РУСИЈА „ЗАЛЕДИЛА“ ЗАПАД: Ако желите рат, наши „КИНЏАЛИ“ су спремни

RUSIJA „ZALEDILA“ ZAPAD: Ako želite rat, naši „KINDŽALI“ su spremni

5 maja 2018

Deset aviona za presretanje MiG-31 sa supersoničnim raketama „kindžal“ već su na probno-borbenom dežurstvu, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Jurij Borisov.

„MiG-31 je njen nosač. Ovaj avion je najbolje prilagođen za izbacivanje ove rakete neophodnom brzinom i na neophodnoj visini. Kao potvrda za to da nije reč o nekakvoj egzotici služi podatak da je danas deset aviona na probno-borbenom dežurstvu i da su spremni za upotrebu u zavisnosti od situacije“, rekao je Borisov za televizijski kanal „Zvezda“.

Prema njegovim rečima, „kindžal“ je jedan od četiri tipa novog naoružanja o kojima je govorio vrhovni glavni komandant Vladimir Putin.

„Ovo je savremeno oružje: supersonična raketa velikog dometa, koja u suštini može da savlada sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane. Raketa je nepobediva i ima veoma ozbiljan borbeni kapacitet i potencijal“, dodao je Borisov.Supersonična raketa „kindžal“

Predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio je supersoničnu raketu „kindžal“ i druge najnovije sisteme ruskog naoružanja tokom obraćanja Federalnoj skupštini početkom marta.

Raketa može da razvije brzinu od deset mahova (deset brzina zvuka) i garantovano pobeđuje sve postojeće sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, prenoseći na razdaljinu do dve hiljade kilometara nuklearnu i konvencionalnu municiju.

Rakete „kindžal“ mogu da gađaju nosače aviona, razarače i krstarice potencijalnog protivnika. Prošlog decembra kompleks je stupio na probno-borbeno dežurstvo u Južnom vojnom okrugu.

Devetog maja borbeni avioni MiG-31K s kompleksom „kindžal“ učestvovaće na Paradi pobede u Moskvi.

(Sputnik)

KOMENTARI9 komentara

 1. M says:

  Kako da kažem,ali Kindžal i sl.hipersonične rakete najviše vrijede ako se upotrijebe za strateški prvi udar!Tad protivnik ne stigne niti može adekvatno više odgovoriti,tj.je izgubio rat u roku par minuta!Pogotovo nuklearni.Doduše ostaje mu pokoja podmornica.I tajna oružja...ako ih ima.Inače"la pa-pa"!Ehm-hm!Bolje biti obična budala i poginuti u ratu,nego u ev.greški ili bez nje,biti general i pobiti stotine miliona ljudi!Koji te čekaju nakon smrti!A ovako te čekaju tvoji najmiliji,ako ih imaš!

  • goran says:

   Rusi su rekli da nikada nece udariti prvi, znaci oni su spremni da izgube nuklearni rat u kojem delici sekunde o svemu odlucuju. To je u skladu sa njhovim medvedjim mentalitetom koji nikada nema inicijativu, vec samo ume da se brani. Zato sto ima instinkt i nagon krvoloka koji ne ceka, Zapad vlada svetom i tako ce ostati.

   • Miraš says:

    Opet ne misliš te pišeš više nego medvedje gluposti. Rusi neće udariti prvi, ali neće biti ni prvi udareni! Imaju razvijene sisteme osmatranja i imaju kindžale sa izvanrednom brzinom te će presresti rakete koje su na nju već ispaljene najkasnije na nebu iznad susedstva. Ako su neprijateljske rakete ispaljene na nju iz baze u Rumuniji biće presretnute najkasnije iznad Ukrajine, a ako su iz Poljske biće presretnute najkasnije iznad tri bivše baltičke Republike. Ako su ispaljene iz Nemačke, biće naprimer presretnute iznad Poljske, a iz Avijana biće presretnute iznad Hrvatske ili Madjarske. Ako su ispaljene iz Indžirika najverovatnije će biti presretnute iznad severne Turske, a iz V.Britanije biće presretnute bilo gde iznad Evrope. Ako su ispaljene iz Grčke mogu biti oborene na nebu iznad Bugarske ili Srbije.

 2. Zaharije qSerak says:

  Vaša snaga je već vidjena i naravno poznato nam je koliko ste spremni za ratovanje.Pustite šuplju priču o nečijoj nadmoćnosti.Amerika je imala 15000 aviona naspram Ruskih 3500 ,pa se nije moglo govoriti o nadmoćnosti.Amerika je jučer imala 11 teških nosača aviona,a Rusija ni jedan,pa se nije moglo govoriti o nadmoćnosti.Mogli bi ovdje svašta još nabrajati,ali na kraju nema nadmoćnosti i mogućnosti.Ima ko ima tehnologiju i pare.Google je upravo jučer objavio kada “ukucate” pojam osiguranje na Vašem kompjuteru Google dobije $54 !! Zarada Google u prošloj godini je bila recimo $350 milijardi.To je deset puta vise,nego sto je Istorijski dogovor o razmjeni Kine i Rusije!!!!Jucer je Buffet kupio 72 miliona akcija Apple i njegova vrijednost je skočila za nevjerojatnih 111 milijardi .Budalama ni ovi podaci nisu dovoljni,a normalnom čovjeku da.

  • Miraš says:

   Što se tiče Rusije i na temu kindžala ni slučajno nije reč o zaradi, nego o zaštiti njenih gradova i njenog stanovništva što je toliko dragoceno da nema cenu. Ali ako Vam jezikom zarade više leži objašnjenje može i to. NATO se isto može posmatrati kao izuzetna globalna kompanija u kojoj zaposleni od samog vrha pa naniže traže sebi sigurnost zaposlenja i sigurnost zarada. Njima uvek nedostaje sovjetska opasnost iz perioda hladnog rata, a iz tog ugla posmatrano - povlačenje Rusije nakon pada komunizma, raspada Varšavskog pakta i raspada SSSR za njih je isto bio veliki gubitak sigurnog posla. Zato im već duže vreme odgovara priča o novoj ruskoj opasnosti. Gomilanje trupa NATO-a na ruskim zapadnim granicama iz istočne Evrope nisu toliko težak problem za rešavanje ruskoj vojsci, ali nove NATO PRO baze u Istočnoj Evropi u Rumuniji i u Poljskoj jesu ozbiljna pretnja. Na to treba dodati i raspored ostalih baza NATO, itd. Rusi su morali da stvore nešto takve fantastične brzine i što sigurno uništava rakete protivnika.

 3. Miraš says:

  Rusija ima te kindžale prvenstveno za veoma značajne i izuzetne strateške poteze ili operacije i prvenstveno za sebe, a MANJI I MALI će i dalje da se snalaze kako moraju i proći će kako prodju. Evo kako zbog dogovora o medjusobnom nenapadanju dakle bez klasične podrške ratne avijacije a o kindžalu u ovom slučaju nema ni govora Sirija može da izgubi dragocenu pomoć od Irana. Baš sada Iran vrlo lako može da izgubi strateški značajnu kopnenu vezu sa Sirijom kod ranije oslobodjenog sirijskog pograničnog grada Abu Kemala. Time bi bilo ugroženo prisutvo Irana u Siriji, a što bi i Izraelu i SAD itekako odgovaralo. Da bude zanimljivije Rusija i SAD imaju dogovor u tom području o nenapadanju što snage SAA čini slabijim u eventualnom sukobu. .... Vest od o5.05.2018.: "ISIS preti strateškom pograničnom gradu u pokrajini Deir ez Zor. Islamska država (ISIS)je daleko od nestanka u istočnoj Siriji, uprkos nekim tvrdanjama njenog poraza od nekoliko svetskih lidera. ISIS je sada urezan u mini kalifat istočno od Eufrata izazivajući i SAA i SDF koji je podržan od SAD, a u kontinuitetu održava velike trupe u ovom regionu. Konkretno ID na drugoj strani Eufrata naspram Abu Kemala su glavna pretnja za bezbednost u toj pokrajini. Ako ISIS predje reku Eufrat i dodje na zapadnu stranu oni će napraviti haos. Za sirijsku vojsku ovo bi moglo biti katastrofalno jer od SAD podržane SDF snage mogle bi zatim poraziti ISIS i preuzeti kontrolu nad tim gradom ali i nad važnom saobraćajnicom. S obzirom da SAD i Rusija imaju dogovor o nenapadanju u ovoj oblasti onda i SAA i SDF se oslanjaju na ISIS sa očekivanjem da će napasti drugu protivničku stranu te da će iskoristiti pometnju i zatim preuzeti kontrolu nad tim područjima" Novinar je hteo da kažu da se SAA i SDF tu nešto nadmudruju preko ISIS. Lako je zaključiti da će ISIS nastojati da tog haosa bude u tom gradu i drugim mestima koje drži SAA. U drugom na prvi pogled boljem slučaju ako bi SAA prešla na drugu istočnu obalu reke i tamo zauzela neka mesta odmah bi ih gadjala avijacija Američke koalicije.

  • Miraš says:

   Nije mi bio cilj da jednostrano kritikujem Rusiju. Veoma je gadno kad se osvajačka velika sila usmeri u nečije dvorište, ali takav problem se ne rešava kao u bajci sa čarobnim štapićem a dolaskom druge njoj suprotstavljene velike sile. Složena je i to situacija za male zbog medjusobnih odnosa velikih sila.

   • goran says:

    Tvrdim da ni Tesla ne bi shvatio sta si hteo da kazes.

    • Miraš says:

     Ko prati rat u Siriji zna o čemu pišem. Svi znamo da je veoma važno da Sirija uzme nazad Omar i druga naftna polja. Kod Abu Kemala i drugih mesta u blizini ovakva rizična situacija traje već mesecima. Ta zapadna obala Eufrata bitna je kao start za prelazak na drugu istočnu stranu i oslobadjanje Omar polja i drugih naftnih polja kojih ima baš puno u tom jugoistočnom delu Sirije. U Oktobru prošle godine smo se nadali da će Tigrove odatle osloboditi Omar polje, ali ... naftna polja Omar tada je preuzela Američka koalicija. U trenutku kada su se Tigrove snage već probile do najznačajnijeg nalazišta nafte u Siriji preuzimanje je izvršeno od strane protivnika u "nemogućoj misiji", kada su za samo nekoliko časova teroristi ID napustili teritoriju od gotovo 50 kilometara u prečniku, a SDF snage (Kurdske snage koje podržava SAD) pobedonosno su podigle svoju zastavu iznad Omara. Sada je potencijalni opasan problem to što snage SAA ne samo da mogu izgubiti takvu važnu startnu poziciju duž zapadne strane reke Eufrat, nego mogu izgubiti i saobraćajnu vezu sa Irakom koja vodi do Irana. Sirija drugih kopnenih veza sa Iranom nema. Ne iznenadjuje što Američka koalicija(1) i SDF (2) ne oslobadjaju taj džep i što ID (3) u tom delu ima sve više bojovnika, jer svih troje pomenutih najverovatnije po već uhodanom običaju odradjuju zajednički plan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *