Rusija: Zemljotres jačine 8,2 stepena pogodio Sahalin, tresla se i Moskva

Rusija: Zemljotres jačine 8,2 stepena pogodio Sahalin, tresla se i Moskva

24 maja 2013

Zemljotres RusijaRusku oblast Sahalin, na samom istoku zemlje, pogodio je zemljotres jačine 8,2 stepena Rihterove skale. Kako javlja Raša tudej, naknadni potresi osetili se čak i u Moskvi, što govori o jačini zemljotresa.

Ruske vlasti izdale su upozorenje na cunami za oblasti Sahalin i Kurilska ostrva, zbog zemljotresa čiji je epicentar bio u Ohotskom moru, ali su poslije to upozorenje povukle. Naknadni zemljotresi takođe su bili veoma snažne magnitude jer su se osetili čak u Moskvi koja je od te oblasti udaljena 9.000 kilometara.

Kako prenosi Raša tudej, stanovnici Moskve zvali su nadležne službe prijavljujući da su osetili vibracije i tremor zbog kog se pomerao nameštaj.

„Neki su čak i napustili svoje stanove, iz bezbjednosnih razloga“, rekao ne neimenovani izvor iz hitnih službi agenciji Inerfaks.

Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, niti pričinjenoj materijalnoj šteti. Raša tudej javlja da su neki stanovnici Sahalinskog regiona kazala da nemaju struju. U međuvremenu, seizmičari su najavili da se može očekivati da još jedan snažan zemljotres jačine preko 7 stepeni Rihterove skale pogodi istu oblast za nekoliko dana.

Kurilska ostrva koje je danas pogodio snažan zemljotres su vulkanski arhipelag u ruskoj Sahalinskoj oblasti.

Prostiru se dužinom od 1.300 kilometara od japanskog ostrva Hokaido do poluostrva Kamčatka, razdvajajući Ohotsko more od severozapadnog Pacifika.

Ovom arhipelagu pripada 56 ostrva i više stijena. Na njemu postoji 39 aktivnih vulkana, navodi se na sajtu Vikipedije. Na Kurilskim ostrvima živi oko 16.700 ljudi. Većina se bavi ribarstvom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *