РУСИЈА ЖЕСТОКА: Фашизам још увек постоји у Хрватској, погледајте шта раде Србима!

RUSIJA ŽESTOKA: Fašizam još uvek postoji u Hrvatskoj, pogledajte šta rade Srbima!

8 juna 2015

hrvatska-rusija 45Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije povodom obeležavanja 70. godišnjice pobede nad fašizmom izradilo je opsežan dokument nazvan „Neonacizam – opasna pretnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava“ u kojem je, u okviru analize evropskih zemalja, obuhvaćena i Hrvatska koja je prozvana zbog netolarancije prema Srbima.

Rusi između ostalog navode da je „agresivni nacionalizam, etnička i verska netolerancija usmerena prvenstveno protiv najveće manjinske grupe, Srba, čiji se broj od 1991. smanjio za dve trećine“, piše Slobodna Dalmacija.

Pozivajući se na podatke aktivista za ljudska prava, tvrde da je u poslednjih 19 godina oko 30.000 Srba u Hrvatskoj prešlo na drugu veru, odnosno prihvatilo katoličanstvo.

„Stručnjaci kažu da je glavni razlog za to želja roditelja da spreče maltretiranje dece u školi na osnovu njihova etničkog ili verskog porekla“, navodi se u dokumentu.

Ruski analitičari ističu i da se Srbi u Hrvatskoj suočavaju s ozbiljnim administrativnim i drugim preprekama u pronalasku posla i povratku imovinskih prava.

Nabrajaju se takođe pojedinačni slučajevi ksenofobnog vandalizma na pravoslavnim grobljima, skidanje ćiriličnih ploča, uništavanje spomen-ploča za žrtve ustaškog logora Jadovno na Pagu kao i skrnavljenje jevrejskog groblja iz XVI veka u Splitu.

U ovom dokumentu su Slavonija, severna Dalmacija i zapadni Srem locirani kao područja u kojima je posebno jak hrvatski nacionalizam.

Navodi se i da je bivši predsednik države Ivo Josipović upozorio na uznemirujuće trendove jačanja neofašizma i neonacizma u Hrvatskoj pred kojima ne bi trebalo zatvarati oči.

Komentarišući taj izveštaj, predsednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava manjina Furio Radin tvrdi da nikad nije čuo za podatak da je 30.000 Srba prešlo na katoličanstvo i da se radi o neosnovanim brojkama.

Radin uverava da Hrvatska ne može biti prozivana za neonacizam, da postoji „sporadično koketiranja s ustaštvom, stadionski nacionalizam, ali da generalne ocene ruskog MVP-a ne stoje“.

Neki od slučajeva koji se navode nalaze se i u opsežnoj studiji „Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014.“, koju je izradila članica Srpskog narodnog veća i novinarka Tamara Opačić.

SNV i Klub zastupnika SDŠ u Saboru počeli su 2013. godine evidentiranje i praćenje takvih slučajeva, pa Opačić navodi da je prošle godine zabeleženo 82 primera etnički motivisanog nasilja, nesnošljivosti i govora mržnje protiv Srba, što je porast u odnosu na godinu ranije.

„Za to su krivi izbori jer desnica predvođena HDZ-om kao glavni politički kapital za povratak na vlast koristi nacionalističku retoriku koja podrazumeva antisrpsku histeriju“, kazala je Opačić.

Pod lupom Rusa se našao i pevač Marko Perković Tompson, pa se u njihovom izveštaju ocenjuje da nepostojanje zakona protiv istorijskog revizionizma i negiranje ratnih zločina omogućava hrvatskim estradnim zvezdama da propagiraju ustaštvo, pri čemu ističu Tompsonov primer i njegovo pevanje „Jasenovca i Gradiške Stare“, pesme u kojoj se veličaju ustaški pokolji.

Član Izvršnog odbora Hrvatskog helsinškog odbora Ivo Banac potvrđuje da u Hrvatskoj, kao i drugde, ima incidenata koji su vezani za neofašizam, ali pita „ko su Rusi da rade prozivke i s kojim interesom?“.

On smatra da zakon koji bi branio istorijski revizionizam ne bi smeo da bude donet jer bi ograničio slobodu govora.

List navodi i detalje iz studije SNV-a gde se nalaze i fotografije i popisi grafita nacističkih, fašističkih i ustaških simbola i poruke kojima se poziva na fizičko nasilje prema Srbima, u gotovo svim hrvatskim gradovima, kao što su „Srbe na vrbe“, „ubij Srbina“, „Srbine seli se“, „kolji Srbe“…

Takođe je navedeno da je najveća koncentracija uvredljivih grafita zabeležena na ulicama Zagreba.

KOMENTARI7 komentara

 1. eto me says:

  moja familija živi ovdje vjekovima.Srbijo pobrini se za svoje ljude,svoj narod.Zašto čekaš da vas neko drugi upozori na to.Dok su nas klali u poslednja dva rata imali ste neku sigurnost,jer mi smo Vam jastuci za miran san.

 2. Za Srbiju says:

  Prodajete li stan, kuću ili zemlju, ne prodajte je Srbima, makar nudili više cene. Prodajući Hrvatu i za nižu cenu izbegavate deo proživljenih strahota našim unucima… Kada vam u preduzeću trebaju novi radnici, ne zapošljavajte Srbe… Izbegavajte trgovine čiji su vlasnici Srbi… Ne družite se i ne prijateljujte sa Srbima jer tako izjegavate njihov ulazak u hrvatsko narodno tkivo… Decu i unučad upućujte da se ne druže sa Srbima, kako bi izbegli ženidbe… Treba stvoriti takve uslove da požele da odu – jasno stoji u tom letku.

 3. Zapadnjak says:

  "Tko su Rusi da rade prozivke i s kojim interesom",stavio Ivo Banjac prst na čelo i postavio sebi najgluplje pitanje koje eto može jedna pokvarena,nepismena budala da postavi prvo sam sebi pa onda i svima drugima.Rusija je ako to Banjca zanima a nije mu poznato,vekovni Srpski rođak,brat,ne prijatelj,brat,jel to tebi Banjac jasno?I ostavivši da Srbija reši probleme posle 2. rata,koje Srbi nisu rešili,zbog dobro znanih razloga,Rusija danas vidi da se istorija u Hrvatskoj ponavlja i da se njihova braća opet pokrštavaju,maltretiraju i ugnjetavaju.Zato je Rusija postavila to pitanje i verovatno će dobrano poraditi na tome,a ako se zainteresirala za pojedine remetilačke faktore u Hrvatskoj,eeee to već nije dobro,po faktore,naravno.

 4. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Dok Rusija pokazuje iskrenu zabrinutost za sudbinu Srba iz Krajine i Rvatske, za to vreme Srbiju, njene političare i sam narod žestoko boli dupe, vlada potpuna nezainteresovanost za sudbinu našeg naroda preko Dunava i Drine, i to je, uglavnom, najveli razlog srpskog propadanja. Ili možda nisam u pravu?

 5. KIRIL says:

  U pravu si Lady Gaga...Srbija se branila u obadve Krajine,ali to Srbima u Srbiji nije bilo jasno.Koliko sam samo puta cuo u Srbiji kritike na racun Krajsnika:Trpimo sankcije zbog vas iz RSK i RS...bolilo je to,itekako.Nikoga nije bilo briga koliko je pravoslavaca pobijeno,poklano,silovano,muceno,proterano...Da su Srbi u RSK i RS,propustili ustase i balije do granice Srbije,tek bi onda nastao pokolj.Da su bili pametni u Beogradu kao sto nikada nisu ni bili(jer su uvek verovali u bratstvo i jedinstvo,i postavljali izdajnike u vladi),cim je zapoceo rat sa Slovenijom i hrvatskom,Srbska vlada,vojska i policija u Beogradu trebala je da naredi "ciscenje bivse brace"iz Srbije,reciprocitet...ali,ali,ali...sad je jedino Srbija i CG puna"govana".Krajisnici su veliki i casni ljudi,hrabri borci...siguran sam da kad bi sutra u Srbiji zaratilo,bili bi svi do jednog,rame uz rame sa svojom bracom.

 6. Petar says:

  Opet loženje Srba da bi se povjerovalo da kao Rusi nešto pomažu Srbima, da će se kao pomoći kada se kao Rusija digne? Danas kada su Srbi protjerani i kada je kraj srpske priče u Hrvatskoj? Sam naslov "Rusija žestoka", čuj žestoka... i koji je smisao danas kada su Srbi svedeni na 3 % (a 1991 bilo ih je 15% u HR) da nešto kao ''Rusi pomažu''...Dajte ljudi !!!! Ovdje se ne radi o žestokoj Rusiji već se radi se o opsežnom dokumentu nazvan „Neonacizam – opasna pretnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava“ gdje je obuhvaćena i ta Hrvatska koja je samo prozvana zbog netolarancije prema Srbima. To je samo usr... dokument, nikakva žestoka Rusija. Gade mi se ovakve gluposti, kao da se pljuje po Srbima, po srpskoj naivnosti.

 7. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  Kirile, imam ja u vezi mnogo čega i Krajišnike da nagovnam, nisu ni oni cvećke, ali naravno da bi u slučaju potrebe prvi skočili u odbranu Srbije, dok bi Šumadinci nezainteresovano drkali ku@rac, jer je za Šumadinca Srbija ono što vidi kad se popne na prste.........

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *