РУСИЈА ЗАПОЧИЊЕ ИНТЕРВЕНЦИЈУ: Руси крећу у ослобађање Палмире од џихадиста!

RUSIJA ZAPOČINJE INTERVENCIJU: Rusi kreću u oslobađanje Palmire od džihadista!

30 septembra 2015

T-90_tank-syriaRusi obučavaju sirijske snage da potisnu islamiste iz Palmire i oslobode ostatke rimskog grada, što bi bila velika pobeda rusko-sirijske kolacije i ujedno označilo preokret ratu sa takozvanom “Islamskom državom”.

Putin nije poslao trupe samo da bi pokazao solidarnost sa Bašarom al Asadom. Njemu je potrebna pobeda. Sirijska vojska se naoružava i obučava za veliki vojni napad na pozicije islamista u Palmiri – navodi londonski “Indipendent”.

Oslobađanje rimskog grada neće samo ojačati poziciju Asada, već će postati i veliki simbol novog pristupa Moskve na Bliskom Istoku, tvrdi list.

Pročitajte još:

Prvi snimci ruske vojske u Siriji! (VIDEO)

Ulazak RUSKE VOJSKE u Siriju!

Novi ruski avioni, protivtenkovske rakete, a možda čak i tenkovi “T-90″, pripremaju se za borbe u pustinji.

Jedan od najsavremenijih aerodroma u Siriji nalazi se samo 50 milja od Palmire i sirijska vojska već nekoliko meseci planira da izvrši napad na području ovog grada.

Kako tvrdi “Indipendent”, pre sedam dana Damask je odložio napad zbog straha da će islamisti uništiti preostali deo rimskog grada.

Međutim, ovi strahovi su sada elimisani, jer su, u međuvremnu, islamisti pokazali da će uništiti te hramove i bez napada na svoje položaje.

Sirijsko-ruska ofanziva počeće u roku od tri sedmice ili početkom novembra.

Palmira predstavlja prioritetni zadatak, jer je svet “više zabrinut za sudbinu ostataka rimskog grada nego ljudi” i mnogi smatraju njegovu okupaciju značajnim uspehom “kalifata”.

Za Putina, pobeda bi bila veliki simbol nove projekcije interesa Rusije na Bliskom istoku.

Istovremeno, za Obamu, Kamerona i druge zapadne lidere, koji četiri godine nisu u stanju da svrgnu Asada, niti da zaista napadnu “Islamsku državu”, zauzimanje Palmire uz rusku pomoć biće ponižavajuća lekcija.

Lideri Bliskog istoka će, u tom slučaju, imati veliko poverenje u Moskvu, a ne u Zapad.

Ukoliko Putin i Asad “skrate krila” islamistima, SAD i NATO će se morati dogovoriti sa Moskvom o budućnosti Sirije – navodi britanski list.

KOMENTARI6 komentara

 1. otac Satarije says:

  a šta ima da se dogovaraju sa SAD-om i nato-om ??? Asad ostaje, Iran onda neće moći da napadnu,mogu naftovod preko Sirije da zaborave, nema tu dogovora kad su interesi potpuno oprečni.

 2. miroslav says:

  Nesto mi govori da od svega toga nema nista.Rusi su zastitili svoje baze i to je sve.

 3. mija says:

  Palmira rimski grad? Samo utoliko što su ga Rimljani opljačkali i razrušili jedno šesnaest puta u istoriji. Palmira je nastala još u preistoriji i pominje se čak i u Bibliji. Prvobitno bila je oaza sa više izvora pitke vode na putu svile i zahvaljujući tome razvio se bogat grad sa izvanrednom kulturom. Autohtono stanovništvo Palmire je govorilo jednim dijalektom aramejskog, koji je, kažu neki, sličan srpskom. Ovo insistiranje poslednjih dana u zapadnoj štampi na tome da je Palmira rimski grad rešava zagonetku otkud Zapadu ideja da ID naredi da "sruši" spomenike u Palmiri: oni njih smatraju svojom baštinom i verovatno ih nisu srušili nego otpremili na sigurno na Zapad, a na njihovom mestu samo priredili holivudske scenske efekte eksplozija. Nadam se da će doći vreme kad će sve što su odneli morati da vrate tačno tamo odakle su uzeli.

 4. miroslav says:

  Mijo to je tacno.Holivud moze sve.Nikad mi to nije palo napamet!?

 5. Altaj says:

  Ni jedna jedina vest koju naširoko objavljuju listovi svih fela, a najviše američki, nije potvrđena ni elementarno. Svi počeli da ratuju a nigde još nisu zapucali. Nešto malo oružja i ljudstva je samo Rusija poslala i to u svoju bazu. Većinom tih par stotina stručnjaka čeka dalji dogovor da počnu sa obukom sirijske vojske. Putin gazi ove prve korake ko po jajima, jer svaku grešku može skupo platiti. Do sada nije napravio ni jednu u Siriji i ne zaleće se. Sirija, sa nepoznato koliko raznih suprotstavljenih grupa, može biti na kratko teška zamka, ako se bilo ko zaleti. Verujem da ni Asad ne zna baš tačno ko gde ratuje, osim glavnih grupa, i zato nije ni smeo nešto više da pokuša, pa sve i da je imao snage. Ruski generali će izvesti(da se našalim malo) vivisekciju terena pre nego što bilo šta pokrenu. U taj posao Rusi neće nikog uključiti za sada, a verovatno ni kasnije. Putin je prvo uzdrmao svet i sačekao reakcije, obavestio Svet šta treba da se preduzme, zatražio saglasnost OUN, sastao se sa Obamom i verovatno doneo odluku. Ništa još nije aktivno, ili bar ne u smislu napada i neće biti još najmanje mesec dana, po svim predviđanjima(nisam ja izmislio. Uvek moram da se pravdam zbog nevernih Toma) sledi izviđanje najmanje mesec dana i ni jedan saveznik neće smeti da učini ništa dok se to ne završi. Tek onda sledi dogovor sa Saveznicima, koji gotovo sigurno neće ulaziti sa svojim vojskama u Siriju, nego će davati svu podršku sirijskoj vojsci. (Što ne znači da baš nigde i ni jednom neće ući)Da su Sirijci imali mogućnosti da dobiju ranije neko bolje naoružanje, ne bi bili toliko potisnuti. Zato će sada, nadam se, udariti onako kao i Srbi sa Krfa. Ni Kina neće učestvovati u borbama direktno, i sačekaće, ako je uopšte poslala taj nosač aviona(za čega nema nikakvih dokaza niti izjava), ali to će biti isključivo u dogovoru sa Rusijom. Tek kada se bude videlo, ako se bude videlo, da sirijska vojska privodi kraju rat, onda možete očekivati neke druge scenarije od strane Kine i Rusije. Kina će verovatno ugovoriti veliki deo obnove i izgradnje Sirije, ali će se vojno manje mešati ili prodavati naoružanje Siriji, jer će poštovati starije interese, t.j. ruske. Do toga je put još uvek neizvestan. Zaletanje medija, i svetskih i naših, je unelo malo zabune i oformilo mišljenje da Rusi, Kinezi, Iranci i Iračani već zauzimaju sa ljudstvom pozicije u Siriji. Toga nema i neće ni biti. Sirija ima dovoljno vojske, a ono što se razbežalo, sada će se vratiti i nastaviti da ratuje kao i jugoslovenski prvoborci koji su započeli da ratuju u partizanima tek od 1944-5. Tako to ide. Dakle, spustite tu nepostojeću loptu. Neka je cakaju mediji. To nije lopta iz Sirije nego iz CIA kuhinje.

 6. mija says:

  Mislim da je cilj već delimično ostvaren: prestalo je odsecanje glava, smanjen teror nad stanovništvom (tako mi se bar čini) i nema više rušenja spomenika. Za upotrebu oružja nikad nije kasno. A nije dobro upotrebiti ga prerano. Vrlo je moguće da su Ameri postavili neku zamku. Možemo pročitati u zapadnoj štampi neke prozivke Rusa što već jednom ne intervenišu, a to je ne samo čudno, nego i veoma dobar indikator da su tamo postavili neku zamku. Neće im uspeti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *