РУСИЈА ЗВАНИЧНО САОПШТИЛА: Дошли смо у посед америчких…

RUSIJA ZVANIČNO SAOPŠTILA: Došli smo u posed američkih…

29 aprila 2018

Dok Rusija tvrdi da se došla u posed američke krstareće rakete „tomahavk“, SAD te navode odbacuju kao „apsurdne“.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Rusija došla do raketa „tomahavk“ i da će ih proučiti kako bi poboljšala svoje sopstvene sisteme naoružanja.

Načelnik glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije general-pukovnik Sergej Rudskoj rekao je da su krstareća raketa „tomahavk“, koja nije eksplodirala, i još jedna raketa velike preciznosti, koja se ispaljuje iz vazduha, a koje su SAD i njihovi saveznici koristili tokom vazdušnih napada na Siriju 14. aprila, dopremljeni u Moskvu, navodi američka televizija „Si-En-Bi-Si“ (CNBC).

On je rekao na brifingu za novinare da ruski vojni stručnjaci već proučavaju te rakete.

– Neke od raketa nisu uspele da stignu do određenih meta, očigledno zbog tehničkih kvarova, koji su doveli do rizika od uništenja civilnih objekata i civilnih žrtava. Njih dve, krstareća raketa ‘tomahavk’ i visoko precizna raketa koja se ispaljuje iz vazduha, donete su u Moskvu – rekao je Rudskoj.

S druge strane, iz američkog Ministarstva odbrane te tvrdnje Moskve odbacuju kao „apsurdne“.

Portparol Pentagona Erik Pahon rekao je za CNBC da su ruske tvrdnje pokušaj skretanja pažnje sa savezništva Rusije sa režimom sirijskog predsednika Bašara al Asada.– Ovo je još jedna primer ruske kampanje širenja dezinformacija kako bi se skrenula pažnja s njihovog moralnog saučesništva sa zverstvima Asadovog režima i pokolja civila u zapadnoj Siriji – rekao je on.

Pahon je dodao da su tvrdnje Moskve „u vezi sa izborom naših ciljeva su apsurdne, kao i ostatak izveštaja agencije Tas s“.

On kaže da SAD, kada je reč o tome da su se rakete „tomahavk“ našle u rukama Rusije, nisu videle nikakav dokaz, osim izjava koje su date za ruske državne medije.

– Ovo je verovatno još jedna dimna zavesa propagande kako bi se odvratili (ljudi) od stvarnog problema – ubistva nevinih civila, koje je počnio ubilački režim, podstaknut podrškom Rusije – rekao je portparol Pentagona.

Prema tvrdnjama kompanije „Rejtion“ (Raytheon), koja proizvodi rakete „tomahavk“, reč je o modernim i moćnim raketama, koje mogu satima da kruže, odmah promene kurs po komandi i usklikaju fotografiju mete namenjenu kontrolorima preko pola sveta, pre nego što izvrše udar visoke preciznosti.

„Rejtion“ navodi da rakete „tomahavk“ mogu da se lansiraju sa broda ili podmornice, sa udaljenosti veće od 1.600 kilometara, i da ulete u jako zaštićeni vazdušni prostor kako bi izvršile precizne udare na mete, uz minimalnu kolateralnu štetu.

SAD i savezničke vojske upotrebile su rakete „tomahavk“ više od 2.000 puta u borbi, a testirale njihov let 500 puta.

KOMENTARI3 komentara

  1. goran says:

    Dragi Rusi, istinom se djavo ne pobedjuje, samo batinom.

  2. Beli Orao says:

    I odsad će da padaju ko stare kante,pa ćete da ni prodaje te svojim partnerima za skupe pare kao i sve do sada!!! Dok imate Hrvata i hvatića idiotića!!!

  3. Roy says:

    Prva krstareca raketa u svijetu napravljena je u Rusiji i Rusi su velemajstori za te stvari pa sta ce im Tomahawk kad oni imaju bolje, a osim toga Tomahawk je vec odavno zastario i kad su ga rusili po Srbiji troscjevcima i pragama ne znam kakav problem bi predstavljao za nekoga kao sto je Rusija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *