РУСИЈА ЗАПОЧЕЛА ПРОЈЕКАТ: У Србији се отварају руске школе и медији

RUSIJA ZAPOČELA PROJEKAT: U Srbiji se otvaraju ruske škole i mediji

17 oktobra 2015

54645645 Putin Serbia 43Dokument o sprezi u oblasti obrazovanja, kulturne razmene i informisanja potpisan između Ruskog doma, škole Artimedija i Udruženja za mlade Srbije

Sporazum o saradnji u oblastima međunarodne društvene saradnje između institucija Srbije i Ruske Federacije kojim je predviđena izgradnja ruske osnovne škole i kulturna razmena, ali i osnivanje ruskih medija u Srbiji potpisan je juče u Ruskom domu u Beogradu.

Sporazum su potpisali zamenik direktora Ruskog doma Roman Rikunov, osnivač srednje škole Artimedija Saša Borojević i predsednik Udruženja za mlade Srbije (UMS) Boško Kozarski.

– Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja ozvaničenje već postojeće saradnje između ove tri institucije u oblasti nauke, obrazovanja, kulture i umetnosti. Ponosan sam što sam danas ovde, jer su naše najveće bogatstvo upravo srpski prijatelji koji cene i vole rusku kulturu – rekao je Rikunov.

Najavljen je i projekat prve privatne ruske osnovne škole van teritorije Rusije koja će biti izgrađena na Novom Beogradu do septembra sledeće godine.

– Investicija je vredna dva miliona evra i od velikog je značaja i za Beograd i za Rusiju. Za školu već postoji veliko interesovanje, u njoj će predavati ruski profesori, a moći će da se upiše 300 dece – rekao je Saša Borojević iz Artimedije.

Predsednik UMS Boris Kozarski je kazao da će akcenat biti i na ruskoj kinematografiji:

– U sklopu kulturno-umetničke razmene dovešćemo najpoznatija ruska imena u Beograd, ali ćemo se baviti i afirmacijom srpskih umetnika u Rusiji.

Najavljeno je i osnivanje ruske medijske kuće u Beogradu koja će program zasnovati na kulturno-obrazovnom i informativnom programu, a otvoriće i nova radna mesta.

Saša Borojević kaže da dva nadležna ministarstva Rusije i Srbije već rade na rešavanju pitanja automatskog priznanja diploma ove škole. Škola će se prostirati na 3.000 metara kvadratnih i imaće bazen, hokejašku dvoranu, sportske sale i specijalno opremljene učionice.

(Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Stevan Petrović says:

    Slava Tebi Bože naš! Napokon neki Srbi progledaše (ili su čekali pogodan momenat)da javno kažu istinu i da su spremni istu da stave u funkciju svoga(ali i ruskog) naroda. Zašto od gotovine praviti veresiju, zašto trčati za DOKAZANIM i PROVJERENIM neprijateljima, a zaboravljati braću i prijatelje koji su se toliko puta u prošlosti pokazali da su to što velim, ponekad i na sopstvenu štetu. Još jednom - Bože Slava Tebi zauvijek. Amin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *