РУСИЈА започела серијску производњу зенитног ракетног система С-500

RUSIJA započela serijsku proizvodnju zenitnog raketnog sistema S-500

10 marta 2018

Rusija je počela serijsku proizvodnju zenitnog raketnog sistema S-500 „Prometej“, koji je poznat i pod oznakom 55R6M „Trijumfator-M“.

Raketni sistemi S-400 oko kojih se otima pola sveta bili su stepenik iznad S-300, a S-500 su – novi stepenik.

Kako tvrdi vojni vrh u Moskvi, ovaj sistem ima domet do 600 kilometara, presreće i uništava i rakete srednjeg dometa bojeve glave interkontinentalnih balističkih raketa u njihovoj završnoj fazi leta.

Istovremeno može da gađa do 20 različitih ciljeva.

Ruski raketni stručnjaci već obezbedili međusobno povezivanje S-300, S-400 i S-500 koji budu dejstvovali u određenoj zoni, sa podelom uloga među tim sistemima. I, smatraju da će zone pod njihovom zaštitom biti pod teško probojnim „kišobranom“.

U vojnom vrhu RF smatraju da je S-500 u mnogo čemu superioran američkim raketnim sistemima THAAD i Aegis Ashore. Uprkos tome, u Moskvi ne nameravaju da – zbog ogromnosti nacionalne teritorije – prave protivraketno zaštitno polje.

Umesto toga, braniće sve važne objekte civilne i vojne infrastrukture, industrijske objekte, gradove, pozicije raketnih strateških snaga, kopnene, pomorske i avio-baze i druge „vitalne tačke“.

Moguće je da će S-500, koji je istovremeno u funkciji i protivvazdušne i protivraketne odbrane, biti uključen u PRO Moskve, a s obzirom na njegov domet – štitiće celu centralnu zonu evropskog dela Ruske Federacije.

Vazdušno-kosmičke snage RF treba da do kraja 2020-te dobiju ukupno 56 diviziona S-400 i 10 diviziona S-500.

Prvi divizioni „Prometeja“ stići će u svoje jedinice krajem ove ili početkom naredne godine.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. slobo says:

    Ma sta ce I'm da I'm stoji sve u vitrini.I onako ne smiju nista da upotrijebe .Ameri ih bombarduju u Siriji samo tako a da ne govorim o ruskim Saveznicima .Ameri ih kokaju ko golubove a Rusi cute I misle da ce nesto izvuci za sebe iz tog svega .Dugo to vec traje I pokazuje se da su ne mocni I nemaju hrabrosti da zaustave bombardovanja Sirije .Samo pozivaju na uzdrzanost .Ma nek se nose bre .Samo cu da vidim sad Kad Ameri udare po Siriji zbog navodnog Hemijskog oruzja .Rusi ce to ostro da osude kao I do sad.Ma daj ba procitali su vas svi .Zapad vas je iskusavao par puta I video da ste mlakonje I sada ce da rade po svom .Pa ni do sada vas nisu nista pitali I tako ce biti I od sad.

  2. PRVA LINIJA says:

    AKO NAM DAJU OVO, U BECU IMA DA IDU PESKE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *