RUSIJA: Zapad je potrošio pet milijardi evra za destabilizaciju Ukrajine

RUSIJA: Zapad je potrošio pet milijardi evra za destabilizaciju Ukrajine

13 novembra 2014

Ukraine army soldiersPredsednica Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko izjavila je da je Zapad potrošio pet milijardi dolara na destabilizaciju Ukrajine.

Prema stručnjacima, zapadne države su potrošile ova sredstva protiv legitimnih ukrajinskih vlasti, rekla je Matvijenko, a preneo TASS.

„Ukrajinska kriza je dokazala da informaciona tehnologija, uključujući Internet i društvene mreže može da stvori lažnu realnost i izmeni svest normalnih ljudi radi koristi određenih političara“, kazala je Matvijenko.

„Zato je neophodno znati efikasno koristiti informacionu tehnologiju u sprečavanju zla i suprotstavljanju onima koji pokušavaju da sakriju istinu“, dodala je ona.

Protesti protiv ukrajinskih vlasti počeli su u novembru 2013, a u februaru 2014. predsednik Viktor Janukovič, svrgnut je sa vlasti. Ukrajinska vojska i proruske snage na istoku zemlje svakodnevno vode borbe, uprkos prekidu vatre koji je postignut na sastanku trilateralne Kontakt grupe u Minsku u septembru.

Najnovija eskalacija sukoba na istoku zemlje usledila je nakon izbora 2. novembra u samoproglašenim republikama Donjecka i Luganska, koje je Kijev označio kao kršenje mirovnog sporazuma.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila poginulo je oko 3.700 ljudi, a preko 9.000 je povređeno.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *