranju ravnoteže snaga. Pored toga, fregate mogu upotrebiti svoje projektile za zaštitu ruskih položaja u Siriji“, rekao je admiral.

Ruska flota koja sadrži petnaestak i još toliko pomoćnih brodova i čamaca trajno je u Sredozemlju, izvestila je služba Crnomorske flote.

Tokom ruske antiterorističke operacije u Siriji, dizel-električne fregate i podmornice nekoliko su puta ispaljivali rakete Kalibar protiv radikalnih fundamentalista. Rusija jača ovu pomorsku grupu nakon pogoršanja situacije u zoni Idliba.

Turske vlasti saopštile su u noći 27. na 28. februara da su najmanje 33 turska vojnika poginula u vazdušnim napadima koje je Ankara pripisala sirijskim vladinim snagama. Turska vojska otvorila je vatru na položaje sirijske vojske. Prema turskoj novinskoj agenciji Anadolu, predsednik Erdogan sazvao je poseban sastanak veća sigurnosti nakon što je dobio informacije o gubicima svoje vojske. Dvanaest turskih izviđačkih mesta nalazi se u području Idliba.

(logicno.com)

KOMENTARI12 komentara

 1. Duh proroštva says:

  Siriju će do te mere gaziti da će ostati samo Damask, taj kulturni centar i najstariji živi grad iz Starog Zaveta koji će biti pod zaštitom UNESC-a. Sirija će ostati bez žitelja jer Amerika namerava da baš tu stvori svoju najveću Vojnu Bazu, Rusi su se doduše isprečili radi druga Asada, ali šta će na kraju reći Asad? Nemojte više da se tučete preko moje zemlje i mojih leđa? Ili će reći nešto drugo? Može li doći do mira dok zver hara, vojno osvaja? Pa, ne, doći će sila Božija sa nebesa i sva prethodna carstva će poravnati, i uspostaviće svoje pravedno. Izdrži Adade, hrišćanin si.

 2. Milan says:

  Nekad je bilo tih 12 turskih posmatraćkih mesta u Idlibu. Ali turska je prekršila dogovor iz Sočija iz septembra 2018 godine tako što je na svoju ruku uvela nove posmatračke punktove tačnije baze te ih ima ukupno 35, sada možda i više. Turska nije ni obaveštavala rusku stranu da formira te nove punktove te je tako došlo do bombardovanja turskih vojnika u Siriji. Naime teroristi koji su napadali snage SAA su bili pored turskih vojnika, a sirijska borbena avijacija je jedino znala da su tu prisutni teroristi. Praktično Turska je podmetnula svoje vojnike kao glinene golubove da bi na taj način dobila (nekakav kakav-takav) povod za još veći napad na sirijski Idlib i na Siriju. Jako liči na operaciju pod lažnom zastavom.

 3. persida says:

  A Putin kao naivan pa ne zna sa kim ima posla.

  • Slobodanka says:

   Putin je sigurno znao kako će se odvijati ova ofanziva snaga SAA. Bila je vest o Putinovoj poseti Siriji 07. januara ove godine, tada ne samo da je razgovarao sa Asadom nego i baš malo poduže sa celim sirijskim generalštabom. Imajući u vidu da mnogo zna počev od kako je )ne)opremljena sirijska vojska i kakve planove ima postoji ta mogućnost da je mogao da proda sirijski Idlib svom prijatelju Erdoganu. Za takav dil na najvišem nivou dovoljno je da snage SAA ne budu dovoljno opremljene i pripremljene za ovu ofanzivu. Vreme će pokazati da li je tako, ali već sada jasno je da su vajni ruski stručnjaci zatajili u aktuelnoj ofanzivi "Zora Idliba" što doprinosi povećanom stradanju, verovatno i demoralisanju sirijske vojske.

  • Miki says:

   Scenario Markale iz Sarajeva

 4. Slobodanka says:

  Jeste odvratno ovo kako Turci i njihovi džihadisti napreduju u Idlibu, a Kremlj u takovj situaciji daje samo verbalnu podršku. Jako je spora i nedovoljno efikasna ruska vojna pomoć po pitanju odbrane Sirije. Počeli su 30.09.2015.godine. To već pune 4 godine bore se zajedno protiv terorizma i uz prisutnost ruskih vojnih instruktora i stručnjaka na svim nivoima borbe, zajedno sastavljaju i planove borbi i prate tok operacija, a Sirija još uvek nije dovoljna sposobna ni da odbrani položaje svoje vojske. Evo danima slušamo kako Turci umlaćuju snage SAA sa bespilotnim letilicima ne samo na položajima nego i u kasarnama u Idlibu, Alepu, Hami. Ruska baza Hmejmim u Siriji odavno je pod udarima bespilotnih letilica iz pravca Idliba i zaštićena je od tih udara, a vajni stratezi ostavili su sirijsku vojsku nezaštićenu čak i u kasarnama. Sirija drugih jačih saveznika nema niti može da ih nadje i onda nema kud nego da trpi to što ima. A Rusi zato imaju 100 kade i ko zna zašto je to tako. Liči na sabotiranje tipa kočničarenje. Rusi kao brane Siriju, ali ta država će nestati dok prispori Rusi završe tu svoju vajnu odbranu. U ovom našem vremenu da je naprimer medju nama živ i aktivan neko poput Živojina Mišića, baš me interesuje šta bi nam rekao iz stručnog ugla o današnjoj ruskoj vojsci. Onako laički ja vidim da se oni samo hvale kakve sve rakete imaju i ostalo naoružanje, ali u praksi to puno hvaljeno rusko naoružanje i s njim zajedno hvaljno rusko vojno znanje pokazalo se malte ne kao mlaćenje prazne slame. Cinici kažu "teško onom koga Rus brani", ali istina je da dodju dani kad su ti cinici u pravu. I ne samo dani jer još važnije je danas sagledati u kakvom je stanju Sirija nakon 9 godina rata i nakon više od 4 godine ruske vojne pomoći. Koliko je stanovništva preostalo u Siriji, koliko je zemlja osiromašila, koliko uopšte radi sirijska privreda nakon ovolikog ratnog rušilaštva i pljačke? Rusi to nekako veoma kilavo rade > kao brane Siriju ali ne da bi ona živela i postojala, nego brane je dok sasvim ne umre. Kao u pitanju je odbrana života, a borbeni barjak unapred stoji na polja koplja.

 5. Slobodanka says:

  Bojim se da će Sirija proći slično kao Srbija. S tim da postoji jedna velika razlika da Srbija se branila samo 78 dana a koliko dugo se brani SIrija i na kraju biće najverovatnije rasparčana i uništena. Zar nije cinizam kad puste onaj slogan: Krim je Rusija, Kosovo je Srbija. Najpre gde je danas stigla Srbija i ako se sistematski uništava Srbija jasno je da onda nema svrhe misliti ni o budućnosti Kosova. Tek kako danas porediti Kosovo sa Krimom? Krim je dobro zaštićen, a gde je naše KIM? Ta Rusija dodje kao neka slavna i guzata tetka, ali kad se ta guzata oklizne dečici u njenoj rodbini ispadaju creva. Pa se onda tetka još čudi kako su ta deca tako nežna i krhka.

 6. Milan says:

  Evo šta kažu Turci. Ministar za nacionalnu odbranu Turske Hulusi Akar saopštio je da se u sirijskom Idlibu izvodi operacija pod nazivom „Prolećni štit“. „Uspešno se nastavlja operacija „Prolećni štit“ koja je bila započeta 27. februara kao odgovor na napad na turske vojnike. Do danas je uništen jedan dron i osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, tri sistema PVO i ubijeno 2212 vojnika režima (predsednika Sirije Bašara Asada)“. Akar je naglasio da cilj operacije „nije sukob sa Rusijom“. „Naš zadatak je da sprečimo zločine koje vrši režim Asada, eliminišemo radikalne elemenate i sprečimo (talas) migracije“, naglasio je ministar. ... Aktuelna turska vojna operacija "Prolećni štit" vidi se da ima rezultata i po tome što snage SAA ne samo da su na istočnoj strani izgubile ključni saobraćajni čvor Sarakib sa okolnim mestima, nego sad i u jugozapadnom Idlibu prilično gube i povlače se. A Rusija? Ona pušta razmetljive Turke da odrade svoj posao. RUSI, VREME JE DA IDETE KUĆI. Već je prekoviše ovog vašeg zaludjivanja Sirijaca kako ćete im pomoći. KAKO RADITE NAJBOLJE BI BILO DA UOPŠTE NISTE NI DOLAZILI U SIRIJU.

 7. opet ja says:

  Ništa Rusija ne radi. Avioni iu Hmejmima više ne lete, turske bespilotne bukvalno rasturaju SAA, uništili su im preko 50 vozila za 2 dana uključujući i jedan Pantcir, sirijska avijacija upravo izgubila još dva aviona. Pri tom su teroristi zauzeli Sarakib i polovinu teritorija koje je SAA zauzela pre neki dan na jugu Idliba. Sirjske snage bukvalno ne smeju da provire na čist prostor jer ih turske bespilotne odmah uništavaju. Turska tuče sirijsku vojsku dalekometnim višecevnim bacačima direktno iz Turske. Za to vreme car Putko...šta on radi zapravo??

 8. Slobodanka says:

  Najnovije: "Turkish drone destroyed military convoy in the city of Khan al-Sibel" - Turski dron uništio je vojni konvoj... Sirijci bez odgovarajuće PVO neka ginu svaki dan pod turskim dronovima. A Rusi? Oni se dokono češu po onoj stvari.

 9. Jovan says:

  Ovo kao u sportu. Da li su prodali Asadovu "utakmicu u Idlibu"?

 10. Slobodanka says:

  "Turci koji dolaze" i to da zaštite teroriste najgore vrste zasad ostvaruju prednost u Siriji jer Turska u Siriji koristi dronove tipa Anka. To su najsavremeniji dronovi koje je Turska počela da proizvodi 2018 godine, a pretpostavlja se da ih ima 6. Dosad sirijska PVO je uništila dva takva drona, ali treba dočekati da uništi još 4 ili koliko ih bude. Osim tih dronova Turska ima i starijih tipova dronova koji su verovatno manje efikasni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *