Rusija započela najveću PVO vojnu vežbu dosad; Amerika ne sme da uvede sankcije Rusima!?

Rusija započela najveću PVO vojnu vežbu dosad; Amerika ne sme da uvede sankcije Rusima!?

7 marta 2014

S-400Ruski Zapadni vojni okrug započeo je danas – na poznatom poligonu Kapustin Jar kod Astrahana – dosad najveću vežbu svojih PVO snaga.

Objavljujući ovo, načelnik pres-službe ZVO, pukovnik Oleg Kočetkov, saopštio je: da su u vežbu – po prvi put – uključene i kompletna kopnena struktura okruga i jedinice PVO Severne ratne flote.

Prema njegovim rečima, u vežbi učestvuje i oko 3.500 stručnjaka okruga za PVO. U vežbu je uključeno više od 1.000 „komada“ vojne i specijalne tehnike.

U prebacivanju ljudi i tehnike u različite delove zemlje bilo je angažovano „oko 30 vojnih ešelona“.

Kočetkov je „radni zadatak“ vežbe odredio ovako: „Uvežbavaju se zaštita vojnih jedinica i najvažnijih objekata infrastrukture, plus – odbijanje vazdušnih udara uslovnog protivnika. Akcenat je i na borbenoj koordinaciji dejstava „baterija“, boljoj taktičkoj, tehničkoj, specijalnoj, inženjerskoj i vojno-medicinskoj pripremi“.

Prema njegovim rečima, u vežbu su uključeni zenitno-raketni sistemi „S-300“, „Buk M1“, „Osa“, „Strela-10“, zenitni topovsko-raketni sistemi „Tunguska“ i mobilni zenitno-raketni sistemi „Igla“.

KERI: Amerika namerno ne uvodi sankcije

Sjedinjene Države zasad namerno još ne uvode sankcije protiv Rusije da bi bila sačuvana mogućnost dijaloga i deeskalacije krize u Ukrajini – objavio je Džon Keri u Rimu, posle razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i ministrima spoljnih poslova više zapadnoevropskih država.

Napomenuvši da je Baraka Obama već potpisao „izvršni ukaz” koji omogućava uvođenje sankcija svima koji su, gledano iz Vašingtona, odgovorni za kršenje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine, Keri je ojasnio: „Postoje razlozi što je za realizaciju ukaza pripremljen samo „pravni kostur”, što još nema konkretnih kaznenih mera protiv konkretnih ljudi. Želimo da vodimo dijalog koji bi vodio deeskalaciji u Ukrajini. SAD rade na tome da Rusija započne direktne pregovore sa onima koji sada u Kijevu drže faktičku vlast. Potencijalno formiranje međunarodne kontaktne grupe ne može biti za postoječu vladu Ukrajine. Svi naši zapadni partneri u njoj vide samo faktor podrške kontakata između Moskve i Kijeva”.

Osvrnuvši se na zakazani krimski referendum, državni sekretar SAD je rekao da se njime krše Ustav Ukrajine i norme međunarodnog prava.

„Koliko razumem, Ustav Ukrajine traži da se o svakoj promeni unutrašnjeg uređenja i granica obavezno održi sveukrajinski referendum. U svakom slučaju, nastaviću da sa kolegom Lavrovom profesionalno razmatram sva važna pitanja i nadam se da će to biti u korist globalnog mira, stabilnosti i bezbednosti” – naglasio je Keri.

Lavrov je, povodom svoje najnovije runde pregovora sa Kerijem, izjavio: „Nastavili smo diskusiju o tome kako maksimalno pomoći prevladavanju krize u Ukrajini, a da to bude na pravnom i ustavnom terenu i uz oslanjanje na sporazum od 21. februara.”

KOMENTARIJedan komentar

  1. Istina says:

    Poštovani RUSI molimo Vas da zamolite ove NATO fašiste da napuste Kosovo i da izmeste bazu jer jih Srbi nisu ni tražili za razliku od naroda Krima.Poštovani ti američki fašisti su OVK proglasili terorističkom organizacijo ali im nije smetalo da ih naoružaju i dovedu na vlas.Sad su na Kosovu sa bazom dabi jih sačuvali a napravili su novu Albansku državu.To isto u Ukrajini NATO fašisti njihov način je prepoznatljiv i nemojte im ni milimetra jer došlo je dase kaže NJET...A jasam posle prve bombe na Srbiju uveo sankcije fašističkoj americi nepijem Koka Kolu i neidem u Mek a izbegavam sve štoje američko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *