Русији не може нико ништа!

Rusiji ne može niko ništa!

31 oktobra 2015

russia-flag-double-eagle-1366x768 2324Većinu svetskih država zapravo ne zanima čija će se zastava vijoriti nad Krimom. Tu nema nikakve podrške Moskvi ili prezira prema Kijevu. Ako sutra Katalonija i Škotska dobiju nezavisnost od Španije i Britanije, čak i najbolji prijatelji Londona i Madrida će sarađivati sa Barselonom i Edinburgom. To jednostavno tako ide.

Bez obzira na sve poteškoće sa kojima se trenutno suočava ruska ekonomija usled zapadnih sankcija i pada cene nafte, Rusija je bila i ostaje najbogatija zemlja sveta sa prirodnim resursima i bogatstvima. Ali, to je samo dobra osnova za status industrijske velesile.

Brojke pokazuju da je Rusija prošle godine izvezla robe u vrednosti od skoro 550 milijardi dolara, a da više od polovine (55%) ruskog izvoza čine finalni proizvodi, produkti poljoprivrede, a ne sirovine. Pre svega, to se odnosi na proizvode iz nuklearne, kosmičke, vojne i avionske industrije, te proizvodnja žitarica.

Svet se „navikao“ da ruske nuklearne elektrane, avione (vojni i civilni) i brodove može videti na svakom kutku planete Zemlje. Rusija je i vojna velesila, a nalazi se na drugom mestu u svetu po izvozu oružja. Prema podacima međunarodnih institucija, prvo mesto na globalnom tržištu naoružanja drže SAD sa udelom od 31 odsto, dok Rusija pokriva 27 odsto tržišta, dok su svi ostali daleko iza. (Izvor: www.usatoday.com)

Zanimljivo je, međutim, da Rusi imaju veće prihode od izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nego od oružja, a ovaj frapantni podatak je poslužio kao osnova za nastajanje ovog teksta. Čak i poprilično informisane osobe su „zatrpane“ iskrivljenim informacijama da je Rusija veliki uvoznik hrane, te da se kao posledica sankcija oseća velika nestašica hrane čak i u moskovskim supermarketima. To je delimično tačno, samo se nikada ne pominje da je uvoz hrane u Rusiju zanemarljiv u odnosu na domaću proizvodnju, „Poređenja radi, izvoz poljoprivrednih proizvoda za trećinu je premašio vrednost izvoza oružja,“ izjavio je nedavno ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev, te je dodao da prihod od poljoprivrednih proizvoda trenutno iznosi više od 20 milijardi dolara. Glavni kupci su Turska, Egipat i Iran.

Turska je i prva zemlja NATO bloka koja ne poštuje ukrajinsku blokadu Krima, uprkos posebnim odnosima sa krimskim Tatarima (lider krimskih Tatara je i tvorac ekonomske blokade Krima) i žučnim sporovima Ankare i Moskve oko Asada. Štaviše, turske vlasti u razgovoru sa ruskim diplomatama posebno podvlače da zastoj u izgradnji „Turskog toka“ nije u vezi sa političkim nesuglasicama ovih država. Turska nije Bugarska i neće nanositi štetu svojim građanima odbijajući status tranzitne države, ali ni prihod koji može biti ostvaren uz ovaj status. Sirija je Sirija, Krim je Krim, a novac je novac!

Nuklearna industrija je jedna od onih u kojima je Rusija tradicionalno bila svetski lider i do danas nije izgubila tu poziciju. „Rosatom“ skoro svake godine pravi tehnološke proboje i to ne samo u oblasti nuklearne energije –izgradnji nuklearnih reaktora – već i u medicini, transportu i tako dalje.

Drugi visokotehnološki sektor u kome je Rusija već dugo vremena lider je kosmička industrija. Rusija je prošle godine lansirala rekordan broj svemirskih brodova, zauzevši prvo mesto u svetu po njihovom broju. Među njima je bilo šest komercijalnih lansiranja. Ruske kompanije su takođe napravile tri kosmičke letelice za strane naručioce.

Ministar Tkačev prognozira da bi ruski prihod od izvoza poljoprivrednih proizvoda mogao čak sustići i prihode od prirodnog gasa u bliskoj budućnosti. „Ako izvoz poljoprivrednih proizvoda nastavi da se razvija, za 10 godina ćemo dostići prihode koje Rusija ostvaruje od gasa. To je oko 50 milijardi dolara.“ (Izvor: http://ruskarec.ru)

Trenutno trećinu ruskog poljoprivrednog izvoza čine žitarice, ali stručnjaci smatraju da će ubuduće sve veći udeo u izvozu zauzimati proizvodi prehrambrene industrije. Izvoz ruskih žitarica za poslednjih 15 godina povećao se čak 15 puta. Kao posledica uvedenih sankcija, Ruska federacija je potpomogla domaću proizvodnju, a kao rezultat je dobila 12 puta povećan izvoz živine za samo godinu dana, a primetan je i rast prodaje svinjetine. Ruski ministar Tkačev ističe da veliki potencijal za izvoz imaju govedina, svinjetina, vino i proizvodi od žitarica. Osim toga, Rusija izvozi i ribu i morske plodove. U poljoprivrednom sektoru, još od dana Sovjetskog Saveza, jedna od glavnih stavki ruskog izvoza je i đubrivo. Na svetskom tržištu zauzima značajan udeo od 13,5 odsto svetskog izvoza. Rusko đubrivo je veoma konkurentno, jer se na teritoriji zemlje proizvode sve vrste sirovina neophodnih za njegovu proizvodnju. Osim toga, Rusija izvozi i med, mleko, mesne proizvode, uljarice, bezalkoholna i alkoholna pića (votka) i mnoge druge proizvode…

Na istoku Sibira nalazi se najveće nalazište dijamanata na planeti. Naučnici predviđaju da će rezerve ovih dijamanata biti dovoljne čitavom svetu čak tri hiljade godina, a da bi njihova primena u prerađivačkoj industriji mogla da dovede do nove tehnološke revolucije. Najveći uvoznici ruskih dijamanata su Belgija, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Izrael.

Osim toga, Rusija izvozi demantoide i drugo poludrago kamenje poput topaza, ćilibara (90 procenata svetskog ćilibara nalazi se u Kaljingradskoj oblasti) itd. Rusija je veliki izvoznik i plemenitih metala: po zlatu je na trećem mestu, po platini je na drugom, a na sedmom mestu u svetu je po proizvodnji srebra.

Još od vremena Sovjetskog Saveza, Rusija je jedan od lidera po izvozu crnih i obojenih metala. Rusija obezbeđuje 5 – 5,5% svetskog tržišta gvožđa i čelika, a planira i da poveća isporuke proizvoda od ovog metala kao i drugih metala, a posebno titanijuma. Prošlogodišnji izvoz premašio je sumu od 30 milijardi dolara.

Posle stidljivog početka krajem devedesetih, Rusija zarađuje i na izvozu usluga, a samo prošle godine je na uslugama zaradila nešto manje od 66 milijardi dolara. Rusija izvozi i softvere, automobile, tehniku, mašine i mašinsku opremu, a ubraja se i među najveće izvoznike krzna.

Rusija nudi i telekomunikacione, građevinske i mnoge druge usluge. Sa resursima i prirodnim bogatstvima koje poseduje, kao i svim tehnološkim inovacijama kojima neprestano zadivljuje svet, nema sumnje da Rusija svetu može da ponudi i pruži još mnogo više.

Državne garancije za podršku ruskih industrijskih izvoza porasle su pet puta tokom protekle dve godine, dok je iznos kredita državne podrške povećan za 30 puta. Ključna je namera ruske vlade da uključi domaće industrijske proizvođače u energetski sektor, saobraćaj, inženjering, poljoprivredne mašine, avijaciju i automobilsku industriju.

Tokom proteklih nekoliko decenija, ruski putnički automobili su postali izvor šala i podsmeha zbog njihovog zastarelog dizajna. Ipak, imajući u vidu impresivne nove dizajne i poboljšanje kvaliteta, potražnja za ruskim automobilima stalno raste u inostranstvu, a izvoz je u 2015. porastao za 20 odsto u Kazahstanu, a više od 4,5 puta u Nemačkoj. Jedan od najpopularnijih vozila u seriji „Avtovaz“ ostaje legendarna „Lada Niva“, a baš ovih dana izašao je u prodaju ruski adut za narednu deceniju „Lada Vesta“ – koju je lično isprobao ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruske isporuke poljoprivredne mehanizacije u inostranstvo su na putu da dostignu rekordan sovjetski period, ali ovoga puta kupci su drugačiji. U protekloj godini, izvoz opreme proizvođača poput „Rostselmaša“ se utrostručio u zemljama kao što su Kanada, Nemačka, Francuska, Bugarska, Turska i Azerbejdžan, a udvostručio u Kazahstanu, Mongoliji i Tadžikistanu.

Valja pomenuti da je „Bajkalbanka“ 20.oktobra počela emisiju platnih kartica kineskog sistema Junionpej (UnionPay).

Bez obzira na izjave o „izolaciji Rusije“, većinu svetskih država zapravo ne zanima čija će se zastava vijoriti nad Krimom. Tu nema nikakve podrške Moskvi ili prezira prema Kijevu, jednostavno tako funkcionišu međunarodna politika i ekonomija. Ako sutra Katalonija i Škotska dobiju nezavisnost od Španije i Britanije, čak i najbolji prijatelji Londona i Madrida će sarađivati sa Barselonom i Edinburgom. To jednostavno tako ide.

(Tekst je nastao kao obrada feljtona na russia insider-u)

Izvor: vremeje.rs – Dr Miloš Zdravković

KOMENTARI4 komentara

 1. marko says:

  PISETE DELOOMICNO TACNE PODATKE RUSIJA U EVROPU IZVOZI 146 MILJARDI KUBNIH GASA PO CENI 4,5 EVRA PO KUBMOM METRU GASA POMNOZENO TO JE SAMO GASA EVROPI 550 MILJARDI DOLARA BEZ IZVOZA GASA KINI I OSTALIH PROIZVODA IZVOZ RUSIJE SVEUKUPNO JE 1 BILJARDU DOLARA KAKVIH 550 MILJARDI

 2. miroslav says:

  Stvarno ne znam sta je iz teksta tacno ,a sta nije.Ali sam siguran da su ekonomije povezane svako sa svakim.I tako svako svakog moze da osteti za bilo koji proizvod,a time i sebe.Krim je vojno veoma bitan,jer na nisanu drzi sve.I Evropu,i Balkan,i Bliski istok..bezmalo sve.Rusi su Krimom dobili 1000 skoro besplatnih nosaca aviona i to nepotopivih.To je razbesnelo zapadne sile.Izgubili su rat bez ispaljenog metka.Ali Rusija mora da ima nekog saveznika na bliskom istoku.Inace...?A to da samu Rusiju niko ne moze unistiti to znaju svi.

 3. Lady Gaga says:

  Marko, kojim to jezikom govoris, leba ti?

 4. marko says:

  LADY GAGA STO NE ZNAS CITATI VELIKA SLOVA. LEPO PISE DRAGA ,DA BUDEM PRECIZNIJI MALO VISE S PODACIMA. DA MIROSLAVE IMAS NETACNE PODATKE OVAJ LIST I OSTALI LISTOVI SRBIJE I SIRE REGIONA NE IZNOSE TACNE IZJAVE. STRUCNI CASOPISI REGIONA I SVETA KOJI NISU POLITICKI KAO I STRUCNI RUSKI CASOPISI ZA ENERGETIKU IZNOSE OVE PODATKE RUSIJA EVROPI SAMOJ S KOJOM SAD VODI HLADNI RAT BROJ 2 GODISNJE PRODA GASA U VREDNOSTI I PREKO OKO 160 MILJARDI KUBNIH METARA GASA KUBNI METAR GASA JE PO CENI 4,5 EVRA .AKO POMNOZIMO 4,5 S IZNOSOM 160 DOBIVAMO OVU BROJKU 720 000 000 000 MILJARDI EVRA GODISNJE NOVCA. OVA J IZVOZ NE UKLJUCUJE IZVOZ RUSIJE U KINU ISTOCNI SIBIR TRENUTNO DOBIVA 38 000 000 000 KUBNIH METARA GASA STO POMNOZENO OPET IMAMO 171 000 000 000 EVRA. RUSIJA U NOVOJ 2016 GODINI CE I ZAPADNI SIBIR ILI DRUGI DEO KRAKA KINI PRODAVATI KOLICINE VIDET CE SE A NAMERAVA KINI PRODATI UKUPNO SAMOJ 100 000 000 000 KUBNIH METARA GASA. SADASNJI RUSKI IZVOZ GASA EVROPI I KINI JE 891 000 000 000 EVRA OGROMAN NOVAC NA KOJEG NE UTJECE HLADNI RAT BROJ 2 NITI CENE NAFTE, KAKO MEDIJI PO REGIONU I SRBIJI LAZU O PROPASTI RUSKE DRZAVE I PRIVREDE. STO TI JE POLITIKA VECNA LAZ KAO I NOVINE VECINA NJIH NARAVNO .OVDE NIJE UKLJUCENA CENA GASA IZ RUSIJE DRUGIM ZEMLJAMA EVROAZIJE KAO NI TEKUCI GAS KOJEG RUSIJA IZVOZI AZIJI I SVETU. TAKODER NIJE UKLJUCEN IZVOZ RUSKIH INDUSTRIJSKIH PROIZVODA KAO NI HRANE NI VOJ NE TEHNIKE KAO NI NAFTE ,DA JE TA BROJKA UKLJUCENA RUSKI IZVOZ IZNOSI PREKO 1 BILJARDE EVRA GODISNJE .PAD RUSKOG BDP ZBOG CENA NAFTE NISKIH UZROKOVANIH POLITIKOM JE 8 % STO U VELIKOJ MERI NE UTECE NA BDP GODISNJI RUSKOG RASTA .U ZADNJE VREME RUSIJA IZVOZI VELIKE KOLICINE UGLJA PRODAJE SVETU 400 000 000 TONA GODISNJE A REZERVE UGLJA RUSIJE SU 157 000 000 000 TONA NAJVECE NA SVETU KAO I GASA. KOLIKA JE CENA UGLJA P O TONI OVISI ILI JE U PITANJU MRKI UGLJEN ILI KAMENI VECE ENERGETSKE VREDNOSTI I TU RUSIJA DOBIVA PREKO 100 000 000 000 EVRA GODISNJE VECINOM OVE KOLICINE 80 % IDU U EVROAZIJU. LADY GAGA NAUCI CITATI VELIKA SLOVA PAZLJIVO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *