РУСИЈА ЖЕСТОКА: Фашизам још увек постоји у Хрватској, погледајте шта раде Србима!

РУСИЈА ЖЕСТОКА: Фашизам још увек постоји у Хрватској, погледајте шта раде Србима!

8 јуна 2015

hrvatska-rusija 45Министарство спољних послова Руске Федерације поводом обележавања 70. годишњице победе над фашизмом израдило је опсежан документ назван „Неонацизам – опасна претња људским правима, демократији и владавини права“ у којем је, у оквиру анализе европских земаља, обухваћена и Хрватска која је прозвана због нетоларанције према Србима.

Руси између осталог наводе да је „агресивни национализам, етничка и верска нетолеранција усмерена првенствено против највеће мањинске групе, Срба, чији се број од 1991. смањио за две трећине“, пише Слободна Далмација.

Позивајући се на податке активиста за људска права, тврде да је у последњих 19 година око 30.000 Срба у Хрватској прешло на другу веру, односно прихватило католичанство.

„Стручњаци кажу да је главни разлог за то жеља родитеља да спрече малтретирање деце у школи на основу њихова етничког или верског порекла“, наводи се у документу.

Руски аналитичари истичу и да се Срби у Хрватској суочавају с озбиљним административним и другим препрекама у проналаску посла и повратку имовинских права.

Набрајају се такође појединачни случајеви ксенофобног вандализма на православним гробљима, скидање ћириличних плоча, уништавање спомен-плоча за жртве усташког логора Јадовно на Пагу као и скрнављење јеврејског гробља из XВИ века у Сплиту.

У овом документу су Славонија, северна Далмација и западни Срем лоцирани као подручја у којима је посебно јак хрватски национализам.

Наводи се и да је бивши председник државе Иво Јосиповић упозорио на узнемирујуће трендове јачања неофашизма и неонацизма у Хрватској пред којима не би требало затварати очи.

Коментаришући тај извештај, председник саборског Одбора за људска права и права мањина Фурио Радин тврди да никад није чуо за податак да је 30.000 Срба прешло на католичанство и да се ради о неоснованим бројкама.

Радин уверава да Хрватска не може бити прозивана за неонацизам, да постоји „спорадично кокетирања с усташтвом, стадионски национализам, али да генералне оцене руског МВП-а не стоје“.

Неки од случајева који се наводе налазе се и у опсежној студији „Насиље и несношљивост према Србима у 2014.“, коју је израдила чланица Српског народног већа и новинарка Тамара Опачић.

СНВ и Клуб заступника СДШ у Сабору почели су 2013. године евидентирање и праћење таквих случајева, па Опачић наводи да је прошле године забележено 82 примера етнички мотивисаног насиља, несношљивости и говора мржње против Срба, што је пораст у односу на годину раније.

„За то су криви избори јер десница предвођена ХДЗ-ом као главни политички капитал за повратак на власт користи националистичку реторику која подразумева антисрпску хистерију“, казала је Опачић.

Под лупом Руса се нашао и певач Марко Перковић Томпсон, па се у њиховом извештају оцењује да непостојање закона против историјског ревизионизма и негирање ратних злочина омогућава хрватским естрадним звездама да пропагирају усташтво, при чему истичу Томпсонов пример и његово певање „Јасеновца и Градишке Старе“, песме у којој се величају усташки покољи.

Члан Извршног одбора Хрватског хелсиншког одбора Иво Банац потврђује да у Хрватској, као и другде, има инцидената који су везани за неофашизам, али пита „ко су Руси да раде прозивке и с којим интересом?“.

Он сматра да закон који би бранио историјски ревизионизам не би смео да буде донет јер би ограничио слободу говора.

Лист наводи и детаље из студије СНВ-а где се налазе и фотографије и пописи графита нацистичких, фашистичких и усташких симбола и поруке којима се позива на физичко насиље према Србима, у готово свим хрватским градовима, као што су „Србе на врбе“, „убиј Србина“, „Србине сели се“, „кољи Србе“…

Такође је наведено да је највећа концентрација увредљивих графита забележена на улицама Загреба.

KOMENTARI7 коментара

 1. eto me says:

  moja familija živi ovdje vjekovima.Srbijo pobrini se za svoje ljude,svoj narod.Zašto čekaš da vas neko drugi upozori na to.Dok su nas klali u poslednja dva rata imali ste neku sigurnost,jer mi smo Vam jastuci za miran san.

 2. Za Srbiju says:

  Prodajete li stan, kuću ili zemlju, ne prodajte je Srbima, makar nudili više cene. Prodajući Hrvatu i za nižu cenu izbegavate deo proživljenih strahota našim unucima… Kada vam u preduzeću trebaju novi radnici, ne zapošljavajte Srbe… Izbegavajte trgovine čiji su vlasnici Srbi… Ne družite se i ne prijateljujte sa Srbima jer tako izjegavate njihov ulazak u hrvatsko narodno tkivo… Decu i unučad upućujte da se ne druže sa Srbima, kako bi izbegli ženidbe… Treba stvoriti takve uslove da požele da odu – jasno stoji u tom letku.

 3. Zapadnjak says:

  "Tko su Rusi da rade prozivke i s kojim interesom",stavio Ivo Banjac prst na čelo i postavio sebi najgluplje pitanje koje eto može jedna pokvarena,nepismena budala da postavi prvo sam sebi pa onda i svima drugima.Rusija je ako to Banjca zanima a nije mu poznato,vekovni Srpski rođak,brat,ne prijatelj,brat,jel to tebi Banjac jasno?I ostavivši da Srbija reši probleme posle 2. rata,koje Srbi nisu rešili,zbog dobro znanih razloga,Rusija danas vidi da se istorija u Hrvatskoj ponavlja i da se njihova braća opet pokrštavaju,maltretiraju i ugnjetavaju.Zato je Rusija postavila to pitanje i verovatno će dobrano poraditi na tome,a ako se zainteresirala za pojedine remetilačke faktore u Hrvatskoj,eeee to već nije dobro,po faktore,naravno.

 4. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Dok Rusija pokazuje iskrenu zabrinutost za sudbinu Srba iz Krajine i Rvatske, za to vreme Srbiju, njene političare i sam narod žestoko boli dupe, vlada potpuna nezainteresovanost za sudbinu našeg naroda preko Dunava i Drine, i to je, uglavnom, najveli razlog srpskog propadanja. Ili možda nisam u pravu?

 5. KIRIL says:

  U pravu si Lady Gaga...Srbija se branila u obadve Krajine,ali to Srbima u Srbiji nije bilo jasno.Koliko sam samo puta cuo u Srbiji kritike na racun Krajsnika:Trpimo sankcije zbog vas iz RSK i RS...bolilo je to,itekako.Nikoga nije bilo briga koliko je pravoslavaca pobijeno,poklano,silovano,muceno,proterano...Da su Srbi u RSK i RS,propustili ustase i balije do granice Srbije,tek bi onda nastao pokolj.Da su bili pametni u Beogradu kao sto nikada nisu ni bili(jer su uvek verovali u bratstvo i jedinstvo,i postavljali izdajnike u vladi),cim je zapoceo rat sa Slovenijom i hrvatskom,Srbska vlada,vojska i policija u Beogradu trebala je da naredi "ciscenje bivse brace"iz Srbije,reciprocitet...ali,ali,ali...sad je jedino Srbija i CG puna"govana".Krajisnici su veliki i casni ljudi,hrabri borci...siguran sam da kad bi sutra u Srbiji zaratilo,bili bi svi do jednog,rame uz rame sa svojom bracom.

 6. Petar says:

  Opet loženje Srba da bi se povjerovalo da kao Rusi nešto pomažu Srbima, da će se kao pomoći kada se kao Rusija digne? Danas kada su Srbi protjerani i kada je kraj srpske priče u Hrvatskoj? Sam naslov "Rusija žestoka", čuj žestoka... i koji je smisao danas kada su Srbi svedeni na 3 % (a 1991 bilo ih je 15% u HR) da nešto kao ''Rusi pomažu''...Dajte ljudi !!!! Ovdje se ne radi o žestokoj Rusiji već se radi se o opsežnom dokumentu nazvan „Neonacizam – opasna pretnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava“ gdje je obuhvaćena i ta Hrvatska koja je samo prozvana zbog netolarancije prema Srbima. To je samo usr... dokument, nikakva žestoka Rusija. Gade mi se ovakve gluposti, kao da se pljuje po Srbima, po srpskoj naivnosti.

 7. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Kirile, imam ja u vezi mnogo čega i Krajišnike da nagovnam, nisu ni oni cvećke, ali naravno da bi u slučaju potrebe prvi skočili u odbranu Srbije, dok bi Šumadinci nezainteresovano drkali ku@rac, jer je za Šumadinca Srbija ono što vidi kad se popne na prste.........

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u